Platform over beton en staal in de bouw
Excel-rekenbladen om bouwkundige constructies snel te berekenen

Excel-rekenbladen om bouwkundige constructies snel te berekenen

In 2012 werden de TBG-normen om constructies van gebouwen te berekenen in heel Europa gelijkgetrokken en vervangen door de Eurocodes. Tussen 2019 en 2024 veranderen de Eurocodes opnieuw. Om constructeurs veel werk uit handen te nemen, zijn er Excel-rekenbladen en software die bouwkundige constructies snel, overzichtelijk en gemakkelijk uitrekenen.

Qec (Quick Eurocode) is één van de weinige softwarebedrijven in Nederland die actief is in het leveren van software voor het berekenen van losse onderdelen van bouwkundige constructies. Inmiddels heeft Qec 175 rekenmodellen in Excel ontwikkeld en zijn er meer in aantocht, volgens René Mom, één van de initiatiefnemers. “De pakketten met Excel-rekenbladen die wij realiseren zijn niet alleen bestemd voor het berekenen, maar ook voor het controleren en bepalen van de belasting op bouwkundige constructies. Meestal voor draagconstructies in beton, staal, hout en metselwerk. Dit gaat daarmee snel, gemakkelijk en het is overzichtelijk. Onder meer gemeenten als Amsterdam, bekende grote en kleine ingenieursbureaus, éénmanszaken staalleveranciers en aannemers maken al gebruik van onze rekenbladen.“

Eurocodes
De Nederlandse TGB-normen NEN 6700 t/m NEN 6790, om constructies van gebouwen uit te rekenen, werden in 2012 vervangen door rekenregels die in heel Europa geldig zijn: de Eurocode. Nog voordat dit het geval was, is René Mom samen met twee oud-collega’s (van Swaay en Wouters) tien jaar geleden begonnen met Qec. Tussen 2019 en 2023 gaan de Eurocodes echter opnieuw veranderen, wat veel extra werk voor de constructeurs betekent. De producten van Qec kunnen daarbij uitkomst bieden. Dit zijn allemaal rekenbladen voor onderdelen van een gebouw. Denk daarbij aan berekeningen op het gebied van belasting op een bouwwerk (van wind, sneeuw en dergelijke), van materialen als beton, staal, hout en metselwerk, maar ook van geotechniek. “Als je constructeurs deze berekeningen uit handen neemt, scheelt hen dat veel werk”, zegt Mom. “Het gaat om formats die slechts ten dele ingevuld kunnen worden door de constructeur, de achterliggende formules mogen alleen door Qec aangepast worden. Omdat de berekening geen black box is, zijn fouten direct te achterhalen zodat onmiddellijk actie ondernomen kan worden. Maar de berekeningen worden zo vaak gecontroleerd, dat dit niet snel zal voorkomen.”  

Tekst | Irene Teunissen  Beeld | Qec

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details