02:39
20-03-2015

Heist-op-den-Berg | ‘t Swaenenerf

Bouwkundig aannemer Vanhout nv loopt twee maanden voor op de realisatie van ‘t Swaenenerf in Heist-op-den-Berg. Negentien kalendermaanden stonden er gepland voor dit Vlaamse bouwproject. Bijna alle 68 appartementen en acht commerciële ruimtes zijn al verkocht. Het bouwbedrijf uit Geel weet tijd te besparen door te werken met bekende partijen en door extra hard door te werken.

‘t Swaenenerf bestaat uit vier gebouwvolumes. De appartementen zijn tot 148 m² groot, inclusief balkon of terras. De commerciële ruimtes bevinden zich op begane grondniveau in het bouwvolume aan de Eugeen Woutersstraat. Tussen de gebouwen komt een erf met groene binnenplaats.
Van Hout raakte na een onderhandse aanbesteding bij ‘t Swaenenerf betrokken en werkt nu aan de afbouw van het project. Met de opdrachtgevers werkte het bouwbedrijf uit Geel vaker samen. Naar volle tevredenheid. “De uitvoering is gebaseerd op een klassiek dossier. Na een negotiatietraject kozen de ontwikkelaars uiteindelijk weer voor Vanhout”, zegt projectmanager Tim Jacobs. “De appartementen aan de Neerweg zijn al het verst gevorderd. Hier zitten we in eindafwerking en worden momenteel de vloeren en keukens geplaatst. Aan de Theofiel De Biestraat is cache en pleisterwerk in uitvoering. Aan de Eugeen Wouterstraat werkt onze onderaannemer het buitenschrijnwerk af.”

Voorlopen en besparen
“De grondkering was opgebouwd met Berlinerwanden en de aanpalende panden hebben we onderschoeid”, zegt Jacobs. “In totaal hebben we 19.000 m³ grond verzet. De nieuwbouw heeft een fundering op staal. Hierboven is een ondergrondse parkeerkelder gebouwd van 4.500 m² met een betonnen opbouw. De bovenbouw bestaat hoofdzakelijk uit kalkzandsteen elementen, gewapend betonnen vloeren en 10.000 kg profielstaal, 9.800 m² predallen en 1.600 m² welfsels met druklagen. In totaal verwerkten we 241.000 ton wapeningsstaal.”

Voor op planning
Jacobs: “We lopen momenteel twee maanden voor op de bouwplanning. Onze opdrachtgevers Gands NV en Cores Development zijn hier blij mee, evenals de particuliere klanten die vroeger in hun appartement zullen kunnen. Vanhout bespaart op de vaste kosten omdat het project sneller gaat.
We kunnen effectief en efficiënt bouwen omdat we werken met bekende leveranciers en onderaannemers – er zijn zelfs internationale samenwerkingsverbanden – en omdat er extra hard wordt gewerkt. Ook de relatief zachte winters stonden ons bij. De bouwsnelheid vraagt extra aandacht voor kwaliteitscontroles; een belangrijke dagtaak van onze werfleiding. Het volledige project wordt nog voor de bouwvak opgeleverd, geheel volgens specificaties en klantwensen.”

Online platform
”We zijn niet altijd de goedkoopste in offerte, maar bieden wel vaak de meeste kwaliteit voor onze opdrachtgevers. We bewaken de kosten in totaliteit van het bouwproject”, zegt Jacobs. “Om projecten te ondersteunen werken we sinds enkele jaren met een eigen online platform. Dit is een database waarop bijvoorbeeld een architect ontwerptekeningen en onderaannemers uitvoeringstekeningen kunnen plaatsen. Ook andere relevante projectinformatie kan door ons worden beheerd en worden gedeeld met projectpartners. Zo werken we al enkele jaren, ook bij het bouwproject in Heist-op-den-Berg. Het platform wordt geregeld opgewaardeerd naar de stand van de techniek. Vanhout is bovendien bekend met het werken met Bouw Informatie Modellen. We gebruikten BIM bijvoorbeeld succesvol bij de bouw van enkele zwembaden in België.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Beeld: CORES Development


Lange kanaalplaatvloeren voor ruime appartementen
‘t Swaenenerf in Heist-op-den-Berg in Vlaanderen omvat 62 appartementen en veertien commerciële ruimtes, ondergebracht in drie gebouwen. Het woonaanbod is divers met twee- tot vierkamerappartementen met privé-tuin of terras en een woonoppervlak. De indeling werd geoptimaliseerd in functie van oriëntatie en praktische woonruimte.

‘t Sweanenerf heeft appartementen met grote vloeroppervlaktes, tot ruim 100 vierkante meter. “Door de toepassing van kanaalplaatvloeren waren grote overspanningen mogelijk met een relatief laag gewicht”, zegt commercieel manager Richard Marijnissen namens Megaton Prefab Systems. “Van Hout heeft de aanvraag ingediend voor het leveren van voorgespannen welfsels, variërend in hoogte van 150 tot 265 mm. Op de bouwplaats is hierop een druklaag aangebracht. De productie is door Intershipping te Puurs (Antwerpen) uitgevoerd. Intershipping is één van de twee productiehuizen voor de fabricage van welfsels van de Willy Naessens Groep. In totaal wordt zo’n > 500.000 m² aan kanaalplaten per jaar geproduceerd. De groep is gespecialiseerd in de bouw van KMO-gebouwen, logistieke gebouwen, kantoren, commerciële ruimtes, garages, landbouwgebouwen en zwembaden. Door de verticale integratie heeft de bouwgroep alles in eigen beheer, van studiedienst en productie tot eigen transport en montage, hetgeen zich weerspiegelt in de meer dan 7.000 realisaties.”

Bouwinfo
OPDRACHTGEVERS
Gands NV, Antwerpen en
Cores Development, Wilrijk
ONTWERP
Patrick Feyaerts, Heist-op-den-Berg en
Conix RDBM-architects, Antwerpen
STUDIEBUREAU
LingK bvba, Niel
UITVOERING
Vanhout nv, Geel
FUNDERINGSTECHNIEKEN
F.S.T. funderingstechnieken, Oud-Turnhout
GRONDWERKEN
Michiels H. Aannemingsbedrijf nv,
Heist-op-den-Berg
WAPENING
Dubaere NV, Meulebeke
POLIEREN
Levo Betonvloeren BVBA, Loenhout BEKISTING
Vanhaut/Meva Bekistingsystemen b.v., Kruibeke
RUWBOUW
DCHJ, Algés Portugal
BETON
Michiels H. Aannemingsbedrijf nv,
Heist-op-den-Berg
WELFSELS
Megaton Prefab Systems, Ninove
PREDALLEN
Kerkstoel 2000+, Grobbendonk
KALKZANDSTEEN & VHP
Xella BE nv/sa, Burcht
BOUWMATERIALEN
Kerkstoel Bouwmaterialen NV, Heist-op-den-Berg
GEVELSTEEN
Steenfabriek Vandersanden, Spouwen-Bilzen
BUITENSCHRIJNWERK
Vossal, Beerse
BOUWPERIODE
januari 2014 – juni 2015
BVO
11.800 m²
BOUWKOSTEN
10.300.000 euro

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners