Platform over beton en staal in de bouw
Een kijkje ín het materiaal
Coating op een monumentale stalen brug.

Een kijkje ín het materiaal

(Be)spaar kosten en milieu met de juiste expertise 

Advies- en onderzoeksbureau Bjond Innovation werkt voor overheid en industrie in Nederland en België. Jo van Montfort: “Onze expertise ligt vooral in high end onderzoek van beton- en staalconstructies, om zo hun restlevensduur te kunnen bepalen en oplossingen te bieden voor levensduurverlenging.”

Door het inschakelen van dienstverlenend kennisbedrijf Bjond kan volgens oprichter Van Montfort uiteindelijk veel zinloos materiaalgebruik voorkomen worden. “Dankzij onze expertise is het mogelijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen. Vroegtijdige en relatief goedkope reparaties voorkomen dat je veel onnodig materiaal, tijd, geld en milieubelasting kwijt bent. Wij pleiten voor een op data gestuurde in plaats van budgetgestuurde aanpak.”

Corrosie van een stalen kolom van een brugrailing.

Het bedrijf biedt advies en bijstand in het vinden van de beste oplossingen voor de bescherming van bouwmaterialen zoals staal, beton en betonstaal onder extreme omstandigheden (chemisch/klimatologisch). Ook wordt Bjond Innovation steeds vaker ingeschakeld voor schadevaststellingen bij deze materialen en het herstel hiervan. “Ik vergelijk het vaak met het menselijk lichaam, een check-up kan voorkomen dat je ziek wordt en áls je ziek wordt, is de juiste expertise belangrijk. Wij zijn de specialist die kijkt hoe ziek een materiaal/constructie is, stellen dus een diagnose en komen met voor onze klanten passende oplossingen.”

Kijkinspectie in de betonnen balk van een brug.

Levensduur oprekken

Bjond wordt vooral ingeschakeld als het gaat om bruggen, tunnels, monumenten, kunstwerken, kantoorgebouwen en woontorens. “Ook bijzondere gebouwen in de industrie en chemische industrie bekijken wij. Bestaande en oude gebouwen worden te vaak te snel afgeschreven. Wij kunnen helpen om de levensduur op alle vlakken nog wat op te rekken.” Met high end middelen brengt het bedrijf in kaart wat de restlevensduur van de constructie is en hoe het staat met de materiaalkundige aspecten. Hiervoor is grondig onderzoek noodzakelijk. “Dit doen wij deels visueel, maar we willen ingrijpen voordat corrosie zichtbaar is. We nemen daarom monsters om deze samen met een door ons gekozen lab te analyseren. Zo kunnen we als het ware ‘ín het materiaal kijken’, om de degradatiecurve van het materiaal te bepalen.”

Hoogbouw aan de kust met hoge corrosiebelasting.

De juiste vragen

Het onderzoeksproces begint volgens Van Montfort bij het stellen van de juiste vragen. “Het is belangrijk om te weten welke eisen aan de constructie en vervolgens aan het materiaal gesteld worden. Daarna doen wij slim onderzoek. Steeds vaker meten we realtime hoe het materiaal zich ‘voelt’. Voor coatings is dat goed mogelijk, voor beton werken we aan nieuwe meettechnieken.”

Meten van de hechting van een coating in een stalen silo.

Als voorbeeld noemt Van Montfort een bedrijf waarvoor Bjond de conditie van een gecombineerde staal- en betonconstructie bepaalde. “Er was sprake van diverse dragende delen die de eigenaar zorgen baarden. Allereerst hebben wij vastgesteld wat de conditie en de kwaliteit van het materiaal was, vervolgens heeft een constructeur berekend of het draagvermogen nog voldoende was. Aan de hand daarvan gaven wij advies over de te nemen maatregelen. Dat betekende hier enerzijds degelijk onderbouwd uitstel van onnodig onderhoud en anderzijds verlenging van de levensduur van delen die op middenlange termijn versneld zouden degraderen. Door deze aanpak werd de oorspronkelijk niet-beschikbare periode van de constructie sterk verminderd. Omdat we begrijpen wat er in het materiaal gebeurt, besparen we voor onze klanten op kosten en materiaalgebruik en sparen we het milieu.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?