Platform over beton en staal in de bouw
Ecocem één van de oprichters van nieuwe Europese Cleantech Scale-Up Coalition

Ecocem één van de oprichters van nieuwe Europese Cleantech Scale-Up Coalition

Acht toonaangevende Europese cleantech-bedrijven hebben gisteren hun samenwerking aangekondigd in de nieuwe Cleantech Scale-up Coalition. Onder hen is Ecocem, producent van CO2-arme cementtechnologie. Het doel van de samenwerking is Europa te helpen om klimaatneutraal, energie-autonoom en industrieel concurrerend te worden. De nieuwe coalitie wordt ondersteund door Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie en door Breakthrough Energy, opgericht door Bill Gates. Beiden waren aanwezig bij de aftrap.

Op de foto’s staan: Van links naar rechts: Doris Hafenbradl, CTO Electrochaea, Essa Al-Saleh, CEO Volta Trucks, Carlos Monreal, CEO Plastic Energie, Ann Mettler, vice-president Europa Breakthrough Energy, Nils Aldag, CEO Sunfire, Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, Bill Gates, oprichter Breakthrough Energy, Donal O’Riain, CEO Ecocem, Vaitea Cowan, mede-oprichter Enapter, Philipp Offenberg, senior manager Europa Breakthrough Energy, Julia Reinaud, senior director Europa Breakthrough Energy, Henrik Henriksson, CEO H2 Green Steel en Jules Besnainou, uitvoerend directeur Cleantech voor Europa.


“Europa wordt geconfronteerd met een energiecrisis en de dreiging van klimaatverandering. De oplossing moet een schone energietransitie zijn. We moeten innovatieve technologieën snel opschalen en deze nieuwe coalitie van cleantech-koplopers zal ons daarbij helpen.” aldus Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie. De acht partners in de nieuwe samenwerking zijn bedrijven die technologieën opschalen en industrialiseren. De sectoren waarin deze bedrijven actief zijn variëren van het koolstofarm maken van industrie en energie met hernieuwbare waterstof tot het produceren van schaalbaar koolstofarm cement; van elektrisch transport tot het recyclen van materialen en batterijen.

Versneld decarboniseren door industrialisatie

Volgens Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem is zijn bedrijf nu al in staat om een schaalbare technologie voor CO2-arme cement te leveren die de Europese cementindustrie 50% CO2-reductie biedt tegen 2030. “Dat kan door onze technologie snel te industrialiseren. Deze baanbrekende samenwerking stelt ons in staat om krachten te bundelen met andere cleantech pioniers en om onze ambitie waar te maken door te werken aan het wegnemen van de belemmeringen voor een versnelde decarbonisatie van de Europese en mondiale industrie.”

Klimaat- en industrieel leiderschap

Het doel van de Cleantech Scale-up Coalition is om een nieuw tijdperk van klimaat- en industrieel leiderschap voor Europa in te luiden. Hoewel Europa de meeste technologieën heeft ontwikkeld die nodig zijn om CO2-neutraal te worden, heeft het nog steeds moeite om deze technologieën op te schalen en te industrialiseren. Juist de brede toepassing van innovatieve schone technologie is van cruciaal belang om de Europese doelstellingen op het gebied van klimaat, energie en concurrentievermogen te verwezenlijken en Europa’s weerbaarheid voor toekomstige veranderingen te vergroten. “Deze nieuwe coalitie van duurzame koplopers belichaamt de geest van Europees ondernemerschap. Als we de voorwaarden scheppen voor hun succes, kan de EU de klimaat- en industriële leider van de komende decennia worden.” aldus Ann Mettler, vice-president van Breakthrough Energy Europe.

Energie-autonomie

De nieuwe Cleantech Scale-up Coalition is opgericht door H2 Green Steel (duurzame staalproductie), Sunfire (hernieuwbare waterstof en elektrolyse), Volta Trucks (volledig elektrische vrachtwagens), Plastic Energy (recycling afgedankt plastic), Enapter (groene waterstof), Ecocem (schaalbare klinkervrije cement), Electrochaea (hernieuwbare power-to-gas), Hydrovolt (recycling van batterijen). Het werk van de coalitie zal worden gefaciliteerd door Cleantech for Europe, een initiatief dat een brug slaat tussen cleantech en beleidsmakers. “Het opschalen en inzetten van schone technologieën zal Europa niet alleen klimaatneutraliteit opleveren, maar ook energie-autonomie en industrieel leiderschap. Deze nieuwe coalitie draagt de stem van de volgende generatie industrie.” aldus Jules Besnainou, uitvoerend directeur van Cleantech voor Europa.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details