Platform over beton en staal in de bouw
Een complexe constructie. De basis van een multifunctionele sportboulevard
De ijsbaan is voorzien van een lekwaterconstructie, die smeltwater in goede banen leidt.

Een complexe constructie. De basis van een multifunctionele sportboulevard

Langs de Vliet in Leiden wordt een heuse sportboulevard gebouwd. De bezoeker van de boulevard treft hier straks eerst een buitenbad en vervolgens een binnenzwembad en ijsbaan, gecombineerd in één gebouw. Uiteraard mét horeca en alle bijbehorende faciliteiten.

Het centrum van het gebouw – met entree, horeca, kleedkamers en sanitair – vormt straks de schakel tussen het binnenzwembad en de ijsbaan.

Bouwer van het nieuwe binnenzwembad (35×25 meter) en de ijshal (250 meter rondbaan, 30×60 meter ijsvloer en 45×20 krabbel-ijsvloer) is aannemer De Vries en Verburg. Het centrum van het gebouw – met entree, horeca, kleedkamers en sanitair – vormt straks de schakel tussen het binnenzwembad en de ijsbaan.

Een complexe constructie

Op dit moment realiseert De Vries en Verburg de constructie, deels van beton en deels van staal en behoorlijk complex. “Alleen al de betonconstructie telt 35 stortvloeren”, vertelt projectleider Guido Jongebreur van De Vries en Verburg. “De meest uitdagende hiervan is zonder meer de in het werk gestorte verdiepingsvloer waarop de ijsbaan wordt gerealiseerd. Deze is uitkragend, 60 centimeter dik en voorzien van een 10 centimeter dikke isolatielaag, met daarop een betonvloer van 10 cm waarin de koudeleidingen worden verwerkt.”

In de juiste volgorde

Deze complexe vloer wordt gerealiseerd volgens een speciaal hiervoor opgesteld Plan van Aanpak van de firma Hiber en met behulp van veel tijdelijke ondersteuningsconstructies. Daarna vormt de vloer de basis voor de staalconstructie voor de bovenste etage. Tijdens de opbouw van beide constructies moet De Vries en Verburg nauwlettend de volgorde in de gaten houden. Alleen als de constructie-elementen in de juiste volgorde worden gemonteerd, sluiten ze probleemloos op elkaar aan. 

De twee losse onderdelen vormen uiteindelijk één geheel.

Afvoer van smeltwater

Ook de lekwaterconstructie van de ijsbaan vraagt om een doordacht plan. Jongebreur: “Als het ijs van de ijsbaan wordt ontdooid, mag het water niet in de betonconstructie terechtkomen. Het beton zou door de bevriezing uitzetten en scheuren gaan vertonen. Om dit te voorkomen, worden voorzieningen getroffen om het smeltwater in goede banen te leiden.”

De betonconstructie telt meer dan 35 stortvloeren.

Duurzaam en circulair

De duurzaamheidsambitie voor het combigebouw is hoog. De gemeente Leiden heeft gekozen voor ‘all-electric’ en ‘energieneutraal’, gecombineerd met de laatste inzichten op het gebied van circulariteit. Ruim 3.400 zonnepanelen op het dak realiseren het energielabel A++++. Het resterende dakoppervlak wordt beplant, zodat het hemelwater vertraagd afvloeit naar het oppervlaktewater. Ook de slimme warmte-uitwisseling tussen ijsbaan, binnenbad en buitenbad levert een belangrijke bijdrage aan de optimale benutting van energie. “De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen. Hierdoor kan ook het gerenoveerde buitenbad zonder gas functioneren. “We lopen mooi volgens planning”, besluit Jongebreur. “Zoals het er nu uitziet, kunnen we in de lente van 2023 opleveren. Dan is Leiden de eigenaar van een top trainings- en wedstrijdlocatie met een rondbaan van 250 meter.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Leiden
  • Architect Slangen + Koenis, IJsselstein
  • Constructeur Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
  • Aannemer De Vries en Verburg, Stolwijk
  • Installateurs BRI, Wateringen, Lotec, Eindhoven en Nijssen, Leiden
  • Bouwsom € 36 miljoen
  • Bouwperiode oktober 2021 – mei 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?