Platform over beton en staal in de bouw
Geavanceerde funderingstechnieken: RTBF Média Square rust op 800 gewapende en verankerde funderingspalen
Secanspalenwand gemaakt uit maar liefst 800 verbuisde avergaarpalen.

Geavanceerde funderingstechnieken: RTBF Média Square rust op 800 gewapende en verankerde funderingspalen

Franki Foundations, met haar hoofdzetel in Saintes, is gespecialiseerd in paalfunderingen, kerende wanden en grondverbetering. Het gamma paalfunderingen bestaat onder andere uit grondverdringende palen (trillingvrij of geheid), trillingvrije schroefpalen met uithaling van grond, boorpalen en micropalen. De expertise van Franki Foundations in kerende wanden bestrijkt zowel diepwanden, vernagelde wanden, tangent of secans palenwanden als soilmix wanden.

Franki Foundations maakt deel uit van de Belgisch internationale BESIX Group en beschikt over eigen vestigingen in diverse Europese landen. In deze hoedanigheid én omwille van haar jarenlange ervaring in bouwputten in beperkte stedelijke ruimtes werd het bedrijf ingeschakeld voor de funderingswerken bij de bouw van RTBF Média Square, het nieuwe hoofdkwartier van de Franstalige omroep in België.

Tot 4 niveaus verankeringen in de palenwand.

Uitdagende omstandigheden

Vanwege de complexiteit van het project en de specifieke plaatselijke bodemgesteldheid werden voor de realisatie van de bouwput diverse funderingstechnieken toegepast. Projectleider Olivier Vancoppenolle omschrijft het als volgt: “Het terrein waarop we moesten werken, was helemaal niet vlak en vertoonde een hoogteverschil van maar liefst 6 meter. Hierdoor waren we genoodzaakt om te werken vanaf diverse platformen op verschillende hoogtes.”

“Ook de bodemgesteldheid stelde ons voor de nodige uitdagingen. We hadden hier immers te maken met een typische, niet-verzadigde zandgrond, kenmerkend voor de Brusselse regio. Omwille van deze grond moesten we voor de nodige stabilisatie zorgen bij de realisatie van de drie ondergrondse niveaus. Dit bereikten we door te werken met verbuisde avegaarpalen (dubbel rotatiesysteem). Eén op de twee van deze palen, met een diameter van 63 cm en lengtes van 7 tot 18 m was voorzien van een wapening, geplaatst ná betonnering. In totaal werden 800 dergelijke palen over een bouwput perimeter van 450 lopende meter geïnstalleerd.”

Het team verantwoordelijk voor de uitvoering van de avergaarpalen door middel van een dubbel rotatiesysteem.

Complexe technieken

Vancoppenolle: “Door het toepassen van deze funderingstechniek, met de resulterende stabilisatie van de ondergrond, konden de kelderverdiepingen gerealiseerd worden zonder toevlucht te nemen tot de gebruikelijke taluds. Omwille van de diepte van de uitgravingen was een extra verankering van de palen nodig vanaf een zekere hoogte. Deze actieve verankering met voorspankabels liet toe om probleemloos de drie ondergrondse niveaus vooraf te stabiliseren en nadien uit te graven. Naast de realisatie van de bouwputwand werden over een kleinere perimeter 52 stabiliserende palen en 35 alleenstaande palen gerealiseerd, waarvan sommige dienst deden als funderingspalen voor de torenkranen.”

Stalen stempelbuizen waar grondankers vanwege de aanpalende gebouwen niet mogelijk waren.

Gefaseerde aanpak

“De funderingswerken op deze grote werf liepen, perfect gefaseerd, van september 2020 tot februari 2021, met inbegrip van een korte stilstand omwille van administratieve redenen. De goed geplande fasering van de werken maakte dat ook tijdens onze werkzaamheden de andere bouwpartners aan de slag konden blijven zonder nutteloos verlet. Er waren continu twee funderingsmachines aan het werk op de bouwplaats en er werden ruim 4.500 kubieke meter beton en 550 ton wapeningsstaal verwerkt voor de funderingspalen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details