Platform over beton en staal in de bouw
Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit
Met het Vlaams Betonakkoord wil de sector administratieve en technische hinderpalen wegwerken om haar ambitie waar te maken.

Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit

Alle bouwpartners zetten hun schouders onder meer circulair en groen beton

De bouwsector lanceert het eerste Vlaamse Betonakkoord. De afgelopen twee jaar heeft de sector hier naar Nederlands voorbeeld aan gewerkt. Deze ambitietekst is een mijlpaal voor alle stakeholders in de betonketen om samen werk te maken van meer groen beton. Aangezien primaire grondstoffen in de sector schaarser worden en de klimaatambities moeten worden opgeschroefd, is dit een cruciale stap om met circulaire principes de CO2-uitstoot te helpen verminderen en het materialengebruik in de sector te reduceren.

Het gaat om een initiatief van de projectpartners binnen het project ‘Circulair Beton’ ondersteund door de Vlaamse overheid. De initiatiefnemers weerspiegelen de bouwketen: Groen Beton Vert, Buildwise, Vereniging van sloop-, ontmantelings- en recyclagebedrijven, Fedbeton en Embuild Vlaanderen. Elke bouwprofessional en stakeholder in de betonketen kan het Betonakkoord sinds kort raadplegen en ondertekenen via de website www.betonakkoord-vlaanderen.be. De initiatiefnemers roepen hun leden en stakeholders op om dit massaal te doen. Meer dan veertig bouwbedrijven en organisaties hebben intussen al digitaal het Betonakkoord onderschreven.

Op de 4e actiedag van de Green Deal Circulair Bouwen op dinsdag 6 december in Brugge werd het Vlaams Betonakkoord aan het grote publiek voorgesteld. Daarbij hebben heel wat bedrijven en organisaties het Betonakkoord officieel ondertekend. Zo scharen zij zich dus achter de ambities van dit akkoord.

100% recyclebaar

Wereldwijd wordt er vooral gebouwd met beton. Daardoor gaat het om een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. Zo zorgt de productie van cement alleen al voor 7% van de globale uitstoot. Maar beton valt voor 100% te recycleren, als het bij sloop in een voldoende zuivere vorm vrijkomt. De productie van groen en circulair beton is in opmars, maar een versnelling dringt zich op. Met het Vlaams Betonakkoord wil de sector administratieve en technische hinderpalen wegwerken om die ambitie waar te maken. Dit sluit aan bij de Europese doelstelling om de globale CO2-uitstoot tegen 2050 met 50% te verminderen en het materialengebruik tegen 2030 met 30% terug te brengen. Nu roept de sector met het Betonakkoord alle actoren op om mee te werken aan het behalen van deze doelstellingen. Daarbij heeft het Nederlands Betonakkoord als referentie gefungeerd.

Het Vlaams Betonakkoord maakt werk van concrete ambities:

Tegen 2030: 50% vermindering van de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van beton in Vlaanderen (inclusief ontginning en hergebruik van grondstoffen, transport en bouw/installatie) ten opzichte van de emissies in referentiejaar 1990.

Tegen 2050: 0 kg CO2 per m³ geproduceerd beton.

Tegen 2030 dient het ontwerp van gebouwen en kunstwerken te voorzien dat betonnen elementen maximaal hergebruikt kunnen worden of dat de functies in het gebouw maximaal aangepast kunnen worden. Verder zullen geen stoffen meer aanwezig zijn in gebouwen die recyclage verhinderen.

Dit kadert binnen de ‘Gerichte Call Circulaire Bouweconomie’. Deze projectoproep werd in 2020 door Vlaanderen Circulair en OVAM gelanceerd om innovatieve projecten in circulair bouwen te ondersteunen en zo knelpunten naar duurzame vernieuwing in de bouwsector te helpen overwinnen. Minister van Omgeving Zuhal Demir maakte hiervoor 2,2 miljoen euro vrij. Vlaanderen Circulair is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen om de ambities naar een circulaire economie in Vlaanderen tegen 2050 mogelijk te maken. Voor meer info, zie: vlaanderen-circulair.be/nl 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details