Geïntegreerde staal-betonligger biedt volop (speel)ruimte
01:57
15-10-2018

Geïntegreerde staal-betonligger biedt volop (speel)ruimte

Ruimtelijk ontwerpen, duurzaam bouwen en eenvoudig monteren: voordelen die hand-in-hand gaan met DELTABEAM®, de geïntegreerde staal-betonligger van Peikko. Een uniek product waarmee in elke situatie slanke en vrijgevormde vloerconstructies kunnen worden ontworpen. Met als resultaten een minimaal gebouwvolume, een efficiënter bouwproces en aanzienlijke kostenbesparingen. Tijdens de realisatie- én gebruiksfase. Bovendien biedt DELTABEAM® dankzij de constructieve samenwerking tussen staal en beton de perfecte bescherming bij brand.

Geïntegreerde staal-betonligger biedt volop (speel)ruimteDELTABEAM® met brandweerstand Rf 90 toegepast in de stalen hoofddraagconstructie van Loods 5 in Amersfoort. (Beeld: Xander Sales)

Als leverancier van verbindingstechnologie voor de betonbouw heeft Peikko een naam hoog te houden. Met een omvangrijk pakket constructieve en innovatieve oplossingen stelt het Finse bedrijf constructeurs en verwerkers in staat om aanzienlijk sneller, flexibeler, veiliger én economischer te bouwen. “Onder meer met DELTABEAM®, de geïntegreerde staal-betonligger. Een slimme vinding die begin deze eeuw in Europa zijn introductie beleefde”, zegt algemeen directeur Wim Zwaan namens Peikko Benelux, gespecialiseerd in staal-betonliggers voor slanke vloerconstructies en betonverbindingen. “Sindsdien hebben we al aan vele projecten succesvol bijgedragen. Met het product, maar ook in de vorm van een deskundig advies daaromtrent.”

Geïntegreerde staal-betonligger biedt volop (speel)ruimteDoorgaande DELTABEAM®-liggers met grote overspanningen zijn mogelijk.

Uniek
Op de vraag wat DELTABEAM® zo uniek maakt, is het antwoord van Zwaan helder: “Allereerst zorgt de samenwerking tussen staal en beton ervoor dat de ligger een zeer grote stijfheid verkrijgt. Daardoor kunnen met behulp van bijvoorbeeld kanaalplaten grote ruimtes met dito overspanningen en weinig zichtbare kolommen gerealiseerd worden. Verder is het systeem volledig in de vloer te integreren en kan het zowel op staalconstructies als betonnen onderstructuren worden aangebracht. Na de montage wordt de ligger gevuld met beton. Hierdoor ontstaat een koppeling met de vloer, waardoor mede de hierop uitgeoefende horizontale krachten eenvoudig kunnen worden afgevoerd. Daarnaast staat DELTABEAM® voor een eenvoudige montage. Onze engineers werken de projecten compleet uit in Tekla 3D en maken elke ligger op maat. Vervolgens is het een kwestie van plug & play. Zonder kans op clashes, want die zijn allemaal in het voortraject al opgelost. Kortom, met DELTABEAM® creëer je prachtige, open ruimtes. Met vlakke plafonds, slanke vloerconstructies, een minimum aan kolommen en zonder zichtbare balken. Voordelen die ook de flexibiliteit ten goede komen. Je hebt wat de indeling van een gebouw betreft alle vrijheid. Prettig, zeker als na verloop van tijd de functie ervan wijzigt.”

Geïntegreerde staal-betonligger biedt volop (speel)ruimteDetail DELTABEAM® met kanaalplaatvloeren en makkelijk aan te brengen koppelwapening. (Beeld: Xander Sales)

Brandwerend
Last but not least biedt DELTABEAM® ook een perfecte bescherming bij brand. En dat heeft niets te maken met de aanwezigheid van een brandwerende bekleding. Die ontbreekt namelijk. Zwaan: “Het systeem is als zodanig brandwerend, omdat de afdracht van de belastingen niet plaatsvindt via de onderflens van de ligger, maar via een drukboog ín de ligger. Omdat de DELTABEAM® is samengesteld uit staal en beton kan hij bij brand de trekkracht heel goed opnemen. Daartoe wordt in de ligger een brandwapening aangebracht. Deze neemt bij brand de capaciteitsreductie van de onderplaat van het geheel op en zorgt er zodoende voor dat de ligger blijft functioneren. Ook deze brandwapening wordt geheel volgens klantwens ontworpen en geproduceerd. We gaan in elke situatie voor maatwerk.”     

Tekst | Chris Elbers   Beeld | Peikko Benelux
Uitgelichte afbeelding: 
Speciale toepassing met DELTABEAM® in de hellingbanen van de parking voor de in aanbouw zijnde Fenixloodsen in Rotterdam.


De voordelen van DELTABEAM®:

• Grote overspanningen met minder kolommen
• Duurzaam: besparing op materialen en energiekosten
• Ruimtelijk en onderscheidend ontwerpen
• Flexibele vloerindeling voor toekomstig gebruik
• Brandwerend zonder aanvullende bekleding of coating (Rf 60 tot Rf 180)
• Eenvoudige montage van leidingen onder de vloer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

MAXIMO