Platform over beton en staal in de bouw
Ham Betonfabriek | Nieuwe betonfabriek voor specialist in betonwelfsels

Ham Betonfabriek | Nieuwe betonfabriek voor specialist in betonwelfsels

Fingo, specialist in de productie van betonnen welfsels met een hoofdzetel in Malle, nam een nieuwe betonfabriek langs het Albertkanaal in Ham/Tessenderlo in gebruik. AP/ART Architecten tekende een concept met kantoren en een productiehal van 200 m lang en 54 m breed, verdeeld in twee gelijke delen voor respectievelijk maatwerk en stockproductie. De rode kleur van Fingo komt terug in de grote luifels van het gebouw, die ’s nachts het geheel verlichten. De site omvat ook een nieuwe betoncentrale en een windmolen, die samen met de zonnepanelen voor de energie voor de fabriek zorgt. 

‘Niet groter, maar steeds beter worden’; dat is al meer dan 70 jaar het motto van Fingo. Marcel en Gerard Van Cauwenbergh startten in 1946 met de productie van diverse betonproducten, maar vanaf 1972 specialiseert de firma zich in het produceren van betonnen welfsels. In 1980 nam Marc Van Cauwenbergh, de zoon van Gerard, de algemene leiding van de firma over en zorgde voor een expansie, waaronder de start van de productie van gladde welfsels in 1993 en de uitbreiding naar voorgespannen welfsels in 2009. “Vandaag hebben we vier vestigingen en een tachtigtal medewerkers”, zegt huidig zaakvoerder Gert Van Cauwenbergh. “We kunnen onmiddellijk uit stock gewapende en voorgespannen welfsels van 60 cm breed met een ruwe of gladde onderzijde leveren. Verder vervaardigen we spanbeton van hoge kwaliteit met een 100% gladde onderzijde en zijkanten met een perfecte V-voeg. Kleine hoeksparingen, uitstekende wapening, uitsparingen voor leidingen en kokers, elektradozen, openingen voor trappen, schuine uiteinden, elementen met een verhoogd draagvermogen, …, alles is mogelijk bij beide varianten.”

De nieuwe hal omvat zestien productiebanen van 150 m, mooi verdeeld over de productie van stockelementen en maatwerk.

Nieuwe betonfabriek met zestien productiebanen

Fingo investeert continu in research en development, knowhow en nieuwe medewerkers, maar ook in productiefaciliteiten en machines. Aangezien de fabriek voor voorgespannen welfsels in Malle op volle capaciteit draait en de vraag blijft groeien, besliste de firma om extra capaciteit te creëren. De directie kocht daarvoor een stuk grond langs het Albertkanaal in Ham/Tessenderlo, op een boogscheut van het Klaverblad van Lummen, wat ervoor zorgt dat grondstoffen en goederen vlot en eenvoudig via zowel het water als de weg aan- en afgevoerd kunnen worden. “We bouwden een hal van 200 meter lang, 54 meter breed en 13 meter hoog, die in de breedte verdeeld is in twee gelijke delen. De vorm van het gebouw is immers afgestemd op de verschillende productielijnen en machines voor de productie van stock enerzijds en maatwerk anderzijds”, licht de zaakvoerder het project toe. “Zo zijn er in totaal zestien productiebanen van elk 150 m, uitgerust met innovatieve machines, waardoor we 900.000 m² welfsels kunnen produceren. Er werd ook gedacht aan de werksfeer en energie-efficiëntie. De lichte tinten van de binnenpanelen en de inval van natuurlijk licht dankzij de vele dakkoepels zorgen voor een aangename werkomgeving. Zonnepanelen en een nieuwe windmolen creëren de nodige energie voor de fabriek.”

Fingo realiseerde een nieuwe betonfabriek van 200 m lang, 54 m breed en 13 m hoog.

Landelijke spreiding

Naast de productiehal omvat het project ook een kantoorgebouw en een betoncentrale. Grote rode luifels, die ’s nachts oplichten, geven de gevels een extra dimensie. “De fabriek in Ham is onze vierde vestiging. We hadden immers al twee productiefaciliteiten in Malle en één in Messelbroek/Scherpenheuvel”, sluit Van Cauwenbergh af. “Door de strategische ligging aan het Albertkanaal en het Klaverblad van Lummen kunnen we onze activiteiten verder uitbreiden richting Limburg, Vlaams-Brabant en Luik. Bovendien willen we onze groeiende export naar Nederland en Duitsland onderbouwen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details