Platform over beton en staal in de bouw
Glasvezeltechnologie: Breed en actueel inzicht in constructies
Sensorkabels bovenkant randbalk.

Glasvezeltechnologie: Breed en actueel inzicht in constructies

Monitoringssystemen die gebruik maken van glasvezeltechnologie zijn bezig aan een gestage opmars, ook in de bouw. De discipline, beter bekend als optische sensor technologie (fiber optic sensing) is één van de activiteiten van Brem Funderingsexpertise uit Reeuwijk. Daarmee is de specialist op het gebied van advies, monitoring en toezicht voor funderingstechnieken een breder pad ingeslagen naar het monitoren van constructies in het algemeen.

Tekst | Chris Elbers  Beeld | Brem Funderingsexpertise B.V.

Wanneer het gaat om het monitoren van funderingen en constructies biedt Brem een compleet programma (geotechnische) metingen. Daarbij staat de kwaliteit van funderingen of constructies centraal, maar ook het in kaart brengen van eventuele overlast rondom de realisatie ervan. “We staan voor een breed scala aan monitoringstechnieken die zowel apart als in complete monitoringsnetwerken toepasbaar zijn”, aldus Erik de Bruin, operationeel manager monitoring binnen Brem. “Eén daarvan is monitoring via glasvezel. Brem hanteert twee meetmethodes voor toepassingen van deze meettechniek. De ene is vooral geschikt voor het monitoren van gedrag van een constructie, statisch én dynamisch. De andere wordt specifiek toegepast rondom het langdurig volgen van fenomenen binnen een constructief geheel, zoals vervorming en temperatuursveranderingen.”

Installatie sensorkabel onderdek.

Helder antwoord

Met de sensortechniek geeft Brem een helder antwoord op een momenteel gaande trend in de bouwsector. De Bruin licht toe: “Aannemers zijn niet alleen verantwoordelijk voor het realiseren van projecten, ze dienen ook het onderhoud voor langere tijd uit te kunnen voeren. Een ontwikkeling waarop glasvezelmonitoring mooi aansluit, bijvoorbeeld in het geval van kunstwerken. Door hierin de sensortechnologie te verwerken, heb je op afstand continu inzicht in hoe de constructie zich gedraagt. Traditioneel wordt een onderhoudsprotocol opgesteld, waarna men eens per kwartaal of halfjaar gaat schouwen. Wanneer je een constructie van deze techniek voorziet, hoeft dat niet meer. Je kunt gewoon vanachter je bureau zien of er bijvoorbeeld een verandering in sterkte of een verzakking optreedt. Daardoor heb je beter inzicht in hoe de constructie zich gedraagt en, niet minder belangrijk, of je op termijn kosten moet maken voor onderhoud.”

Voordelen

Onbekend maakt onbemind. In het geval van sensortechnologie is het al niet anders. De techniek wordt weliswaar al enkele jaren in de bouw toegepast, maar dat gebeurt nog mondjesmaat. Aan Brem om de vele voordelen en toepassingsmogelijkheden (zie ook www.brem.nl) ervan over de bühne te brengen. “Deze meettechniek zal de toekomst van gebouw- en rail-/infrabeheer drastisch veranderen”, meent De Bruin stellig. “Simpelweg omdat het onderhoud plaatsvindt op basis van uit de monitoring verkregen informatie in plaats van vooraf bepaalde intervallen. Daar komt bij dat de veiligheid toeneemt, omdat direct zichtbaar en aantoonbaar is wat de huidige staat is van de constructie.”

Beschermingsconstructie sensoren t.p.v. dilatatie randbalk.

Referentieproject met optische sensoren in Antwerpen

In Antwerpen heeft Brem recentelijk een monitoringsproject opgeleverd waarin optische sensoren veelvuldig zijn toegepast. Door de sensoren aan het wapeningsstaal te monteren en in het beton mee te storten, zijn ze optimaal beschermd en wordt er continu informatie verkregen over de sterkte en eventuele vervorming van de constructie. Het betreft hier een betonnen kunstwerk in een drukbezette rail-infrastructuur. De oplossing is voorzien van een online data dashboard inclusief de benodigde alarmeringen en zal voor een periode van minimaal 10 jaar de klant de benodigde informatie verschaffen zodat een veilig gebruik van het kunstwerk gewaarborgd is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details