gewichtsbesparende polyplaatvloer Betonson Olympiakwartier
00:51
24-01-2016

Gewichtsbesparende betonvloeren

In opdracht van Goossen Te Pas Bouw heeft Betonson zijn licht laten schijnen op het constructief ontwerp van het nieuwe indoorsportcomplex Olympiakwartier. Door toepassing van polyplaatvloeren wordt een gewichtsbesparing van dertig procent gerealiseerd ten opzichte van een massieve betonvloer.

Door het toepassen van een lichtere vloer, kon de staalconstructie ook een klasse lichter worden uitgevoerd, vertelt Kees van Oostenrijk van Betonson. “Tevens was het mogelijk om grotere overspanningen te behalen met een dunnere vloerdikte. De maximale overspanning die is gerealiseerd bedraagt 9,5 meter bij een vloerdikte van 320 millimeter. Onze polyplaatvloer is gebaseerd op een breedplaatvloer. Fabrieksmatig wordt de vloer voorzien van polystyreenstroken op posities waar in de vloer geen dwarskracht optreedt. De vloer wordt in het werk verder afgewapend en afgestort. Op de posities van de polystyreenstroken wordt dus geen beton gestort. Dat scheelt aanzienlijk in gewicht, want polystyreen heeft een soortelijk gewicht van slechts 20 kg/m³. Het geringere gewicht van de polyplaatvloer is direct van invloed op de gehele constructie.”

In doorsnede heeft de polyplaatvloer bij het indoorsportcomplex een onderschil van 80 millimeter, een polystyreenstrook van 160 millimeter met daarbovenop weer een laag beton van 80 millimeter. Bijkomend voordeel van een polyplaatvloer is volgens Van Oostenrijk de lagere CO2-footprint van de complete vloer. “De toegepaste polystyreenstroken zijn voor 99,9% recyclebaar. Doordat er minder beton wordt toegepast, is de CO2-bijdrage aan het milieu fors lager.” In het sportcomplex zijn behalve de polyplaatvloeren ook reguliere kanaalplaat- en breedplaatvloeren van Betonson toegepast. “In totaal hebben we ruim 3.000 m² aan prefab vloeren geleverd”, zegt Kees van Oostenrijk tot besluit.

Tekst: Roel van Gils | Beeld: Betonson

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Betondag 2015 congres