Platform over beton en staal in de bouw
Garage opnieuw veilig gedragen
180 m slang voor betonstorten.

Garage opnieuw veilig gedragen

Q-Park investeert flink in het opknappen van de constructie van parkeergarage Q-Park Haagse Mart. Dit bleek hoognodig, omdat roestvorming optrad bij de stalen damwanden die deel uitmaken van de hoofddraagconstructie. Gebr. de Koning uit Papendrecht ging de uitdagende klus aan, want de parkeergarage moest tijdens de renovatie operationeel blijven. 

Bekisting en bewapening.

“Er was best wat aan de hand”, begint projectleider Marcel de Keizer. “In de parkeergarage waren voorzetwanden voor de damwanden geplaatst. Dit heeft waarschijnlijk voor een vochtig klimaat en versnelde roestvorming gezorgd.” Toen dit bij inspectie gezien werd, zorgde dit voor een behoorlijke schok. “De tussenvloer van de 2-laagse parkeergarage steunde vooral op deze damwanden, die ook als grondkerende constructie dienen, dus er moest echt actie ondernomen worden.”

Enorme roestvorming en noodondersteuning.

Q-Park werkte samen met Adviesbureau Hageman BV en Gebr. De Koning een herstelplan uit, waarbij Gebr. De Koning ook de uitvoering op zich nam. “Wij zijn specialist in beton en damwanden, zowel in het klein als in het groot. Daarom zijn we hier ook aangehaakt.” Het staal in de parkeergarage werd eerst schoongemaakt en gestraald. De tussenvloer werd volledig tijdelijk ondersteund, zodat de oude aan de damwand bevestigde ondersteuning verwijderd kon worden. Daarna werden tegen de volledige damwandcontouren inpandig betonnen wanden gestort, met zowel constructieve als conserverende eigenschappen. “Deze wanden nemen de functie van de damwanden deels over.”

Bestaande situatie.

Improviseren en klein werken

Dat de meer dan 450 parkeerplaatsen in de parkeergarage aan de Heemstraat open bleven tijdens de renovatie, zorgde volgens De Keizer voor een behoorlijk uitdaging: “Daardoor moesten we nieuwe oplossingen verzinnen en improviseren. Niet standaard projecten zijn echter ook wat wij het leukst vinden. In een project als dit kunnen we laten zien wat we waard zijn en wat we kunnen.” Tijdens de renovatie van de garage was het de bedoeling om de overlast zo veel mogelijk te beperken. “Eigenlijk had niemand door dat wij bezig waren. We kozen er bijvoorbeeld voor om beton te storten op de twee dagen dat de garage gesloten was. Een betonmixer stond op de inrit, vervolgens gebruikten we een kleine mixerpomp en tot 180 m slang om het beton op de juiste plek te krijgen.” Dit beton moest soepeler zijn dan normaal, om de afstand door de slang af te kunnen leggen.

Werkplek met tijdelijke ondersteuning vloer en E-shovel.

Om de nieuwe wanden te kunnen storten, was bekisting nodig, maar deze op juiste plek krijgen was vanwege de locatie niet eenvoudig. “De garage is twee meter hoog, dus zware bekisting binnen brengen met een kraantje was geen optie. We zijn in dit project dus klein gaan denken en met klein materieel en klein materiaal gaan werken.” Zo schafte Gebr. De Koning een klein elektrisch shoveltje aan, dat precies 1.99 m hoog was en dus nog net naar binnen kon. Wapeningsstaal werd met een kleine aanhanger vervoerd die nog net naar binnen kon. Voor de bekisting koos Gebr. De Koning voor de Peri-duo kist. “Dit is een kunststof kist die hanteerbaar is met de hand, en zich in kleine segmenten eenvoudig laat opbouwen. Met al deze slimme oplossingen lukte alles wat wij moesten doen. We zien de oplevering met vertrouwen tegemoet.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details