Ongevallen die voorkomen hadden kunnen worden met goede valbeveiliging. Maar welke soorten valbeveiliging zijn er eigenlijk allemaal?
Er zijn veel verschillende soorten valbeveiliging, waarvan dakrandbeveiliging waarschijnlijk de meest bekende soort is. Bij dakrandbeveiliging worden hekken aan de dakrand bevestigd. Zo wordt de kans kleiner dat er iemand valt.
Werkt iemand alleen op een dak? Zorg dan voor anti-val gordels, veiligheidsharnassen of een valstopblok. Hiermee wordt voorkomen dat iemand naar beneden valt.
Wordt het dak waarop wordt gewerkt vaak betreden? Meestal wordt er dan gebruik gemaakt van een kooiladder. Een kooiladder begint op 2,5 meter hoogte en zorgt voor een veilige vluchtroute wanneer er bijvoorbeeld een brand uitbreekt. Ook is een kooiladder handig wanneer iemand van buiten het gebouw op het dak moet komen. Houd er wel rekening mee dat wanneer het hoogteverschil van kooiladders tien meter of meer is, er ook rustbordessen moeten worden aangebracht.
Zijn er lichtkoepels aanwezig op het dak? Dan is lichtkoepelbeveiliging heel belangrijk. Vaak wordt het gevaar van lichtkoepels flink onderschat. Een lichtkoepel is namelijk verre van sterk genoeg om de klap op te vangen wanneer iemand hierop valt. Er is dus wel degelijk een groot valgevaar wat lichtkoepels betreft.
Heb je een klus op hoogte waarbij bovenstaande valbeveiliging minder geschikt is? Wees gerust, want er zijn nog veel meer soorten valbeveiliging. Denk aan bijvoorbeeld leeflijnen, katrollen, vallijnen, helmen of afdaalapparatuur.
Het is in heel veel situaties verplicht om goede valbeveiliging aan te brengen. Wordt er op een hoogte van 2,5 meter of meer gewerkt? Dan moet er goede valbeveiliging aanwezig zijn. Ook op platte daken is valbeveiliging verplicht.