01:57
20-03-2015

gorinchem | merwetank | ‘Door ‘Odfjell’ en ‘Chempack’ is de wereld van tankopslagbedrijven drastisch veranderd’

Op industrieterrein Avelingen te Gorinchem, langs de rivier de Merwede, wordt door bouwbedrijf Den Toom-Heikoop BV de nieuwbouw van tankoverslagbedrijf ‘Merwetank’ gerealiseerd met bijbehorende waterkering, weegbruggen, terreinindeling, afmeerpalen, et cetera.

“Veiligheid. Dát is de basis voor de bouw van een tankopslag, na de recente brand bij Chempack in Moerdijk en de inspectie van de tankterminal bij Odfjell in de Botlek”, vertelt Marien den Toom, projectleider bij bouwbedrijf Den Toom-Heikoop BV. “Als hier in Gorinchem de nieuwe norm voor de veiligheid van tankopslagbedrijven gevestigd is, dan verwacht ik dat er voor de aannemers in de komende jaren nog wel wat in het vat zit bij de tankopslagbedrijven.” Voor zijn opdrachtgever Merwetank BV maakt hij een nieuwe tankterminal die bestaat uit drie compartimenten. Minerale wassen (in een bedrijfsgebouw), organische zuren en foodproducten zijn de vloeistoffen die in de 43 tanks zullen worden opgeslagen.

De opslagtanks staan opgesteld in drie betonnen bakken, die diep genoeg zijn om de inhoud van de grootste tank, plus tien procent van de rest op te vangen. “Een veiligheidsvoorschrift, alhoewel het in de tankwereld tamelijk uniek is om dat in een volledig betonnen bak te doen”, vertelt Den Toom. De bedrijfshal is opgebouwd uit een zeven meter hoge betonnen wand met daarboven een zestien meter hoge staalconstructie. “Alle tanks zijn gemaakt van roestvrijstaal 3.16 en uiteraard gekeurd door Lloyds.” De tanks in de hal zijn 22 meter hoog, vertelt hij. Buiten de hal staan tanks van 24 meter hoog opgesteld. “De vloeistoffen in de binnentanks kunnen tot 90˚C worden verwarmd, door middel van een stoomketel. Hierdoor kunnen ook allerlei vetten in de tanks worden opgeslagen.”

Uitdagingen
Voor de bouw van de bedrijfshal zijn in totaal 650 heipalen gebruikt, die allemaal met vrachtwagens naar de locatie moesten worden vervoerd, vertelt Den Toom. Daarna werd de keldervloer gestort: bijna 1.000 m³ beton in één dag. “Een logistieke uitdaging, maar zeker niet de grootste uitdaging in dit project.” Hij verwijst naar de waterkering. “In eerste instantie zou er een waterkerende stalen damwandprofiel worden gerealiseerd, om het pand tegen het rivierwater te beschermen. Maar uit kostenoverweging is uiteindelijk gekozen voor een betonnen waterkering.” De bodem van de kelderput ligt ongeveer op rivierniveau, vertelt hij. “Tijdens de bouwwerkzaamheden moesten we het getij daarom goed in de gaten houden. De bodem van de put moest zo snel mogelijk worden gerealiseerd, om enige vastigheid te creëren voor de rest van de bouw. En ook de betonnen wanden moesten op gezette tijden worden ingezet. Aanvankelijk kon alleen bij laagtij gebouwd worden, totdat de betonnen bak was gerealiseerd.”

Tijdsdruk
De tijdsdruk tot en met de eerste oplevering was hoog, vertelt hij. “De vergunningverlening heeft vier maanden langer geduurd dan gedacht. Die tijd hebben we moeten inlopen omdat de datum van ingebruikname vooraf al vaststond. We hebben heel hard en met extra mankracht moeten werken om in ieder geval een deel van de overslag op tijd gereed te hebben. Hierin zijn we goed geslaagd. De ingebruikname vindt nu volgens planning in fases plaats.”
Inmiddels is bouwbedrijf Den Toom-Heikoop BV druk bezig met de realisatie van het drie verdiepingen hoge kantoorpand, dat naast de tankoverslag wordt gebouwd. “Het kantoorpand wordt opgebouwd met dragende kalkzandsteen binnenwanden, betonnen systeemvloeren en metselwerk buitenwanden. De gevels van het kantoorpand krijgen een chique uitstraling door de keuze voor een donkere gevelsteen en aluminium zonneluifels”, vertelt Den Toom. De oplevering van het kantoorgedeelte staat gepland voor medio april.

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeld: bouwbedrijf Den Toom-Heikoop BV

Bouwinfo
Opdrachtgever Merwetank BV
Architect Buro Dick van den Dool
Uitvoering Den Toom-Heikoop BV
Constructiebeton Betonmortelcentrale Gorkum BV
Opleverdatum medio april 2015

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners