Platform over beton en staal in de bouw
Funderingstechnieken

‘Groene’ gietdekvloer voor Ecodorp Boekel

Aan de rand van het Brabantse dorp Boekel worden onder collectief opdrachtgeverschap 36 circulaire woningen gebouwd, die grotendeels uit duurzame bouwmaterialen bestaan.

_K0A4452_0001

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Ecocem

6 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dankzij het ‘groene’ karakter van eco2floor wordt ook een maximale CO2-reductie behaald voor de gietdekvloer. Een gesprek met het gezicht achter eco2floor: productmanager Mirjam Rubingh en de leverancier, Bert Busgen van Jansen Beton uit Son.

Voor Ecodorp Boekel hebben de bouwpioniers van aannemer ECO+BOUW en de gedreven toekomstige bewoners de handen ineengeslagen om bouwend Nederland een nieuwe, groene koers te wijzen. Het nieuwe dorp bestaat uit een groep van drie ronde gebouwen met elk twaalf woningen. De grotendeels natuurlijke bouwmaterialen maken voor vrijwel honderd procent deel uit van de natuurlijke dan wel technologische kringloop (circulair). Zowel het gebruikte hout als de natuurlijke isolatiematerialen houden CO2 vast, zoveel zelfs dat de totale bouw uiteindelijk klimaatpositief uitpakt.

eco2floor geeft veel minder overlast op de bouw, heeft een lage krimp, is na circa 24 uur beloopbaar en na circa 72 uur al belastbaar.

Gunstige MKI-waarde

De fundatie van het nieuwe dorp is geleverd door Jansen Beton. “De drie cirkels zijn gefundeerd op een plaatfundering van geopolymeerbeton”, legt Busgen uit. “Het is een duurzaam alternatief voor cementhoudend beton waarbij tachtig procent minder CO2 vrijkomt. Aanvankelijk was het de bedoeling om ook de dekvloer in geopolymeerbeton uit te voeren, maar niemand had hier echt ervaring mee. Het was praktisch gezien bovendien niet handig, gezien de relatief beperkte oppervlakte van iedere verdiepingsvloer. We hebben vervolgens aan het bouwcollectief een goed alternatief voorgelegd met nauwelijks cement in het mengsel en daardoor een nagenoeg vergelijkbare MKI-waarde: eco2floor.” De gietdekvloer eco2floor, gebaseerd op het gebruik van gemalen gegranuleerde hoogovenslak als bindmiddel, biedt vele voordelen ten opzichte van de bestaande vloertechnologieën. 

Voor Ecodorp Boekel hebben de bouwpioniers van aannemer ECO+BOUW en de gedreven toekomstige bewoners de handen ineengeslagen om bouwend Nederland een nieuwe, groene koers te wijzen.

Duurzaam

“Omdat we nauwelijks cement gebruiken in het eco2floor-mengsel, ligt de CO2-uitstoot aanzienlijk lager dan bij een traditionele zandcementdekvloer”, zegt Rubingh. “eco2floor geeft veel minder overlast op de bouw, heeft een lage krimp, is na circa 24 uur beloopbaar en na circa 72 uur al belastbaar. Door een betere omsluiting rondom de vloerverwarmingsslangen ten opzichte van een traditionele dekvloer verbetert het rendement van de verwarmingsinstallatie. eco2floor is daarnaast arbeidsvriendelijk te verwerken en vrijwel zelfnivellerend, zodat eenvoudig een betere vlakheidsklasse te behalen is. Ook sluit het concept perfect aan op de tendens naar circulair bouwen. Aan het eind van de levensduur kan na de sloop van een gebouw de eco2floor gietdekvloer simpelweg samen met het betonpuin gerecycled worden.” 

Landelijk netwerk van centrales

In de voorbereiding is uitvoerig overleg geweest tussen ECO+BOUW, Ecocem, Jansen Beton en Pieter Rook van RM Vloeren, erkend verwerker sinds het vroege begin van eco2floor. “Met name Pieter heeft een belangrijke bijdrage geleverd en in de basis een goed advies neergelegd”, zegt Busgen. “Uiteindelijk heeft BBM Vloeren uit Riel de gietdekvloeren gerealiseerd.” Rubingh: “eco2floor is verkrijgbaar via een landelijk netwerk van centrales in Nederland, waaronder Jansen Beton in Son. Elke centrale heeft een eigen ‘cirkel’ van vloerverwerkers die uitgebreid door ons zijn geschoold. Voor dit project heeft Jansen Beton in drie fases een kleine 200 m³ van het eco2floor-mengsel geleverd.”

Steeds meer aannemers zien de voordelen in van de duurzame gietdekvloer van Ecocem. Het aandeel eco2floor in de dekvloerenmarkt zal de komende jaren rap toenemen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details