01:15
03-08-2020

Energie kenniscentrum Leeuwarden

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een licht gebouw dat met een nastelbare fundering op de voormalige afvalberging Skinkeskâns is gebouwd. Het duurzame en circulair gebouwde paviljoen fungeert als landmark voor de nieuwe Energiecampus.

Het circulair paviljoen met een hoge centrale ruimte maakt de verbinding met de ingang aan de voorkant en de grote zaal aan de achterkant. Deze biedt een prachtig uitzicht op het polderlandschap. De middenstrook is het hart van het gebouw, dat met zijn opendraaiende puien een verbinding vormt met de omgeving. Aan weerszijden van die centrale as liggen de kantoren. Aan de ene kant bevindt zich Ekwadraat, aan de andere kant Koninklijke Oosterhof Holman. Samen vormen zij de opdrachtgever voor dit gebouw. De middenstrook wordt dagelijks gebruikt als lunch- en/of vergaderruimte van beide bedrijven. Ze leent zich bovendien uitstekend voor presentaties, tentoonstellingen en opleidingen.

Thermisch verzinken

Bart Cilissen van Achterbosch Architecten: “We hebben bewust gekozen voor thermisch verzinken in plaats van poedercoaten, zodat je zo puur mogelijk bij het materiaal blijft. Je maakt circulariteit hierdoor ook zichtbaar; mensen zijn aanvankelijk verbaasd dat het staal niet geverfd is, maar wanneer je het verhaal erachter vertelt zijn ze meteen mee. Het was trouwens best een uitdaging om de aannemer te overtuigen. Hij wilde het staal binnenin het gebouw namelijk enkel poedercoaten, omdat dit volgens hem een stuk goedkoper was. Maar als ik dan ging doorvragen, vergeleek hij éénlaags poedercoaten met een duplex systeem (verzinken + poedercoaten). Ja, dan ga je natuurlijk appelen met peren vergelijken. Ik heb hem uitgelegd dat ik geen enkele reden kon bedenken waarom we binnen of buiten een kleurtje zouden moeten aanbrengen op het verzinkte staal. Ik houd van die grijze tint, die perfect past bij het vergrijzende hout van de lamellengevel. Bovendien hadden we ook intensief en structureel overleg met de bewoners in het naburige dorp, die vreesden dat dit gebouw zou verrijzen als een soort lampion bovenop de terp. Daarom hebben we gekozen voor een houten gevel die met de tijd vergrijst. Het verzinkte staal reflecteert in enige mate een lichte of donkere dag en neemt de kleur van de omgeving op. Er is bewust gekozen voor thermisch verzinken in plaats van poedercoaten, zodat je zo puur mogelijk bij het materiaal blijft.” Voor meer informatie kijk op: www.zekerzink.com   

Tekst | Zinkinfo Benelux Beeld | Tristan Fopma

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners