Platform over beton en staal in de bouw
emmen parkeergarage willinkplein | ‘Een parkeergarage is een gebouw en civiele constructie tegelijk’

emmen parkeergarage willinkplein | ‘Een parkeergarage is een gebouw en civiele constructie tegelijk’

Het centrum van Emmen wordt op dit moment flink onder handen genomen. Onder het maaiveld van het Willinkplein wordt de bestaande parkeergarage uitgebreid. Deze biedt daarna 165 extra plaatsen en vormt meteen de fundering voor een nieuw te bouwen kantorencomplex met horeca.

De bestaande Willinkplein Garage wordt uitgediept, zodat de auto’s die tot nu toe op het zuiden van het Willinkplein werden geparkeerd, straks onder de grond kunnen parkeren. De uitbreiding wordt uitgevoerd in prefab beton van Holcon, bestaande uit wanden voor de liftkernen en trappenhuizen, T-kolommen, standaardkolommen, balken en vloerplaten. Holcon gaf ingenieursbureau Lincon de opdracht om hiervoor het reken- en tekenwerk te verrichten. Samen bedachten ze de meest gunstige en praktische oplossing. Het was daarbij een eis van de opdrachtgever om de prefab betonelementen in het bestaande gedeelte van de parkeergarage door te trekken in het nieuwe gedeelte.

Gebouw en constructie

De opdracht is Lincon op het lijf geschreven. Zij heeft een ruime expertise in betonconstructies en is gespecialiseerd in zware, voorgespannen balken. Dat maakt haar tot dé partij om vanaf het eerste moment mee te denken en alle mogelijkheden te onderzoeken. “De voorbereiding van parkeergarages blijft bijzonder”, vertelt Joost Kooiman, Projectleider van Lincon. “Eigenlijk zit het tussen een gebouw en een civiele constructie in. Het is een gebouw en fundering tegelijk. Je hebt te maken met verticale en horizontale krachten en in de regel met grote, zware, ondergrondse constructies. Er gebeurt altijd van alles.”

Als een trein

Gezien de omvang van het project werken Lincon en Holcon achter elkaar aan. Als Lincon een technisch ontwerp heeft afgerond, gaat dit naar de productie en vervolgens de montage. “We werken dus nauw samen met de aannemer”, licht Kooiman toe. “Op dit moment is 80 à 90% van de betonelementen geproduceerd. Er zijn ook nog elementen waarvan de engineering nog moet beginnen. In de praktijk werkt deze vorm van samenwerken letterlijk als een trein.”

Identieke look & feel

Ook voor prefab betonproducent Holcon vormen de elementen voor parkeergarages een aparte tak van sport. Zeker nu het een nadrukkelijke eis is dat het nieuwe gedeelte van de parkeergarage dezelfde look & feel krijgt als het bestaande gedeelte. Dit houdt in dat de wanden dezelfde structuur moeten krijgen en dat de lijn van de kolossale T-kolommen en balken moet worden doorgezet. “We hebben hier veel aandacht aan besteed”, vertelt Roderick Boersma, Projectleider van Holcon. “Het resultaat mag er dan ook zijn. Er is nauwelijks verschil tussen het oude en nieuwe gedeelte.” 

 

Productieve en logistieke uitdaging

De productie van de 18 T-kolommen vormt een uitdaging. De T-kolommen hebben een gewicht van 26 ton per stuk. In verband met de enorme afmetingen en om te besparen op de malkosten stort Holcon de T-kolommen in liggende positie. Vervolgens worden de elementen rechtop gezet, waarna ze in verticale positie op de trailer –  uitgerust met een speciale constructie –  naar de bouwplaats worden getransporteerd. Hier worden ze met de mobiele telekraan op hun plaats gebracht. Dit gebeurt in een tempo van twee tot vier stuks per dag, afhankelijk van de montagerouting.

Ook de 46 balken behoren tot de zware jongens en bereiken gewichten tot 41 ton. Boersma: “In het voortraject heeft Lincon onderzocht of het rendabel was om de balken in voorgespannen beton uit te voeren. Toen bleek dat bij voorgespannen beton aanzienlijk minder wapening nodig was dan bij traditioneel gewapend beton.”  

Eyecatcher

“De montage van de T-kolommen, balken en vloerplaten is nu afgerond en daarmee is de garage nagenoeg dicht”, vertelt Boersma. “De productie van de wanden voor de liftkernen en trappenhuizen vanaf het maaiveld naar boven toe loopt nog door tot november 2019. Daarna kunnen de bewoners van Emmen zien wat er gebeurt en hoe het nieuwe kantorencomplex met horeca, winkelruimtes en hotel stap voor stap de eyecatcher wordt van het Willinkplein.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details