Betca KV Mechelen Stadion Prefab Beton
01:47
26-01-2016

Geen opdracht uit de weg

De opdracht was duidelijk. Het stadion van KV Mechelen moest, in fases, worden vernieuwd. Voor de opbouw werd gekozen voor prefab beton, waarvoor het bedrijf Betca tekende. Daar het om enorme blokken ging, geen enkel blok qua omvang hetzelfde was en omdat de tijdsdruk erg groot was, bleek het zeker geen alledaagse opdracht. Door een goede samenwerking, jarenlange ervaring en de wil om keihard te werken, werd de eerste fase van de klus geklaard.

Bij de stadionnaam Achter de Kazerne gaat bij veel voetballiefhebbers en -kenners direct een lichtje brandje. Nog voordat een sponsor de naam van het stadion kocht, was het de naam van de thuishaven van profclub KV Mechelen. Een naam die in de volksmond overigens nog steeds gebezigd wordt. Voor de verbouwing van dit nostalgische stadion kwam de club bij Betca, specialist in prefab beton, terecht. Directeur Mark van Campenhout: “De tijd om de eerste fase te realiseren, was erg kort en de deadline zeer strikt. Samen met de architect en bouwbedrijf Willemen, een zeer gewaardeerde partner van ons bedrijf, hebben we de eerste fase van de klus weten te klaren. Een speciale klus? Zeker weten. Mijn vader, de oprichter van Betca, was vroeger stadiondirecteur van KV Mechelen, dat gaf dit project wel een speciaal tintje.”

Druk
Niet alleen de omvang van de klus was groot, ook de tijdsdruk speelde een grote rol tijdens de eerste fase. “In februari zijn we rond de tafel gaan zitten, in april en mei zijn we de prefab betonstukken gaan produceren, zodat Willemen eind juni, begin juli kon beginnen met de bouw. Ze hadden maand om hun klus te klaren.” Toen deadline met rasse schreden dichterbij kwam, werd Mark van Campenhout tijdens een wedstrijd van KV Mechelen in de bestuursloge gevraagd of het project op tijd klaar zou zijn en of hij druk voelde. Waarop hij antwoordde met de vraag: “Hebben jullie soms twee stadions besteld, want ik voel geen druk? “Maar eenmaal buiten had ik het zweet in mijn nek staan”, lacht hij. “Echter dankzij onze jarenlange ervaring en keihard werken zijn we erin geslaagd om binnen de gestelde termijn op te leveren. Voor de tweede fase krijgen we gelukkig wat meer tijd. Deze fase dient in mei 2016 afgerond te zijn.”

Groeien
In totaal waren er 165 vrachten nodig om de immense betonblokken bij het stadion te krijgen. Blokken van 25 meter met een gewicht van liefst 52 ton waren geen uitzondering. Van Campenhout onderbrak zelfs kort zijn vakantie om bij de transporten aanwezig te zijn, om alles in goede banen te leiden. Het tekent het belang van de opdracht, maar ook de betrokkenheid van de directeur. “Ik vond het niet meer dan normaal dat ik aanwezig was. Vakantie of niet. Hard werken hoort bij ondernemen”, aldus Van Campenhout, die als gezegd de zaak overnam van zijn vader. “Ik kwam terecht in een goed lopende zaak en onder mijn leiding hebben we dat werk voortgezet. Zij het in een hogere versnelling”, doelt hij onder meer op de nieuwe productieloods die halverwege volgend jaar klaar moet zijn. “Om te blijven groeien als bedrijf moet je innoveren en investeren. Met deze nieuwe productieloods kunnen we nog grotere opdrachten aan en zijn we klaar voor de toekomst.”

Tekst: Sander Lemmens | Beeld: Betca

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

ConstruSteelVan der Blij