ProtectGuard®
01:56
07-09-2018

Fris beton houdt bruggen, tunnels en muren aantrekkelijk

Beton zoals het bedoeld is. Egaal, kleurvast en vlekvrij. Strakke gebouwen waarvan de betonnen muren blijven zoals ze zijn afgeleverd. Schone voetbalstadions, frisse gebouwen en volgespoten elementen die in een handomdraai weer in hun oorspronkelijke staat worden teruggebracht. ProtectGuard® Color maakt het mogelijk.

ProtectGuard® Color is een product van Guard Industrie Benelux, onderdeel van de Franse fabrikant Guard Industrie. Deze telt ondertussen twaalf gepatenteerde producten, die worden verkocht in bijna zeventig landen. ProtectGuard® Color is er daar één van. Het middel impregneert, kleurt en verfraait beton en is geschikt voor zowel binnen als buiten.

Beton is kwetsbaar
“Er wordt vaak gezegd dat beton een makkelijk product is”, weet Martin van Ekeren, managing director van Guard Industrie Benelux. “Niets is echter minder waar. Beton is een chemisch product en het is poreus. Dat maakt het geweldig ontvankelijk voor vlekken, weersinvloeden, erosie, uitbloeden van kalk en zouten, micro-organismen en meer. Je kunt dit laten gebeuren, maar zo had de architect dit zeker niet bedoeld.”

Beschermend en kleurend
Voor wie het niet wil laten gebeuren, biedt ProtectGuard® Color uitkomst. Het impregneermiddel in ProtectGuard® Color dringt diep in het beton en beschermt het tegen water, olie, vlekken en vuil. De tweecomponentenuitvoering biedt zelfs bescherming tegen graffiti. Na behandeling kan graffiti eenvoudig worden verwijderd met een graffitiverwijderaar, zonder aantasting van de kleur of het impregneermiddel. ProtectGuard® Color is verkrijgbaar in 50 standaardkleuren en alle NCS- en RAL-kleuren. Het wordt bovendien geleverd in meerdere transparantiegraden, waardoor de kleur egaal wordt met meer of minder behoud van de betonuitstraling. “Architecten willen beton veelal zien leven”, weet Van Ekeren. “Met ProtectGuard® Color kan dat.”

ProtectGuard®
Voor en na.

10 jaar kwaliteitsproduct
“Een veel gekozen kleur is grijs”, vervolgt Van Ekeren. “De kracht van het product zit namelijk ook in de duurzaamheid van de kleur. Waar onbehandeld beton van kleur verandert en vlekken gaat vertonen, behoudt behandeld beton de kleur waarin ProtectGuard® Color is aangebracht. Voor de buitenkant van gebouwen is het inmiddels een bekend product. Nu beton ook massaal oprukt in de binnenhuisarchitectuur, is het ook een middel om hier betonelementen schoon en fris te houden.”

80% biologisch
ProtectGuard® Color is ontwikkeld met oog voor het milieu. Het product is voor meer dan 80% biologisch afbreekbaar, oftewel watergedragen. Het is vrij van oplosmiddelen en siliconen. Het beschermt de poriën van het beton, maar sluit ze niet af waardoor het beton blijft ademen. Water van buitenaf kan niet in het beton dringen, waardoor kalkuitslag – de bekende witte vlekken – tot het verleden behoort. Maar ook de aanhechting van organische vervuiling is minder. “Onderhoud aan een pand heb je altijd, maar beton dat is behandeld met ProtectGuard® Color laat zich gemakkelijker reinigen.” 

ProtectGuard®
Het dueo-gebouw in de nieuwe zakenwijk Seine West en markeert de toegang tot de stad Issy-les-Moulineaux vanuit Parijs. Architect: Christian de Portzamparc

Meer naamsbekendheid
Voor de komende periode heeft Guard Industrie een grote campagne op stapel staan, waarmee zij het product bekendmaakt in de Benelux. Van Ekeren: “We zullen het resultaat straks zien. Voor gemeentes en andere overheidsinstanties is dit hét middel om gebouwen te upgraden, verfraaien en beschermen. Betonelementen in een frisse kleur – zonder graffiti – zijn een stuk aantrekkelijker dan donkere, sombere massa’s die uitnodigen om de omgeving verder te verwaarlozen. Een mooi voorbeeld doet zich voor in Vietnam, waar een bekende kunstenaar met ProtectGuard® Color een brug heeft verheven tot een waar kunstwerk. De brug trekt inmiddels vele bezoekers. Zo mooi kan het zijn.”

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Guard Industrie Benelux
Uitgelichte afbeelding: 
Gemengd kantoor- en gymnasiumcomplex, In Nantes. Architect: ECDM.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Lievense