precaform prefab beton bekistingen
01:49
14-06-2016

Flexibel in zowel onderhoud als materialen

Prefab beton is vooral populair vanwege de hoge kwaliteit en de beperkte bouwtijd. Mits natuurlijk uitgevoerd met in goede staat verkerende bekisting. Precaform schuurt en polijst tafelbekistingen op tot als nieuw. Daarnaast introduceert het bedrijf een (verbeterd) aluminium modulair randbekistingssysteem.

Precaform uit Hapert, fabrikant en dienstverlener voor de prefab betonbranche, zit niet stil. Hun modulaire aluminium MODALBEAM randkistsysteem bestond al een tijdje, nu is er ook een uitvoering waarbij hijs- en andere instortvoorzieningen met magneten kunnen worden gemonteerd (MODALBEAM-hybrid). Daarnaast wordt binnenkort een mobiele schuur- en polijstmachine voor tafelbekistingen geïntroduceerd. Drukke tijden dus voor Bart van der Heijden, directeur en eigenaar van Precaform. “Ons MODALBEAM aluminium randbekistingssysteem vindt steeds meer aftrek. Logisch ook, want dankzij de modulaire opzet zijn randbekistingen in hoogten aan te passen. De introductie van onze MODALBEAM-hybrid randbekistingen is een direct voorbeeld van vraaggestuurde innovatie. Wel de voordelen van aluminium: licht, duurzaam en economisch, maar niet de nadelen: niet-magnetisch. Daarvoor zijn de elementen voorzien van stalen strips. Hier tegenaan worden instortvoorzieningen met behulp van magneten bevestigd.

 

precaform prefab beton bekistingen

Switchen
Van der Heijden kan gelijk met het product aan de slag. Onlangs zijn namelijk de voorbereidingen gestart voor een grote levering voor de prefab betonfabriek van Geelen Beton uit Wansum. Ruim twaalfhonderd strekkende meter randkist (750 elementen van verschillende lengtes) omvat de levering, bestemd voor een nieuwe, geautomatiseerde betonfabriek voor woningcasco’s. Van der Heijden: “De casco’s die daar gemaakt zullen worden, zijn qua dikte zo veel mogelijk gestandaardiseerd. Geelen wil echter kunnen switchen naar eventueel ook andere toepassingen. Daarom zijn in hoogte aan te passen randkisten voor Geelen Beton de meest logische keuze.” De MODALBEAM-hybrid is – net als de al bestaande versie – op te hogen middels modules die met een speciaal magneetsysteem eenvoudig monteerbaar zijn. Dit maakt het systeem flexibel en financieel aantrekkelijk tegelijk. Bovendien zijn de randkisten veel lichter in gewicht dan de traditionele stalen varianten. Dus beter voor mens en welzijn.

precaform prefab beton bekistingen

Preventief
Naast productie van bekistingsonderdelen doet Prefacorm veel aan onderhoud, waaronder het  schuren en polijsten van tafelbekistingen. Want hoewel bekistingen op het oog vaak nog goed zijn, blijken ook geringe oneffenheden achteraf direct zichtbaar. Van der Heijden: “Belangrijk met tafelbekistingen is dat men preventief te werk gaat. Als de klant reclameert, ben je te laat. Bekistingstafels zijn hoge investeringen. Wanneer je de levensduur aanzienlijk kunt verlengen, is dat economisch en duurzaam tegelijk. Gelukkig raken betonfabrieken zich daarvan ook steeds meer bewust.” Een treffend voorbeeld is betonfabriek De Hoop Pekso BV uit Oosterhout, dat besloot tot preventieve opknapping van zijn bekistingen. Van der Heijden: “De Hoop Pekso is een bedrijf met kwaliteit als kernwaarde. De komende jaren zullen we alle bekistingstafels voor hen schuren. Afgestemd op hun productieplanning, vier tafels per vier weken.”

precaform prefab beton bekistingen

Mobiel
Een nieuwe ontwikkeling betreft schuren op locatie. Belangrijk, zegt Van der Heijden, ‘omdat we de klanten zo nog meer van dienst kunnen zijn’. “Tafelbekistingen zijn vaak grote elementen in een vaste opstelling, die je niet zomaar even verplaatst. We zijn nu bezig met de bouw van een door onszelf ontwikkelde mobiele schuurinstallatie. Prefab betonfabrieken opereren als een soepel lopende trein. Op locatie betekent dit de minst mogelijke verstoring.” Van der Heijden verwacht ermee te kunnen starten rond de bouwvak dit jaar. “Het is een heel proces. Maar binnen enkele maanden moet lukken.”

Tekst: Sjoerd Meuleman   |   Beeld: Precaform

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

pc-frame mile17