Platform over beton en staal in de bouw
Groen omkeerdak in uniek en energieneutraal woningbouwproject

Groen omkeerdak in uniek en energieneutraal woningbouwproject

’t Eemgoed in Almere: een uniek woningbouwproject van architectenbureau cepezed met 82 woningen waar een nieuwe manier van leven, contact met de natuur en energieneutraliteit centraal staan. Het project wordt gekenmerkt door zijn structuur van langhuizen – geschakelde bungalows waar het landschap overheen loopt – met daartussen verschillende landschapskamers die bestemd zijn voor onder andere moestuinen en speelpleinen. De ontwikkelaars/initiatiefnemers 2Open en cepezedprojects kozen voor woningen met een groen omkeerdak van Jackon Insulation om het duurzame karakter te versterken. De realisatie gebeurde in samenwerking met Quality Roofing Systems en Roof Protection.

Omkeerdak: een ecologische voltreffer 

De ruimtelijke leefomgeving van dit project is uitzonderlijk. Het landschap loopt namelijk over de woningen heen. De rug van de langhuizen bestaat uit een laag aarde die begroeid is met grassen en bloemen. Eronder bevindt zich de dakstructuur van de woningen en ertussen de dakisolatie. Omdat de woningen grotendeels prefab zijn, was de keuze voor een omkeerdak met de Jackon XPS-isolatieplaten de meest logische zet. Door hun lichte gewicht beperken ze namelijk de druk op de structuur. “Het aanleggen van een omkeerdak beperkt vochtschade tot een minimum. De JACKODUR® XPS-isolatieplaten nemen geen vocht op, maar voeren het af. Via een vochtafvoerende filterdoek (JACKODUR® WA) wordt de volledige dakstructuur beschermd”, benadrukt Sjoerd van de Werf van Quality Roofing Systems. 

JACKODUR® PLUS, het ideale product voor een omkeerdak

Voor de projectontwikkelaars is duurzaamheid de rode draad in het project. Ook de JACKODUR® producten passen in dit plaatje en werden door de dakwerker als ideaal product naar voren geschoven. Het is een systeem dat zijn isolatiewaarden behoudt, geen kracht verliest, een lange levensduur heeft en bovendien makkelijk te plaatsen is. “De JACKODUR® PLUS XPS-isolatieplaten hebben, ondanks hun geringe dikte, de beste Lambda-waarde (0,027 W/(m.k) die er bestaat. Ze hebben een uitstekend isolerend vermogen, wat in dit unieke  project een doorslaggevende factor is. Ook de dikte van de dakopbouw is lager waardoor er minder totaalvolume nodig is. Dit heeft dan weer een gunstig effect op het prijskaartje. Het lagere gewicht zorgt voor een snelle en makkelijke plaatsing. Een meerwaarde voor de dakconstructie en de dakwerkers”, aldus Van de Werf. 

Een goede samenwerking is essentieel

Voor het project was een strakke planning opgesteld. Er is zo’n 7.500 m² aan materiaal gebruikt, een heel groot volume op logistiek vlak. Het was dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken tussen de verschillende partijen om het project tot een goed einde te brengen. “We werken al enkele jaren samen met Quality Roofing Systems. Ze kennen onze producten heel goed. Samen met Roof Protection adviseerden we de projectontwikkelaars en architecten over de beste keuze voor de aanleg van het dak. Het resultaat is een uniek en energieneutraal woonproject met groene omkeerdaken, waaraan Jackon zijn ecologisch steentje heeft bijgedragen”, aldus Marco Duivelaar van Jackon Insulation Nederland.

Duurzaamheid van de waterdichting

Bij omkeerdaken wordt de isolatielaag bovenop de waterdichting geplaatst. Deze omgekeerde constructie biedt vele voordelen omdat de isolatie de waterdichting beschermt tegen allerlei weersinvloeden zoals temperatuurschommelingen en UV-straling. Mechanische schade wordt ook vermeden. De levensduur van de waterdichting wordt op die manier aanzienlijk verlengd.  

JACKODUR® PLUS 300 in een notendop:
– Bijzonder hoge druksterkte van 300 kPa;
– Met
λD = 0,027 W/(m·K) de beste lambdawaarde bij een geringe isolatiedikte;
– Isolatiediktes van 50 mm tot 320 mm;
– Maatvast, vochtbestendig en rotvrij;
– 25% meer isolerend vermogen in vergelijking met andere isolatiematerialen;
– Plaatsing in één laag tot 320 mm;
– Tijd- en kostenbesparend te plaatsen.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details