Platform over beton en staal in de bouw
Een bedrijfsvloer met verlaagde CO2-footprint

Een bedrijfsvloer met verlaagde CO2-footprint

In 2017 kocht Prologis de laatste 150.000 vierkante meter beschikbare grond op bedrijventerrein Vossenberg West II in Tilburg. De afgelopen jaren is hier gefaseerd gebouwd aan Tilburg DC 5, een zogenaamd build-to-suit distributiecentrum met maximale flexibiliteit voor de gebruikers. Na eerder fase AB en CD te hebben afgerond, legt Twintec nu de laatste hand aan de bedrijfsvloeren in fase EFG. Een vloer die zich onderscheidt ten opzichte van de twee vorige fasen vanwege een gevraagde vlakheidseis en de verschillende testen op het gebied van duurzaamheid en CO2-uitstoot.

Integratiemachine klaar voor gebruik.

Twintec is een bekend gezicht op DC 5 in Tilburg. “De eerste twee fasen hebben we in een eerder stadium reeds succesvol afgerond”, begint Marieke Pitlo van Twintec. “Fase EFG maken we nu in opdracht van ASK Romein. Het gaat ook hier om een hybride gewapende vloer met staalvezels, de Twintec®ULTIMATE, net als in alle andere DC 5’s van Prologis, maar met één groot verschil: Twintec produceert nu een vlakheid conform de DIN 15185 ‘all over’ in één richting.”

Maximale flexibiliteit

Het feit dat Prologis voor fase EFG kiest voor een DIN 15185 ‘all over’ in één richting zorgt voor een maximale flexibiliteit in de toekomst, erkent Pitlo. “De hallen zijn dan flexibel indeelbaar: een wijziging in de stellingplannen is geen enkel probleem. De drie fases behelzen in totaal een vloeroppervlakte van 37.000 m². Een klus die we in zestien dagen klaren met de inzet van onze in-house geproduceerde Laserscreed en Toppingspreader voorzien van speciale voorzieningen om de hoge vlakheid te behalen. Daarnaast is ook nog sprake van een drietal mezzaninevloeren en de kantoorvloeren, alles bij elkaar opgeteld goed voor 4.681 m². In totaal is er in die zestien dagen een kleine 5.800 m³ beton verwerkt in de vloeren met een gemiddelde dikte van 16,5 centimeter.”

Op DC 5 heeft Twintec met succes een elektrische polijstmachine ingezet.

CO2-footprint

Twintec heeft de vloeren in DC 5 zo CO2-neutraal mogelijk gerealiseerd. Pitlo: “Dit start al bij het engineeren van de vloer. Dikte, gebruikersfunctie, hoeveelheid wapening, alle componenten worden hierin meegenomen. Het gaat hier immers om een Breeam Very Good-project. Het gebruik van staalvezels levert daarnaast ook de nodige CO2-besparingen op.” Twintec is zeer actief met nieuwe ontwikkelingen in het kader van het verlagen van de CO2-voetafdruk.

Stort in uitvoering.

Ambities

Twintec Group en dus ook Twintec Nederland heeft in zijn core values het milieu en dus ook de CO2-uitstoot hoog in het vaandel staan. “Zo testen we bijvoorbeeld uitvoerig onze Twincon® vezel, een vezel gewonnen uit oude autobanden”, legt Pitlo uit. “Het resulteert in een forse reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van het gebruik van een traditionele staalvezel. Met deze vezel produceren wij onder andere de ECO Twintec®ULTIMATE, die we ook hier op het project DC 5 in Tilburg hebben aangebracht. Daarnaast voeren we testen uit met onze krimpreducerende toeslagstof en zetten we voortdurend in op het doorontwikkelen van onze machines. Door ons zusterbedrijf Topp & Screed is inmiddels een elektrische laserscreed, de TS6100E, ontwikkeld en in gebruik genomen. Ook op het gebied van polijstmachines worden stappen gemaakt. In samenwerking met Hofstede Trading BV hebben we op DC 5 elektrische polijstmachines ingezet met een goed resultaat. Uiteindelijk willen we naar een CO2 neutrale vloer gedurende de gehele levensduur van de vloer. Onze Twintec Research & Engineering afdeling doet hier vele onderzoeken naar. We verwachten dan ook om binnen niet al te lange tijd een CO2-paspoort van elk afzonderlijk geproduceerde vloer te kunnen overhandigen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details