Platform over beton en staal in de bouw
Helder appèl in belangenbehartiging richting de overheid
Jaap Estié: ‘We staan dicht bij de leden. Daarom weten we waar we het over hebben.’

Helder appèl in belangenbehartiging richting de overheid

‘Wij zijn onderdeel van de oplossing’

Met Jaap Estié, inmiddels 6 jaar de zichtbaar bevlogen directeur van de Nederlandse Vereniging van Aannemers Funderingswerken (NVAF), zit de lobby wel goed. De vereniging is zichtbaar. Er is groei. En, er worden resultaten behaald. De hoogste tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar én om vooruit te kijken naar alles wat nog komen gaat… Een gesprek:

1. Welk cijfer geeft u aan 2022? En waarom….?

“Ik ben een tevreden man. Zowel voor de branche als voor onze vereniging, geef ik een 9. Ja, dat is een hoog cijfer, maar we hebben veel positieve dingen om op terug te kijken. Zoals het 75-jarig jubileum, dat we in juni vierden. We combineerden daar het nuttige met het aangename. Verder groeit onze vereniging. Het ledental stijgt. Daarnaast zijn we er in geslaagd om goede richtlijnen te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld die voor ‘veilig hijsen’ en ‘veilig grondroeren’. Ook hebben we een Europese richtlijn afgerond: hoe verminder je de CO2-uitstoot bij het funderen?”

“Ik wil – in deze terugblik op 2022 – overigens ook nog de start van onze Funderingsvakschool benoemen. Dit was een mijlpaal. Natuurlijk behouden alle cursisten hun waarde voor de arbeidsmarkt, maar ook wordt er structureel aan kennisoverdracht gedaan. Dit is goed voor de branche. Die opleiding hebben we gebouwd rondom drie clusters t.w. ‘rondom de machine’, voor de groep ‘leidinggevenden of die óp de machines werken’ en voor ‘derden die vanuit andere functies te maken hebben met het funderingswerk’. Hoe dit alles is gelukt? Wel, we staan dicht bij de leden. Natuurlijk is het onze taak om in de belangenbehartiging zaken voor elkaar te krijgen, wat individuele funderingsbedrijven niet lukt. We horen die vragen en wensen door de vele contactmomenten die we met de leden hebben. Zo hebben we zeven werkgroepen die met allerlei thema’s bezig zijn. Maar ook hebben we contactgroepen die regelmatig bijeenkomen. Er zijn dus veel kruisbestuivingen. Ik denk dat we dat goed doen. We weten daarom precies waar we het over hebben.”

De eerste studenten van de Funderingsvakschool!

2. Hoe kijkt u vooruit naar 2023?

“Dat wordt een spannend jaar. Er is immers zorg over hoe de markt zich zal ontwikkelen. Er is economische onzekerheid. Kijk maar naar de oplopende inkoopprijzen. Ook vrees ik dat de stikstofdiscussies door zullen gaan. Je kunt er als vereniging dus over nadenken (en dat doen we ook!), maar je kunt niet op alles anticiperen. 2023 blijft voor ons dus een belangrijk lobbyjaar. We móeten een vinger aan de pols houden.”

3. Wat is uw appèl aan de overheid in dat nieuwe jaar?

“Zorg dat de continuïteit in de bouwstroom blijft. We mogen niet stilvallen, zoals we dat deden in de vorige crisis. Of het nu gaat om woningbouw, infra en zeker ook de energie-infra, die nog lang niet op orde is: we kunnen ons geen stilstand veroorloven. Ik hoop dat de overheid zich (meer) realiseert dat wij vanuit ons vakgebied daar constructief in kunnen bijdragen. Sterker nog: we zijn onderdeel van de oplossing voor alle uitdagingen waar we in dit land voor staan.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details