Platform over beton en staal in de bouw
Het belang van kwalitatief lakwerk

Het belang van kwalitatief lakwerk

Eigenlijk heel vreemd, aangezien de duurzaamheid van een product voor een belangrijk deel gerelateerd is aan de kwaliteit van de coating. Egbert Stremmelaar van Vereniging ION en Veerle Fincken van de Belgische evenknie VOM vzw pleiten voor het omarmen van gangbare kwaliteitssystemen en in het bijzonder die van Qualisteelcoat, één van de belangrijkste en onafhankelijke kwaliteitslabels in heel Europa voor het coaten van staal. “Want”, zeggen ze, “kwalitatief lakwerk is het wapen voor de toekomst.”

De duurzaamheid van een product is voor een belang-rijk deel gerelateerd aan de kwaliteit van de coating. (Foto: Hatwee)

Vereniging ION en VOM vzw zijn allebei landelijk licentiehouder voor Qualisteelcoat en begaan met de taak om het label actief te promoten. De directeuren van beide verenigingen stellen vast dat in de bouwwereld projectontwikkelaars, architectenbureaus en voorschrijvers meer en meer bestekken opmaken waarin verwezen wordt naar gangbare kwaliteitssystemen. Stremmelaar: “In Nederland is Quali-steelcoat per definitie een verplichting als onder VMRG-keurmerk wordt geleverd. Ook in de machinebouw of andere metaalverwerkende industrie is deze trend vast te stellen, maar we zijn er nog niet. Ons doel is om het bewustzijn en de verplichting van Qualisteelcoat ook in andere marktgebieden voor elkaar te krijgen.”

Breed toepassingsgebied

Met een 96-tal gecertificeerde lakbedrijven en meer dan 100 gekeurde coatingsystemen is Qualisteelcoat één van de belangrijkste en onafhankelijke kwaliteitslabels in heel Europa. Het toepassingsgebied van Qualisteelcoat is zeer breed en beslaat zowel onbehandeld als verzinkt staal (metallisatie, continu en discontinu thermisch verzinkt), dat nadien wordt geconserveerd met een organische coating. Het verfsysteem kan zowel een natlak als een poedercoating omvatten. Bovendien kunnen deze (afhankelijk van de corrosiviteitsklassen) voor binnen- en buitentoepassingen aangebracht zijn. “Qualisteelcoat is een uitstekende manier om het kwaliteitssysteem permanent (en objectief) te bewaken en om de productie op een hoger kwaliteitsniveau te brengen én te houden”, stelt Fincken. “Het label geeft een sterke onderhandelingspositie bij het binnenhalen van projecten om staal te beschermen en een goede motivatie om een eerlijke prijs te vragen.”

Met een 96-tal gecertificeerde lakbedrijven en meer dan 100 gekeurde coatingsystemen is Qualisteelcoat één van de belangrijkste en onafhankelijke kwaliteitslabels in heel Europa. (Foto: Industrial Physics Inks & Coatings)

Internationaal label

Qualisteelcoat is een internationaal label dat overal in Europa wordt aanvaard. “Het is een goed beheerd kwaliteitssysteem op basis van tientallen jaren ervaring van de bijna 100 aangesloten lakbedrijven”, resumeert Stremmelaar. “De kracht van het kwaliteitssysteem zit namelijk in de samenspraak van alle betrokkenen, gaande van applicateurs, leveranciers van poeders en chemicaliën, testinstituten en kenniscentra tot gebruikersgroepen. Kortom, alles wat nodig is om over de keten heen een goede kwaliteit te bewerkstelligen.” Fincken: “Een grote troef van Qualisteelcoat is tevens dat lakbedrijven die het label reeds voeren, ook relatief eenvoudig de EN 1090-conformiteitsverklaring kunnen behalen voor dragende staalconstructies als basis voor de CE-markering. Het lakbedrijf kan de EN 1090-inspectie op hetzelfde moment als de verplichte jaarlijkse Qualisteelcoat-audit laten plaatsvinden. Net zoals het Qualisteelcoat-label heeft het EN 1090-conformiteitsattest ook een geldigheidsduur van één jaar.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details