Platform over beton en staal in de bouw
Een hoge woonstandaard in een groene omgeving
Dynamische balkons en een groen landschap.

Een hoge woonstandaard in een groene omgeving

De TwoTwoFive-appartementen bieden alles wat valt onder de noemer ‘riant wonen’. Transparantie, een luxe entree, royale balkons, hoogwaardige afwerkmaterialen en mooie volwassen bomen in de omgeving. Toch zijn de woningen alleszins betaalbaar. Ruim 80% valt in het middeldure huursegment. De ontwerpers kregen dit voor elkaar door maximale repetitie in het prefab casco, om deze vervolgens weer strategisch te verbergen.

TwoTwoFive biedt compacte stedelijke luxe voor de gewone portemonnee.

OZ Architect ontwierp project TwoTwoFive aan de Biesbosch 225 in Amstelveen in opdracht van Forum Amstelveen Invest BV en Amstelveen Vastgoed CV. Deze wilden het aanwezige kantoorgebouw vervangen door een woongebouw met betaalbare huurwoningen. Een lastige opgave, gezien de waarde van het gekochte gebouw, de duurzaamheidsopgave en de hoge esthetische ambities. Toch verrijst nu in Amstelveen een appartementengebouw dat aan al deze eisen voldoet.

De balkons werden geprefabriceerd met plantenbakken.

Een compact uitgangspunt

“Amstelveen kent een hoge woonstandaard”, vertelt Oresti Sarafopoulos, architect van OZ. “Je ziet hier veel luxe, moderne elegantie. Daar wilden we op aansluiten. Daarnaast waren we gecharmeerd van de compacte strokenbouw die je hier veel ziet. De combinatie werd ons uitgangspunt. We besloten kleine, compacte units recht boven elkaar te plaatsen waardoor maximale repetitie ontstond. Door deze ‘eenvoudige’ basis hielden we een royaal budget over voor fraaie balkons, ramen van de vloer tot aan het plafond, een bijna koninklijke entree en unieke plantenbakken op de balkons.”

Dankzij tunnelbouw komt er elke acht dagen een verdieping bij.

Aandacht voor dynamiek

Toch valt de repetitie nauwelijks op. Sterker nog, de afwisseling van hagelwitte en zwarte prefab balkons, de glazen borstwering en plantenbakken in natuursteengranulaat bekleding (Petrarch) zorgen juist voor een opvallend dynamisch gevelbeeld. “We hebben veel aandacht besteed aan die dynamiek en woonkwaliteit”, vertelt Maarten Verhelst, architect van OZ. “Het zit in het alternerend ritme van de balkons, de graduele opbouw van de plantenbakken en de hoogwaardige detaillering. Op de bovenste lagen genieten de bewoners straks van een transparant uitzicht zonder plantenbakken; onderaan zitten ze tussen het groen op hun balkon.”

De ‘eenvoudige’ basis bood financiële ruimte voor onder meer een dubbelhoge entree.

Samenwerking

Bij de uitvoerbaarheid van het ontwerp vond OZ een uitstekende partner in Heddes Bouw & Ontwikkeling. Sarafopoulos: “Wij hadden de hwa weggewerkt achter aluminium cassettes en Heddes dacht mee over de integratie van de prefab balkonsystemen, het hekwerk en de plantenbakken. Die samenwerking was fantastisch.” 

Artist impression van de nieuwbouw.

Inmiddels verrijst appartementengebouw TwoTwoFive met het tunnelsysteem in een tempo van acht dagen per verdieping uit de grond. Zodra het casco van een verdieping staat, wordt hier de afbouw ingezet. Hierdoor zijn de eerste woonlagen al zichtbaar. “Het is precies zoals we het voor ogen hadden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details