helia kaiser group
02:01
10-06-2016

Eenvoud tijdens en na installatie van brandwerend doorvoersysteem

De integratie van brandveilige doorvoeren in nieuwbouw en renovatie is een hot item in de bouwsector. Nochtans blijven heel wat installateurs bij oude, omslachtige en complexe installatietechnieken. Een manier van werken die niet altijd een branddichte garantie geeft, niet controleerbaar is en achteraf niet meer kan worden aangepast. Helia, onderdeel van de Kaiser Group, biedt antwoord op deze problematiek. Het Belgische bedrijf produceert een eenvoudig en flexibel alternatief: brandwerende doorvoeren voor massieve en lichte wanden en plafonds.

Alle elektro-installateurs kennen ongetwijfeld het Bornemse bedrijf  en haar producten. Al drie generaties lang kunnen zij bij deze Belgische firma terecht voor elektrisch installatiemateriaal voor gebruik in onder meer energiebesparende, geluidsisolerende en brandveilige gebouwen. De firma beschikt over een dertigtal spuitgietmachines, eigen verpakkingslijnen en logistieke faciliteiten waarmee het haar klanten optimaal kan bedienen. Sinds de overname door de Kaiser Group in 2005 ging het aanbod met rasse schreden vooruit. “De ervaring van de groep in de bouwsector, in combinatie met de implementatie van nieuwe technologieën en trends wordt vertaald naar innovatieve producten die compatibel zijn met de nieuwste technieken”, vertelt business development manager Olivier Schittecatte. “Onze lijn brandwerende doorvoeringen bijvoorbeeld laat installateurs toe noodzakelijke brandbeveiliging snel te installeren en indien nodig achteraf vlot aan te passen.”

 

helia kaiser group

Nadenken over richtlijnen
Het grote gevaar bij de traditionele installatie van brandveilige doorvoeren ligt bij een incorrecte uitvoering van de werken. Treden fouten op, dan doen deze de functie van de wand teniet. “We merken dat er te weinig kennis is over brandwerende producten in het algemeen. Daarnaast zoeken installateurs veelal naar de goedkoopste manier om openingen in wanden te dichten. Denk bijvoorbeeld aan het opschuimen van brandwerende doorvoeren, het gebruik van brandwerende mortels in lichte scheidingswanden of gewoon helemaal niets…. Ieder brandwerend product beschikt echter over een certificaat en een gedetailleerde technische fiche, waarin de verschillende parameters binnen hun toepassingsdomein worden omschreven; max. diameters, type kabel of leiding (brandbaar – onbrandbaar), type wand (massieve – lichte scheidingswand). Doe eens de moeite om deze op te vragen en na te lezen”, spoort Schittecatte aan. “Deze parameters zijn per product erg variërend en daarvan zijn niet alle installatiebedrijven op de hoogte. Op die manier wordt een in principe eenvoudig werk omgevormd tot omslachtige en complexe handelingen (kitten, smeren, …).” Het belang van brandwerende doorvoeren mag zodoende zeker niet worden onderschat. Zij dienen veel nauwkeuriger te worden omschreven en gedefinieerd door zowel de architect als het studiebureau, in overleg met de installateur en eventueel met de fabrikant. “Eenduidige richtlijnen en voordefinitie zijn cruciaal voor een correcte uitvoering.”

helia kaiser group

Eenvoud tijdens en na installatie
Dat kan eenvoudiger, moeten de ingenieurs bij Helia gedacht hebben tijdens de ontwikkeling van hun brandveilige doorvoeren. Het team kwam op de proppen met een EU-gecertificeerd systeem tot 90 minuten (EI90). “Onze systemen in brandbeveiliging bieden een uniforme oplossing voor elektrische installaties in brandwerende wanden en plafonds. Als één van de weinige systemen in de markt zijn ze daarnaast zowel in massieve als in lichte wanden toepasbaar. Het zijn intelligente producten die in geval van brand meteen reageren en steeds de vereiste brandweerstandsklassen garanderen. Dit in tegenstelling tot traditionele alternatieven (pasta’s, mortels, brandzakjes) waar je nooit de zekerheid en controle hebt of de werken wel degelijk conform de voorschriften werden uitgevoerd.”

Budgettair voordeel op termijn
De productgarantie en het gebruiksgemak van dit systeem resulteren in een economisch product, zeker indien er na de eerste installatie items moeten worden toegevoegd.

“Niet alleen is de brandwerendheid te allen tijde gegarandeerd, nieuwe kabels en leidingen kunnen achteraf eenvoudig en in een handomdraai worden nagetrokken zonder de doorvoer te beschadigen. Met ons systeem worden zodoende werkuren beperkt en worden extra kosten achteraf vermeden”, besluit Schittecatte.

Tekst: Nick Vanderheyden   |   Beeld: Helia

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

COLORCOAT® COMPASSpc-frame mile17