Platform over beton en staal in de bouw
Fabrikant van architectonisch beton maakt gefundeerde keuze voor Belgische hijstoestellen
Algemeen overzicht van de productiehal.

Fabrikant van architectonisch beton maakt gefundeerde keuze voor Belgische hijstoestellen

Stijlbeton nv uit Lier rust haar nieuwe productiehal uit met performante hijstoestellen van Constructiewerkhuizen Deman nv uit het West-Vlaamse Sint-Eloois-Winkel. Hiermee haalt de specialist in architectonisch beton niet enkel een ervaren partner in huis, maar tevens een kwaliteitsvolle uitrusting waarmee ze de komende jaren haar productievolume en rendabiliteit extra kan verhogen.

Nieuwe, polyvalente productiehal

De nieuwe productiehal, 35 m breed en 82 m lang, wordt voorzien van twee bovenloopkranen met een hijscapaciteit van 20 ton. Gezien de geplande variëteit aan activiteiten zullen niet alle verhandelingen uitgevoerd kunnen worden door deze twee kranen. Om deze reden werd geopteerd voor drie wandloopkranen vlak onder de bovenloopkranen, ideaal bij driedimensionaal werken met rechtlijnige bewegingsassen. De kranen kunnen zo over de volledige lengte van het gebouw lopen, waardoor de bereikbare vloeroppervlakte uitgebreid wordt.

Zij-aanzicht van één van de drie wandloopkranen.

Wandloopkraan of portaalkraan

Wandloopkranen vergen een hogere investering dan half-portaalkranen maar bieden extra voordelen. Het grote voordeel van een wandloopkraan is dat ze geen enkele hindernis vormt op vloerniveau. Bij een portaalkraan is er niet enkel een rail op de grond maar kan ook de poot een risico op aanrijdingen inhouden. Bijkomende beveiligingen kunnen dat risico sterk reduceren, maar de inperking van de ruimte nabij de rail blijft aanwezig. De bewuste keuze voor wandloopkranen reikte hier dus de best mogelijke oplossing aan. 

Specifieke uitdagingen 

De uitdaging bij de specifieke wensen van Stijlbeton zat in de relatief grote armlengte in combinatie met een hoge hijscapaciteit, namelijk 12 m en 8 ton. De grote armlengte moet ervoor zorgen dat de hal met zijn 35 m overspanning in alle flexibiliteit kan worden opgesplitst in 3 werkzones van meer dan 10 m. Aangezien de wandloopkranen enkel in de zone dicht bij de muur betonelementen tot 8 ton zwaar zullen verhandelen, zag Deman de mogelijkheid om aanzienlijke besparingen te realiseren door het gebruik van een ‘3-step-load-limiter’. Hierdoor kan het maximale hijsvermogen variëren in functie van de positie waar de takel zich bevindt. Met de gekozen configuratie kon aan alle eisen van Stijlbeton worden voldaan. Via de smart feature ‘Load Restriction’ kon de kraan lichter gemaakt worden, met inherente besparingen op de kraanbaan, kolommen en funderingen door een verlichting van de wielbelasting.

Detail van de portaalkraan.

Veiligheid en efficiëntie 

De hoge hijssnelheden van de rolbruggen houden mogelijke risico’s in bij een onvakkundige bediening. Om deze reden werd gekozen voor een optionele ‘Shock Load Prevention’. Deze zorgt ervoor dat, bij het abrupt oppikken van een last, de hijssnelheid wordt gereduceerd tot de last volledig is opgetild. Hierdoor worden abrupte schokken op de kraan geëlimineerd wat niet enkel zorgt voor een langere levensduur van de kraan(baan)structuur, maar ook de slijtage van zijn mechanische componenten zoals kabels, kabeltrommel, motorreductor, et cetera tot een minimum beperkt. Een andere Smart Feature, ‘Load Floating’, houdt bij een stop de last via motorvermogen gedurende meerdere seconden op zijn positie zonder de motorrem te sluiten. Dit zorgt voor een snellere en soepelere herstart en een betere controle over de hijsbeweging.

Portaalkranen 

Ten slotte wordt de productiehal ook uitgerust met twee portaalkranen met een hijscapaciteit van 20 ton, bedoeld voor het verplaatsen van de betonelementen vanuit de productie naar buiten. Om zware lasten veilig te kunnen roteren in de lucht wordt één van deze portaalkranen uitgerust met twee takels en de optie ‘Load Turning Hoist’. Hierbij wordt één van de takels aangepast om te kunnen werken bij een grotere kabelhoek tot 15°. Deze hijstoestellen zijn geconcipieerd voor buitengebruik en kunnen veilig werken bij windsnelheden tot 6 Beaufort. Om veiligheidsredenen worden de rails voor deze portaalkranen volledig ingewerkt. Zo wordt struikelgevaar geminimaliseerd, evenals de hinder voor heftrucks of transportwagens bij het oversteken ervan.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details