Platform over beton en staal in de bouw
Het belang van goede valbeveiliging

Het belang van goede valbeveiliging

Ongevallen die voorkomen hadden kunnen worden met goede valbeveiliging. Maar welke soorten valbeveiliging zijn er eigenlijk allemaal?

Dakrandbeveiliging

Er zijn veel verschillende soorten valbeveiliging, waarvan dakrandbeveiliging waarschijnlijk de meest bekende soort is. Bij dakrandbeveiliging worden hekken aan de dakrand bevestigd. Zo wordt de kans kleiner dat er iemand valt.

Beschermende gordels

Werkt iemand alleen op een dak? Zorg dan voor anti-val gordels, veiligheidsharnassen of een valstopblok. Hiermee wordt voorkomen dat iemand naar beneden valt.

Kooiladders

Wordt het dak waarop wordt gewerkt vaak betreden? Meestal wordt er dan gebruik gemaakt van een kooiladder. Een kooiladder begint op 2,5 meter hoogte en zorgt voor een veilige vluchtroute wanneer er bijvoorbeeld een brand uitbreekt. Ook is een kooiladder handig wanneer iemand van buiten het gebouw op het dak moet komen. Houd er wel rekening mee dat wanneer het hoogteverschil van kooiladders tien meter of meer is, er ook rustbordessen moeten worden aangebracht.

Lichtkoepelbeveiliging

Zijn er lichtkoepels aanwezig op het dak? Dan is lichtkoepelbeveiliging heel belangrijk. Vaak wordt het gevaar van lichtkoepels flink onderschat. Een lichtkoepel is namelijk verre van sterk genoeg om de klap op te vangen wanneer iemand hierop valt. Er is dus wel degelijk een groot valgevaar wat lichtkoepels betreft.

Andere soorten dakbeveiliging

Heb je een klus op hoogte waarbij bovenstaande valbeveiliging minder geschikt is? Wees gerust, want er zijn nog veel meer soorten valbeveiliging. Denk aan bijvoorbeeld leeflijnen, katrollen, vallijnen, helmen of afdaalapparatuur.

Wanneer is valbeveiliging verplicht?

Het is in heel veel situaties verplicht om goede valbeveiliging aan te brengen. Wordt er op een hoogte van 2,5 meter of meer gewerkt? Dan moet er goede valbeveiliging aanwezig zijn. Ook op platte daken is valbeveiliging verplicht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details