Platform over beton en staal in de bouw
Eindsprint naar 100% CO2-neutraliteit is ingezet
Uren Building zuidgevel met prefab betonvinnen.

Eindsprint naar 100% CO2-neutraliteit is ingezet

Betonnen gevelpanelen en duurzaam bouwen

Producent van prefab gevels in architectonisch beton en natuursteen voor woon-, kantoor- en utiliteitscomplexen Loveld nv zet al langer in op duurzaamheid. Eerdere initiatieven op dit vlak zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, de opvang van hemelwater, waterzuivering en de elektrificatie van het wagenpark. Inmiddels zet het bedrijf volop in op het weren van cement uit het productieproces van beton. Eerst via CO2-arm beton en later, tegen 2050, op volledig CO2-vrij beton.

Uren Building en omgeving.

Gedegen onderzoek

Project sales & development manager Vincent Termote: “In samenwerking met ResourceFull, een spin-off van KU Leuven, onderzochten we al langer de mogelijkheden om CO2-arm beton aan te maken door toevoeging van hoogovenslakken. Eerst bij grijs beton en in een volgende fase bij (gekleurd) architectonisch beton. We werden hiertoe aangezet door de strengere eisen in onze belangrijkste markten Nederland en het Verenigd Koninkrijk én door de BREEAM-richtlijnen voor bouwmaterialen en -technieken. We tekenden dan ook al een roadmap uit tot 2026, waarin we definiëren met welke ingrepen we nog verder kunnen stijgen op de ladder van CO2-arm beton.”

Uren Building noordgevel.

Milieuvriendelijke cementvervangers

Het stelselmatig overstappen op hoogovenslakken is niet vanzelfsprekend. Het CO2-arme en later CO2-vrije beton moet minstens even sterk zijn als het traditionele beton op basis van 100% cement. De productie van cement is weliswaar een bijzonder vervuilende activiteit, waardoor Loveld, en bij uitbreiding de hele sector, op zoek ging naar milieuvriendelijke cementvervangers.

Hoogovenslakken, een afvalproduct uit de staalindustrie, voldoet perfect aan deze vereisten. Loveld is erin geslaagd om een ideaal mengsel van cement en metaalslakken samen te stellen dat garant staat voor bijzonder kwalitatief beton dat aan alle (esthetische) vereisten en reguleringen voldoet.

Uren Building westgevel.

Gemalen gegranuleerde slakken (GGBS)

We mogen niet vergeten dat wereldwijd jaarlijks zo’n vier miljard ton cement verwerkt wordt, wat zorgt voor ruim 8% van de totale CO2-uitstoot. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door de cementproductie zelf en heeft te maken met de extreme verhitting van de cementbasis tot temperaturen van 2.000°C. Civil and Marine Ltd, het Britse bedrijf van Sir Michael Uren, ontdekte dat gemalen gegranuleerde slakken (GGBS), een afvalproduct van kolengestookte elektriciteitscentrales, bruikbaar waren als duurzaam substituut voor cement bij de betonproductie. Ze stelde ook vast dat via de toevoeging van GGBS  de sterkte van beton behouden blijft, terwijl slechts een vijftiende van de emissies wordt uitgestoten.

Belangrijk pilotproject in Londen

Via haar Britse vestiging Loveld UK Ltd werd het Oost-Vlaamse Loveld betrokken bij de bouw van de Sir Michael Uren Hub, die in 2020 de deuren opende. De Hub is een afdeling van het Imperial College London, waar biomedisch onderzoek gevoerd wordt naar musculoskeletale aandoeningen, heupvervanging en neurologische ziekten zoals dementie. Gezien het low-carbon project gefinancierd werd met een donatie van Sir Michael Uren zelf, kreeg het voor Loveld een extra symbolische waarde op vlak van toepassing van CO2-arm beton. Loveld stond in voor de productie van de prefab betonnen gevelvinnen. Deze betonnen gevelelementen werden met 40% minder CO2 geproduceerd. Het 13 verdiepingen tellende gebouw biedt ruimte aan een auditorium met 160 zitplaatsen, sociale ruimtes, cleanrooms en futuristische poliklinieken. Het gebouw werd opgetrokken in een betonnen framestructuur en kreeg een glazen gevel met driedimensionale vinnen in architectonisch beton, wat leidt tot een excellente zonwering én een opvallende esthetiek. Termote: “Speciaal voor deze vinnen hebben wij een betonmengsel samengesteld, waarin de hoogovenslakken manueel werden toegevoegd. De enkelschalige verticale vinnen zijn gemaakt met een mengsel van 50% cement en 50% GGBS. In totaal produceerden we 1.300 vinnen in zeven basisvormen. Hierdoor kon met een beperkte productie-impact een prachtige gevel gerealiseerd worden.”

Loveld zet zich, samen met haar onderzoekspartners, volop in om ook andere cementvervangers dan GGBS te exploreren en zo tegen 2050 te komen tot 100% CO2-vrij beton.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?