Platform over beton en staal in de bouw
‘Er is een mooie toekomst weggelegd voor thermisch verzinken’
Toepassing van thermisch verzinkt staal: Innovation Powerhouse. (Beeld: Tycho Merijn)

‘Er is een mooie toekomst weggelegd voor thermisch verzinken’

Deze technieken kennen een brede toepassing, niet enkel in de bouwsector maar ook in de landbouw en bij de productie van straat- en tuinmeubilair of hekwerken. Wat de organisatie zo uniek maakt, is het feit dat ze de belangen van zowel Nederlandse als Belgische en Luxemburgse verzinkerijen behartigt en dat haar leden ruim 90% van de totale sector vertegenwoordigen. Op 1 april 2021 gaf Bruno Dursin, na 10 jaar directeurschap, de fakkel door aan Peter De Brabandere.

Afscheidnemend directeur Bruno Dursin.

Grensoverschrijdende aanpak: samen sterker

Oorspronkelijk werd de organisatie opgericht in Nederland onder de naam ‘Stichting Doelmatig Verzinken’. Nadien werden ook de Belgische verzinkerijen vanuit Progalva mee opgenomen in het verhaal en werd de naam gewijzigd in ‘Zinkinfo Benelux’. Sindsdien wordt de sectorvereniging traditiegetrouw geleid door een Nederlandse voorzitter en een Belgische directeur. De formule werkt perfect, en dit ondanks enkele kleine landelijke verschillen. Zo beschikken de meeste Nederlandse verzinkerijen over een geïntegreerde coatingafdeling, terwijl dit in België niet het geval is.

Bruno Dursin fungeerde de voorbije 10 jaar als directeur en wist in die tijd een aantal belangrijke mijlpalen te realiseren. Zo riep hij de sensibiliseringscampagne ‘Zeker Zink’ in het leven en blies hij de ‘Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken’ nieuw leven in, met awards voor functioneel verzinken en daarnaast een aparte categorie duplex (verzinken + coaten) en een prijs Circulair Bouwen. Voor de editie 2021 werden maar liefst 77 projecten geselecteerd. Alle winnaars en genomineerde projecten zijn te bekijken in het volgende artikel en via www.zinkinfobenelux.com.

Toepassing van thermisch verzinkt staal: Floating Farm Dairy. (Beeld: Ruben Dario)

Verder op de ingeslagen weg

Zijn opvolger, Peter De Brabandere, bouwde een stevige reputatie op in diverse ledenorganisaties en bedrijven. Zo was hij jarenlang directeur marketing en communicatie bij Agoria, de Belgische federatie van de technologische industrie en bij Voka, de overkoepelde organisatie van de Vlaamse Kamers van Koophandel. Daarvoor was hij internationaal actief bij diverse industriële bedrijven en bouwde hij samen met zijn partner een online marketingbureau uit. De Brabandere: “Mijn ervaring met ledenorganisaties, mijn kennis van communicatie en marketing en van technische en ook politieke lobbying zal in mijn nieuwe functie ongetwijfeld goed van pas komen. Het feit dat Zinkinfo de belangen van zowel de Nederlandse als Belgische bedrijven verdedigt, maakt de uitdaging alleen maar boeiender. En, heel belangrijk, ik kan verder bouwen op de stevige fundamenten die mijn voorganger de laatste 10 jaar gelegd heeft. Ik wil dan ook overminderd blijven inzetten op thema’s als het verder uitbouwen van technische ondersteuning, het nauwgezet opvolgen van normen en regelgeving en het stimuleren van innovatie en kennisdeling. Daarnaast blijft de promotie van thermisch verzinken als toekomstgerichte en duurzame technologie en het opwaarderen van onze bedrijven als aantrekkelijke werkgevers belangrijk. Onze sector blijft immers zeer arbeidsintensief, waardoor het vinden van geschikt en voldoende technisch geschoold personeel niet altijd makkelijk is.”

Toepassing van thermisch verzinkt staal: The Silo, Kopenhagen. (Beeld: Rasmus Hjortshoj)

Een wervend collectief verhaal: Zeker Zink!

Eén van de speerpunten uit het beleid van afscheidnemend directeur Bruno Dursin is de ‘Zeker Zink’ campagne die onverminderd wordt verdergezet. Het draait hier om een manifest dat in boekvorm werd gegoten en dat verspreid wordt bij alle actoren, die van ver of van nabij met zink te maken krijgen. ‘Zeker Zink’ legt onder meer de nadruk op het feit dat het verzinken van staal al meer dan 150 jaar wordt toegepast en nog steeds de beste corrosiebescherming biedt. Ook de 30 jaar waarborg die de leden bieden, getuigt van de efficiëntie van het procedé.

‘Zeker Zink’ benadrukt eveneens het feit dat nagenoeg alle thermische verzinkers in de Benelux van oorsprong familiebedrijven zijn die dicht bij de klanten staan en hun noden door en door kennen. Thermisch verzinken is bovendien een eerlijk en transparant proces. Je ziet meteen of een stuk goed verzinkt is of niet. Geen risico dus op verborgen gebreken die later aan het licht kunnen komen.

Peter De Brabandere, de nieuwe directeur van Zinkinfo Benelux.

De campagne stimuleert de dialoog tussen voorschrijver, uitvoerder en verzinkerij om verwachtingspatroon en eindresultaat nog beter op elkaar af te stemmen, of het nu gaat om een technische of esthetische verzinking. Ook de inzet en de inspanningen van de leden-verzinkers op vlak van mogelijke verbetertrajecten inzake logistiek en kwaliteitscontrole wordt extra belicht in het manifest. Hierdoor kan te allen tijde voldaan worden aan de steeds veranderende wensen en eisen van klanten. Dursin: “Ik kan in het volste vertrouwen mijn taak overdragen aan mijn opvolger Peter De Brabandere. We zitten op dezelfde lijn wat de belangrijke punten betreft. Ik kijk tevens met hooggespannen verwachting uit naar de manier waarop Peter verzinkt staal een prominente plaats zal geven binnen het circulair bouwen, waar het in de toekomst steeds meer om zal draaien. In functie hiervan is nu reeds de uitgave van een boek ‘Oplossingen voor Circulair Bouwen’ voorzien.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details