loveld tate modern
01:39
19-07-2016

Engelse referentieprojecten voor gevelbedrijf uit Aalter

Beton- en natuursteenspecialist Loveld uit Aalter is de voorbije twee decennia uitgegroeid tot een volledige gevelafwerker. Dat appreciëren ze ook aan de andere kant van het Kanaal, waar het bedrijf het ene referentieproject na het ander helpt realiseren. De nieuwste gebouwen in dat rijtje: de uitbreiding van Tate Modern en het nieuwe hoofdkwartier van Facebook.    

Loveld werd opgericht in 1985 in een management buy-out van Seghers Beton. “In een op dat moment groeiende markt hebben wij onze stempel gedrukt”, herinnert één van de zaakvoerders, Bernard Buys, zich. “Ons motto is ‘gevelarchitectuur in beton’. Gepolijst, gezandstraald of gezuurd beton, instorten van vacuüm gezogen tegels, natuursteen of andere vreemde materialen, we doen het allemaal. Maar we voelen ons vooral als een vis in het water als we ook vloerdragende elementen kunnen inwerken, zoals sandwichpanelen. We zijn dan ook geëvolueerd naar een bedrijf dat de volledige afwerking van een gevel voor zijn rekening neemt, inclusief ramen en hekwerk.”

Groot in Groot-Brittanië
Het bedrijf uit Aalter zette de voorbije 25 jaar ook in het Verenigd Koninkrijk een stevige voet aan de grond. Met als startpunt een relatief klein project in de City eind jaren tachtig, groeide Loveld er stap voor stap. Dat resulteerde ondertussen in een aantal sterke voorbeeldprojecten, zoals een uitbreiding voor ‘The Houses of Parliament’, enkele gigantische gebouwen op Canary Wharf en The City en The Royal Bank of Scotland.

Grillige structuur voor Tate Modern
De laatste troef in dat rijtje: De uitbreiding van Tate Modern, het Londense museum voor internationale moderne kunst. Dat project, naar een ontwerp van architecten Herzog & De Meuron, is midden juni geopend voor het grote publiek. Bruno Van Hulle, directeur bij Loveld: “Het was een erg complex werk, een soort afgeknotte piramide die dan nog eens getorst is. Door de erg grillige structuur was geen enkel element hetzelfde. Wij hebben de volledige buitenstructuur van het gebouw prefab gemaakt en gemonteerd, samen waren dat 1.285 kolommen en balken. Met 1.109 panelen hebben we ook de buitenschil, de eerste huid van het gebouw die ook de waterdichtheid garandeert, gemaakt. De gemetselde buitengevel hangt daar volledig aan op. Onze structuur is zichtbaar vanuit het museum zelf; sommige van de verbindingsbalken dienen zelfs als zitbanken voor de bezoekers.”

Facebook
Momenteel werkt Loveld aan een ander prestigeproject: One Rathbone Square, op een steenwerp afstand van Oxford Street. Dat project bestaat uit een residentieel gebouw en een commercieel volume dat de Londense thuisbasis van sociale-mediabedrijf Facebook wordt. Beide gebouwen – rond een centraal binnenplein – hebben een bakstenen buitengevel. Bij het Facebookgebouw realiseerde Loveld enkelschalige panelen met ingestorte bakstenen. Die zijn geglazuurd op het binnenplein en gewoon mat aan de buitenzijde van het gebouw. “De raamkaders van de twee volumes lijken op elkaar, maar bestaan in het residentieel volume uit keramische tegels en bij Facebook uit kaders van inox. Daarnaast is het residentiele gebouw ook afgewerkt met speciale keramische tegels voor de balkons – allemaal unieke stukken met bijvoorbeeld afgeronde hoeken”, sluit Van Hulle af.

Tekst: Jeroen Schreurs  |  Beeld: Flickr, make architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

enjoy concrete