Grindpaal keller
01:43
12-07-2017

Grindpaal van gecertificeerd gerecycled betongranulaat in opmars

Nederland is een land waar heien en heipalen de boventoon voeren. Toch is ook de grindpaal van gecertificeerd gerecycled betongranulaat in opmars. Dit is een trillingvrije en duurzame methode om een fundatie te realiseren, die net zo degelijk is als heien.

In Duitsland wordt deze werkwijze enorm veel toegepast. Hij stamt al uit 1934 toen de heer Keller het patent op zijn zelf ontwikkelde trilnaalden met onbalans aanvroeg. “In Nederland is deze beproefde methode, die ook wel grindkernen-/rüttelstopverdichting wordt genoemd, nog niet zo bekend”, vertelt Richard Looij, vestigingsleider Nederland voor Kellergrundbau. “De Nederlandse bouwwereld kent Keller Funderingstechnieken vooral van de injectietechnieken voor de utiliteits- en civiele bouw. Zo hebben we gedurende twee jaar voor de Noord-Zuidlijn onder het Amsterdamse Centraal Station jetgroutkolommen aangebracht. Daartussen zijn de tunnelelementen afgezonken. Dat we ook funderingskolommen maken met grind en gecertificeerd gerecycled betongranulaat is bij veel grondmechanici en funderingsspecialisten nog onbekend.”

Grindpaal keller grindkern

Grindkernen/rüttelstopverdichting
In principe is de methode geschikt voor alle bouwwerken en in het bijzonder voor grote vloeroppervlakten. Grindkernenverdichting wordt in Nederland vaak toegepast bij slappe veen- en kleigrond en kan worden vergeleken met ‘funderen op staal’. Looij: “Deze methode werkt met een hoge hoek van inwendige wrijving en de steundruk leidt tot optimale verticale draagkracht, waardoor de kolommen zich niet verplaatsen. Wat de methode ideaal geschikt maakt voor aardbevingsgebieden. We brengen via een speciale trilnaad die de grond verdicht, kolommen van tachtig centimeter de grond in. Hiervoor kunnen we grind, maar sinds kort ook gecertificeerd gerecycled betongranulaat gebruiken. De kolommen hebben ieder afzonderlijk een draagkracht van driehonderd kN. Doordat de inklemmings- en veldmomenten kleiner zijn, kan ook de vloerplaat dunner worden uitgevoerd. Daarnaast is geen balkenrooster nodig om de kracht van de paal naar de vloer over te brengen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled materiaal en er geen cement aan te pas komt, is deze droge, niet vervuilende methode, naast goedkoop ook nog eens heel duurzaam.”

Benelux
Het moederbedrijf Kellergrundbau biedt wereldwijd oplossingen voor bouwgrond-, funderings- en grondwaterproblemen. “Wij leveren zelf aan de hele Benelux. Naast grindkernverdichting en vibro-compactie bieden we ook injectietechnieken in de vorm van het soilfrac-procedé/compensation grouting, chemische injectie, verdichtingsinjectie/compaction grouting en soilcrete-procedé/jet­-grouten. Ook deep-soil mixing is een methode die we aan onze klanten leveren. Dit is een geluids- en trillingsarm procedé waarbij de betreffende bodem via speciale mengwerktuigen met een passende suspensie wordt vermengd”, aldus Looij.

Grindpaal keller rupsmachine

Bouwproces versnelt
Fundering door middel van grindkernenverdichting wordt in Duitsland al decennialang naar volle tevredenheid gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat er geen koppen hoeven te worden gesneld of gewacht hoeft te worden op uitharding van palen. De aannemers kunnen direct na het aanbrengen van de kolommen over het terrein rijden en de ondergrond bewerken. Zo kan de grond meteen bouwrijp worden gemaakt, wat het gehele bouwproces versnelt. Looij: “Onlangs hebben we in Emmen de fundatie gemaakt voor een tweetal grote industriehallen voor de fabricage van transportbanden. Ook in Velddriel hebben we kolommen aangebracht voor een hal met een oppervlakte van 7.500m2 voor de opslag van stalen buizen. Tot grote tevredenheid van alle opdrachtgevers.”

Tekst: Lilian Heijmans     Beeld: Keller Funderingstechnieken

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

NVAF logo-RGBDrukpaal trillingvrij prefabjpg