Platform over beton en staal in de bouw
Een traject dat 25 jaar geleden begon: Producent van betonnen welfsels blijft sterk groeien dankzij digitalisering en automatisering
Aansturing van machines vanuit PlanDesk voorkomt fouten in de productie.

Een traject dat 25 jaar geleden begon: Producent van betonnen welfsels blijft sterk groeien dankzij digitalisering en automatisering

Fingo, met haar hoofdzetel in Malle, is in bijna 80-jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler in de productie van voorgespannen en gewapende welfsels. 25 jaar geleden ging ze een samenwerking aan met i-Theses in Lokeren voor de automatisering van haar processen. Een wijze beslissing, achteraf gezien. Met de huidige zaakvoerder Gert Van Cauwenbergh staat bij Fingo de derde generatie aan het roer en beschikt het bedrijf al over vier vestigingen in België én een verkoopkantoor in Nederland en Duitsland.

PlanDesk BedPlanner organiseert baanplanning en genereert alle productiedocumenten en statistieken.

Concrete vraagstelling

Van Cauwenbergh: “Het begon vrij bescheiden met een i-Theses tekenprogramma voor de opmaak van onze legplannen. Stelselmating werd de automatisering verder uitgebreid en momenteel worden alle productiegerelateerde processen aangestuurd met i-Theses softwaremodules. Enkel de aankoop en boekhouding vallen daarbuiten. Elke verdere ontwikkeling werd geïnitieerd vanuit een concrete vraagstelling van onze kant. Telkens wanneer een probleem of een bottleneck in zicht kwam bij de administratie van ons productieproces vroegen we aan Rony Verlee van i-Theses of daar een softwarematige oplossing voor bedacht kon worden. Deze nauwe, praktische en oplossingsgerichte samenwerking heeft ons bedrijf onmiskenbaar een belangrijk competitief voordeel bezorgd.”

BIM-integratie door gebruik van AutoFloor IFC Export.

Een vloeiende en beheersbare flow

Alle productiefases bij Fingo zijn softwarematig aan elkaar gelinkt, waardoor gegevens slechts éénmaal ingegeven hoeven worden, de doorlooptijd steeds korter wordt en de 100% paperless office steeds vastere vorm aanneemt. Tevens wordt de kans op fouten en productieverlies er alsmaar kleiner door. Rony Verlee, zaakvoerder van i-Theses: “Fingo werkt zowel met AutoFloor als met PlanDesk modules die voor een vloeiende en beheersbare productieflow zorgen. Concreet gaat het om PreCastOffice met ProjectManager voor projectbeheer en opvolging, CapacityPlanner voor reservering, productieplanning en kwaliteitscontrole en een logistieke module voor bevrachting, levering en stockbeheer. De combinatie hiervan zorgt voor een perfecte automatisering op niveau van beheer, ontwerp en productie en staat in voor de uitwisseling van vitale data met productiemachines.”

PlanDesk CargoPlanner, YardPlanner en Logistics handelen het volledige logistieke proces af.

Een groot aantal PlanDesk applicaties is nu al klaar voor webgebaseerd gebruik, waardoor gewerkt kan worden vanaf om het even welk device, om het even welke plaats en om het even welk moment, vertelt hij. “De samenwerking met Fingo is een continu proces gebaseerd op constante feedback, waardoor steeds kort op de bal wordt gespeeld. Voor de boekhouding werkt Fingo met een apart programma dat gevoed wordt met exportfiles die door onze software gegenereerd worden.”

Betrouwbaar partnership

Fingo vond in i-Theses een ervaren en betrouwbare partner voor haar automatisering en digitalisering. i-Theses ontwikkelt al meer dan 25 jaar PreCastOffice, het toonaangevende softwareprogramma voor het ontwerpen van prefab elementen in gewapend en voorgespannen beton en voor de automatisering van bijbehorende bedrijfsprocessen. Haar BIM-, CAD- en Planningsoplossingen worden toegepast in meer dan 20 landen, door leidinggevende fabrikanten van prefab beton.

Nieuwe Fingo productieplant in Tessenderlo.

Fingo is niet enkel met automatisering en digitalisering begaan. Het bedrijf zet ook volop in op duurzaamheid, via onder meer een eigen windmolen. In dit kader behaalde ze eveneens het Silver CSC-certificaat voor duurzaamheid en verantwoorde herkomst van beton, het statuut van nul-lozer, een BREEAM erkenning en het ISO 14001 certificaat. De focus, groei en werkmethodiek leverden Gert Van Cauwenbergh in 2021 de titel op van ‘Antwerpse Jonge Ondernemer van het jaar’. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details