Platform over beton en staal in de bouw
‘Groen’ beton met gemalen hoogovenslak
Jeroen Langenberg, commercieel directeur bij Ecocem Benelux, producent van onder andere gemalen hoogovenslak.

‘Groen’ beton met gemalen hoogovenslak

Het vergroenen van de bouwkolom is een belangrijk thema. Eén van de meest gebruikte bouwstoffen is beton. Beton ‘an sich’ is niet milieuonvriendelijk, maar het is de portlandcement dat een hoge CO2-voetafdruk heeft. Door het cement gedeeltelijk te vervangen door gemalen hoogovenslak gaat de CO2-voetafdruk van beton met grote stappen naar beneden. Een gesprek met Jeroen Langenberg, commercieel directeur bij Ecocem Benelux, producent van deze cementvervanger, die ruimte ziet voor verdere verduurzaming.

Gemalen hoogovenslak wordt in Nederland en België veelvuldig toegepast, begint Langenberg. “We produceren de cementvervanger al twintig jaar uit gegranuleerde hoogovenslak, die we vermalen tot een fijn bindmiddel en zijn weg vindt naar de betonmortel- en prefab betonindustrie. Door het bindmiddel in het betonmengsel in de verhouding 80:20 toe te passen, dus 80% gemalen hoogovenslak en 20% portlandcement, worden gigantische CO2-besparingen gerealiseerd. Maar er is altijd ruimte om nóg verder te verduurzamen,” vindt Langenberg.

Gemalen hoogovenslak is, een product dat vrijkomt bij het maken van ruw ijzer bij onder andere Tata Steel in IJmuiden.

Geolpolymeerbeton

Bij vergroening van beton denk je dus automatisch aan Ecocem en het gebruik van gemalen hoogovenslak, een product dat vrijkomt bij het maken van ruw ijzer bij onder andere Tata Steel in IJmuiden. “Maar aan het gebruik van het duurzame bindmiddel zitten ook grenzen”, erkent Langenberg. “De cementindustrie is nog steeds aan zet om ervoor te zorgen dat beton verder verduurzaamt. Er is lang niet genoeg hoogovenslak beschikbaar om al het portlandcement te vervangen. Bovendien, bij de productie van portlandcement zelf komt ontzettend veel CO2 vrij. Dat is ook de reden dat de cementindustrie is gevorderd om met oplossingen te komen. Gelukkig zijn er ook firma’s bezig met de ontwikkeling van beton zonder portlandcement. Geopolymeerbeton bijvoorbeeld is een betonsoort met een klinkervrij bindmiddel. Gemalen hoogovenslak kan daarin een element zijn.”

Bij vergroening van beton denk je automatisch aan Ecocem en het gebruik van gemalen hoogovenslak.

2 miljoen ton

Ecocem produceert gemalen hoogovenslak in vier fabrieken, waarvan één in Nederland, één in Ierland en twee in Frankrijk. Langenberg sluit niet uit dat er in de toekomst uitbreiding volgt. “Het is een bewezen methode om beton te verduurzamen. In Nederland en België zijn we hierin al aardig ver gevorderd, maar in andere landen valt er nog veel te halen. Jaarlijks brengen we met onze vier fabrieken ruim 2 miljoen ton aan gemalen hoogovenslak op de markt. Het gebruik van gemalen hoogovenslak leidt tot substantiële CO2 besparingen. Met Ecocem Innovations zijn we continu bezig met het verder optimaliseren van het bindmiddel en het ontwikkelen van nieuwe innovaties om duurzaamheid in de keten te bewerkstelligen. Het onderzoekscentrum is gevestigd net buiten Parijs en nauw gelieerd aan de universiteit aldaar. Recent is bijvoorbeeld eco2floor ontstaan, een duurzame gietvloer op basis van gemalen hoogovenslak, maar ook bepaalde recepturen om tegellijm te verduurzamen.”

Langenberg ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet. “Onder het credo Innovation Powering Sustainability bouwen we samen aan een duurzame bouwkolom. Innoveren en out of the box denken zijn daarin essentieel.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details