Soetaert-Soiltech funderingsspecialist boorpalen
01:30
20-07-2017

Funderingsspecialist breidt mogelijkheden uit

Soetaert-Soiltech is al lang gespecialiseerd in het grotere en diepere funderingswerk, onder andere met zijn soilmix-techniek. Sinds de overname door Jan De Nul Group wil het bedrijf de funderingstechnieken nog verder uitbouwen.

Soetaert-Soiltech wil op termijn meer diverse projecten kunnen aanpakken en alles aanbieden om totaalprojecten te verzorgen. Om die reden verbreedt het bedrijf zijn funderingsactiviteiten. “Zo hebben we recent twee machines gekocht om boorpalen mee te kunnen maken”, zegt Eric Beyts, managing director bij Soetaert. “Dat zijn palen met een diameter van 80 tot 180 centimeter waarbij we de grond volledig weghalen, een wapeningsnet plaatsen en dat betonneren. Dat kan tot zo’n 40 meter diep. Daarmee zijn we nu bijvoorbeeld aan de slag in Panama.”

Soetaert-Soiltech funderingsspecialist Soilmix-techniek

Diepwanden voor kelders en tunnels
Vorig jaar startte Soetaert-Soiltech ook met de plaatsing van diepwanden. Daarvoor kocht het bedrijf twee sets van machines die voortdurend aan de slag zijn. “Dat is een soort graaftechniek om gewapende wanden in de grond te creëren”, zegt Beyts. “We graven een diepe sleuf uit en vullen die met een bentonietmengsel om te voorkomen dat de sleuf instort. Daarna plaatsen we een wapeningskooi in de sleuf en betonneren we alles op. Die techniek wordt regelmatig toegepast voor diepe kelder- of tunnelconstructies.“

Soilmix
Er is ook een techniek waar het Oostendse bedrijf al langer voor bekend is: de soilmix- of CSM-techniek.
Daarbij wordt de grond losgefreesd en gemengd met een groutmengsel. “Dat vermengen van bestaande grond met cementspecie doet een soort betonpaneel in de grond ontstaan. Zo garanderen we waterremmende, dragende muren met een zeer beperkte restfractie grond.”

Soetaert-Soiltech funderingsspecialist Diepwanden

Gespecialiseerd in het grotere werk
Soetaert-Soiltech is pionier op het gebied van deze technieken in België. Het bedrijf startte er als eerste mee en heeft veruit de grootste capaciteit, met zes machines die het tegelijk kan inzetten. Beyts: “Daarmee tonen we dat we vooral gespecialiseerd zijn in het grotere werk. Zeker vanaf 20 meter en dieper staan we sterk. We zien dat onze concurrenten zulke opdrachten nauwelijks kunnen aanbieden. Ook onze capaciteit is een sterk punt. Door onze vele machines voor hetzelfde soort werk kunnen we betere voorstellen aan onze klanten aanbieden.”

Funderingstak uitbouwen
Bagger- en bouwbedrijf Jan De Nul Group nam Soetaert-Soiltech twee jaar geleden over. Het bedrijf is bekend van de aanleg van het palmeiland voor de kust van Dubai en de aanleg van het tweede Suezkanaal in Egypte, maar naast baggerwerken heeft Jan De Nul ook een offshore, een milieu- en een civiele bouwdivisie. Daarvoor kwam de funderingsexpertise van Soetaert-Soiltech goed van pas. “Jan De Nul wil onze funderingstak nu sterk uitbouwen en het marktaandeel vergroten. Sinds de overname steeg onze omzet al sterk, die trend willen we de komende jaren voorzetten”, eindigt Beyts.

Tekst: Jeroen Schreurs     Beeld: Jan De Nul

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

De Waalpaal trillingsvrijBrem Funderingsexpertise B.V. funderingspalen