Platform over beton en staal in de bouw
Een ERP-systeem voor de betonindustrie

Een ERP-systeem voor de betonindustrie

De betonconstructie heeft voornamelijk betrekking op de productie van betoncomponenten. Naast de productie varieert het spectrum van de voorbereiding en installatie van de componenten tot de verwerking en nabehandeling van het beton. Voor dit doel worden tegenwoordig voornamelijk hightech en computerondersteunde tools gebruikt om het holistische proces te waarborgen. Op dit punt willen we ons richten op de meest voorkomende functies van een ERP-systeem voor de betonindustrie en laten zien waarom ze bijzonder relevant zijn voor iedereen in de beton.

Calculaties

Bij de kosten van een specifiek project, worden vooraf geïntegreerde hoeveelheidsbepalingen voor prijsbepaling uitgevoerd. Veel ERP-systemen bevatten al verschillende voorbeeldgegevens, zoals geometriegegevens en tijdcurves voor gemeenschappelijke productiedelen, op basis waarvan in de loop van de tijd een afzonderlijk berekeningsplatform kan worden ontwikkeld door eigen gegevens toe te voegen. In het algemeen kunnen alle kosten binnen een berekening, inclusief transport en assemblage, ook in delen worden berekend en kan bijvoorbeeld elk productiedeel worden uitgevoerd als de prijs per m, m² of m³. Het is ook mogelijk om de kosten in afzonderlijke posities te bepalen. Zodra de bestelling is geplaatst, worden de respectieve voorwaarden simpelweg aan het systeem toegevoegd en omgezet in een definitieve orderberekening. Werkkostenberekening kan ook eenvoudig via het ERP worden gedaan en in de respectieve projectkosten worden opgenomen. De berekening is dus al gewaarschuwd voor potentiële knelpunten in termen van personeel.

Planning

Grof en gedetailleerd plannen wordt uitgevoerd op basis van een gemeenschappelijk planbord. Elk element krijgt een vaste plaats en krijgt een datum. De gegevens uit de offerteprijs worden gebruikt voor de ruwe planning. De berekening van de werktijd stroomt ook op dit punt binnen en wordt toegewezen aan de respectieve werkstappen. Met het planbord zijn alle medewerkers altijd op de hoogte van het hele productieproces voor een enkel project.

Object- en projectbeheer

Goed gepland projectbeheer is het beste voor elk beton of bouwbedrijf. Elke afzonderlijke planningsstap kan aan een specifiek project of object worden toegewezen. Bovendien kunnen deze worden toegewezen aan de betreffende klant, contactpersoon of de verantwoordelijke medewerker. Deze projectstappen kunnen dan ook worden overgedragen naar hun agenda’s, zodat wijzigingen in afspraken of wijzigingen in verantwoordelijkheden altijd transparant en begrijpelijk zijn voor alle betrokkenen. Procesvoortgang is te allen tijde zichtbaar en controleerbaar voor alle medewerkers.

Ook kunnen alle relevante documenten die betrekking hebben op een project op elk moment beschikbaar worden gesteld aan de respectieve actoren, en elke wijziging daarvan kan op elk moment worden gevolgd door een module voor documentbeheer, zodat ze altijd up-to-date zijn. Ook andere belangrijke gegevens die we verzekeringen, garanties, enz. Kunnen worden geregistreerd.

Business Intelligence

Een van de belangrijkste modules is zeker Business Intelligence (BI). Alle medewerkers van een bedrijf ontvangen data, die door de module wordt weergegeven in een intuïtief te bedienen analyseplatform. Hiervoor is geen verdere programmeerkennis vereist. Systematische analyses van alle procedures en processen in een bedrijf worden uitgevoerd. Deze verzameling gegevens wordt gebruikt om deze processen te evalueren en uiteindelijk te optimaliseren. Dus potentiële bronnen van fouten, tijdverspillers en irrationele processen kunnen worden geïdentificeerd en uiteindelijk worden aangepast. Deze BI-oplossingen kunnen worden gebruikt op alle gebieden van het bedrijf, of het nu gaat om inkoop, verkoop of projectplanning. Dit verbetert en optimaliseert de communicatie doorheen de hele onderneming.

BIM in betonconstructie

BIM staat voor Building Information Modeling en staat voor een simulatie van een compleet gebouwontwerp met behulp van software. Dit kan onafhankelijk zijn of deel uitmaken van een ERP-systeem. Dit laatste heeft het voordeel dat alle noodzakelijke informatie wederzijds beschikbaar is en er dus een compleet beeld kan worden gecreëerd. Alle relevante gegevens worden visueel weergegeven en beschikbaar voor alle projectdeelnemers.

Wijzigingen en toevoegingen aan het bouwplan zijn daarom altijd direct zichtbaar voor iedereen en ook vertragingen op één plek die invloed hebben op andere processen worden opnieuw berekend en in rekening gebracht. Naast de informatie over het bouwproject zelf, kan de BIM ook het onderhoud of de gegevens integreren voor de volledige levenscyclus van een gebouw. Een groot voordeel van BIM is echter de foutpreventie en in de toekomst zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om deze module te omzeilen.

Op dit punt konden we alleen praten over een slechts een beperkt aantal functies van ERP-systemen voor betonconstructie. Talloze andere modules en functies maken een ERP-systeem voor betonconstructie een betrouwbare en niet-aflatende partner. Daarom is het erg belangrijk om een ​​ERP-leverancier te vinden die de branche kent en weet wat er toe doet. Door hun jarenlange ervaring weten ze waar de struikelblokken liggen in de inleiding, welke modules absoluut noodzakelijk zijn en welke foutbronnen worden omzeild.

U vindt meer informatie over een ERP-systeem voor de betonindustrie, een groot aantal gespecialiseerde leveranciers en al het andere over het ERP systemen op www.erpoverzicht.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details