Platform over beton en staal in de bouw
Overig

Efficiënt produceren met de grootste handelslengtes:

MAATWERK voor de kleinere staalbouwer.

APS-1

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | APS Europe

8 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De schaarste op de Europese staalmarkt heeft al enige tijd een opwaarts effect op de staalprijzen en dat laat ook de staalverwerkers in Nederland niet ongemoeid. Voor Rob Rehorst van machinebouwer APS Europe is het vooralsnog business as usual. Vooral vanuit de kleinere tot middelgrote staalbouwers blijft de vraag naar maatwerk goed op peil.

RDS-615 boorunit.


“Het werk bij de meeste klanten loopt gewoon door en je ziet dat ze het werk steeds verder willen automatiseren. Voor maatwerk komen ze dan bij ons.” 

Een goed voorbeeld is BRB Staalbouw uit Maarsbergen, dat onlangs nieuwbouw voor zichzelf heeft neergezet met kantoren en een grote werkplaats van ruim 2.500 m². Rehorst: “Twee jaar terug heeft BRB een pons bij APS gekocht en het product en contact bevielen kennelijk zo goed, dat we daar rond afgelopen kerst mochten beginnen met het opzetten van een complete boor-zaaglijn. De opstelling bestaat uit een automatisch aanvoerlijn, een RDS-615 boormachine, een RS-800 dubbelverstek bandzaag en een autosorter voor het automatisch afvoeren van kop- en staartstukken en producten tot 1.250 mm.”

Rob Rehorst: ‘Met maatwerk maak je goede vrienden’.

Flexibel

BRB Staalbouw is een vrij jonge onderneming die met succes in eigen beheer bedrijfsverzamelgebouwen, schuren en aanbouwen realiseert in de regio Utrecht en Gelderland. Rehorst: “De firma is in 2005 begonnen, enorm gegroeid en weet wat startende bedrijven doormaken. APS is ook een jong startend bedrijf en dat spreekt eigenaar Bert Reijersen van Buuren enorm aan. Zo is er een klik met hem ontstaan. BRB is naar haar klanten toe zeer flexibel en zo zijn wij ook ingesteld naar de staalbouwers. Als zij willen dat de afvoerlijn aan de achterkant moet aansluiten op waar de lasstraat begint, passen wij de afvoerlijn daar op aan. De complete APS-installatie is bijna 63 meter lang en past perfect in de nieuwe werkplaats. Om dit te realiseren, heeft de 24 meter lange aanvoerlijn een dubbele grijperwagen met een lange en een korte tong. Normaal heb je voor 24 meter staalprofielen een 30 meter lange rollerbaan nodig. Met de extra kleine tong echter heb je maar een meter extra rollerbaan nodig. Het programma weet op een gegeven moment dat er ruimte genoeg is om de lange tong in te zetten, die tot op dat moment achter de nullijn stond. Het klinkt wat ingewikkeld, maar het effect voor de klant is een ruimtebesparing van ruim vijf meter.

Dubbelverstek bandzaag, autosorter en afvoerbaan.

Volautomatisch

De hele opstelling werkt volautomatisch. Rehorst: “De grijperwagen zoekt automatisch het materiaal op, pakt het vast en controleert de lengte, hoogte en breedte. Is deze lengte voldoende voor het gewenste eindresultaat, dan begint volautomatisch het boren en zagen. Producten verdwijnen vervolgens automatisch naar de afvoerbaan, terwijl reststukken automatisch in de afvalbak gaan. Het mooie is dat het MultiPro-II programma voor BRB op basis van de voorraad en het gewenste werk helemaal zelfstandig gaat optimaliseren en ook indien nodig een bestelbon voor de inkoop aanmaakt. Omdat je met 24 meter, de grootste handelslengte, het best kunt optimaliseren, hebben we deze productielijn voor BRB op basis van deze 24 meter opgebouwd.”

Bediening

Het handwerk raakt bij BRB langzamerhand uit beeld. Rehorst: “De bediener van de ponsmachine gaat ook de nieuwe boor-zaaglijn bedienen, die vrijwel geheel manloos kan opereren. Binnenkort beginnen we ook aan een upgrade van de APS RPS-504 ponsinstallatie. Die wordt voorzien van een volautomatisch RFS-11 strippenmagazijn en aan de uitvoer wordt een BIN-sorteersysteem gekoppeld. Met deze upgrade kan de APS  RPS-504 manloos draaien. Hierdoor kan één bediener de RPS-504 pons en de RDS-615 zaag-boorinstallatie gelijktijdig bedienen. BRB Staalbouw is zo voorbereid op de toekomst en kan snel maatwerk leveren aan haar klanten. Met maatwerk maak je goede vrienden.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details