Dankzij het ‘groene’ karakter van eco2floor wordt ook een maximale CO2-reductie behaald voor de gietdekvloer. Een gesprek met het gezicht achter eco2floor: productmanager Mirjam Rubingh en de leverancier, Bert Busgen van Jansen Beton uit Son.
Voor Ecodorp Boekel hebben de bouwpioniers van aannemer ECO+BOUW en de gedreven toekomstige bewoners de handen ineengeslagen om bouwend Nederland een nieuwe, groene koers te wijzen. Het nieuwe dorp bestaat uit een groep van drie ronde gebouwen met elk twaalf woningen. De grotendeels natuurlijke bouwmaterialen maken voor vrijwel honderd procent deel uit van de natuurlijke dan wel technologische kringloop (circulair). Zowel het gebruikte hout als de natuurlijke isolatiematerialen houden CO2 vast, zoveel zelfs dat de totale bouw uiteindelijk klimaatpositief uitpakt.
De fundatie van het nieuwe dorp is geleverd door Jansen Beton. “De drie cirkels zijn gefundeerd op een plaatfundering van geopolymeerbeton”, legt Busgen uit. “Het is een duurzaam alternatief voor cementhoudend beton waarbij tachtig procent minder CO2 vrijkomt. Aanvankelijk was het de bedoeling om ook de dekvloer in geopolymeerbeton uit te voeren, maar niemand had hier echt ervaring mee. Het was praktisch gezien bovendien niet handig, gezien de relatief beperkte oppervlakte van iedere verdiepingsvloer. We hebben vervolgens aan het bouwcollectief een goed alternatief voorgelegd met nauwelijks cement in het mengsel en daardoor een nagenoeg vergelijkbare MKI-waarde: eco2floor.” De gietdekvloer eco2floor, gebaseerd op het gebruik van gemalen gegranuleerde hoogovenslak als bindmiddel, biedt vele voordelen ten opzichte van de bestaande vloertechnologieën.
“Omdat we nauwelijks cement gebruiken in het eco2floor-mengsel, ligt de CO2-uitstoot aanzienlijk lager dan bij een traditionele zandcementdekvloer”, zegt Rubingh. “eco2floor geeft veel minder overlast op de bouw, heeft een lage krimp, is na circa 24 uur beloopbaar en na circa 72 uur al belastbaar. Door een betere omsluiting rondom de vloerverwarmingsslangen ten opzichte van een traditionele dekvloer verbetert het rendement van de verwarmingsinstallatie. eco2floor is daarnaast arbeidsvriendelijk te verwerken en vrijwel zelfnivellerend, zodat eenvoudig een betere vlakheidsklasse te behalen is. Ook sluit het concept perfect aan op de tendens naar circulair bouwen. Aan het eind van de levensduur kan na de sloop van een gebouw de eco2floor gietdekvloer simpelweg samen met het betonpuin gerecycled worden.”
In de voorbereiding is uitvoerig overleg geweest tussen ECO+BOUW, Ecocem, Jansen Beton en Pieter Rook van RM Vloeren, erkend verwerker sinds het vroege begin van eco2floor. “Met name Pieter heeft een belangrijke bijdrage geleverd en in de basis een goed advies neergelegd”, zegt Busgen. “Uiteindelijk heeft BBM Vloeren uit Riel de gietdekvloeren gerealiseerd.” Rubingh: “eco2floor is verkrijgbaar via een landelijk netwerk van centrales in Nederland, waaronder Jansen Beton in Son. Elke centrale heeft een eigen ‘cirkel’ van vloerverwerkers die uitgebreid door ons zijn geschoold. Voor dit project heeft Jansen Beton in drie fases een kleine 200 m³ van het eco2floor-mengsel geleverd.”
Steeds meer aannemers zien de voordelen in van de duurzame gietdekvloer van Ecocem. Het aandeel eco2floor in de dekvloerenmarkt zal de komende jaren rap toenemen.