Platform over beton en staal in de bouw
Hét kennisnetwerk voor de beton(bouw)sector
Het team van de Betonvereniging.

Hét kennisnetwerk voor de beton(bouw)sector

Al meerdere decennia is Betonvereniging het platform voor professionals en organisaties actief in de betonwereld. Betonvereniging zorgt ervoor dat haar leden kennis delen, kennis opdoen en kennis maken. Dit kent een praktische insteek en is gericht op de kennis die de leden bij hun dagelijkse beroepsuitoefening nodig hebben.

Met een professioneel team weet de vereniging veel werk te verzetten op het gebied van onderwijs en verbinding. Zij organiseert:


• opleidingen en cursussen van vmbo tot universitair niveau. De activiteiten zijn vooral toegesneden op vier toepassingsgebieden, van ontwerp tot reparatie.
• congressen, workshops en webinars voor kennisoverdracht en verbinding van de sector op het gebied van netwerken. De kennis die geboden wordt, vormt een welkome aanvulling op de vooropleiding en praktische ervaring van de (toekomstige) cursisten. 


Ook worden er technische publicaties uitgegeven en worden aangesloten zusterorganisaties door de vereniging ondersteund. Met een ledenbestand van zo’n 700 bedrijfsleden, 500 persoonlijke leden en 150 studentleden bereikt Betonvereniging met haar uitingen meer dan 10.000 stakeholders in de beton(bouw)sector.

Educatie van start tot specialisatie

Met ruim 95 jaar ervaring is Betonvereniging dé betrouwbare kennispartner voor technische opleidingen en cursussen voor de beton(bouw)sector. Gepassioneerde docenten met veel praktijkervaring geven de cursussen aan kleine groepen van studenten. De cursussen, leergangen en opleidingen bestaan met name uit een aanbod, dat een verdieping is op de reguliere, technische opleidingen in het mbo, hbo en wo. Professionals kunnen meer kennis opdoen over de toepassing van het materiaal beton dan dat ze in hun vooropleiding hebben meegekregen. Afhankelijk van hun interesse kiezen professionals voor een specialisatie in één van de vier kennisdomeinen:


• Cement- & Betontechnologie
• Ontwerp & Constructie
• Werkvoorbereiding & Uitvoering
• Onderhoud & Reparatie

Voor mensen die geen technische achtergrond hebben, biedt Betonvereniging verschillende cursussen en leergangen aan waarvoor geen specifieke vooropleiding vereist is. Zo kan iedereen instappen in de prachtige wereld van beton!

De ruim 170 aangesloten docenten komen uit het werkveld en brengen een schat aan kennis en ervaring in tijdens de lessen. Chantal Mülders, Programmamanager Onderwijs & Innovatie bij Betonvereniging, is dagelijks bezig met de opleidingen en het begeleiden van de docenten. “Doordat professionals uit het werkveld onze cursussen doceren, blijven de onderwerpen en thema’s actueel”, vertelt ze. “Zij weten als geen ander wat er speelt in de sector. Als Betonvereniging ondersteunen wij de docenten in hun didactische ontwikkeling, bijvoorbeeld door workshops over interactie in de les of toetsing, zodat ook de vorm van de lessen aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Deze combinatie maakt het een zeer prettige samenwerking waarbij onderwijsvormen en actualiteit continu gewaarborgd zijn in onze opleidingen.’’

Paneldiscussie tijdens het eerste Beton Café.

Beton Academie: Waar en wanneer jij wil leren!

Naast aandacht voor actuele onderwerpen in de opleidingen en vaardigheden van de docenten wordt er ook hard gewerkt aan onderwijsvormen. Mülders: “We hebben speciale aandacht voor het doorontwikkelen van onze cursussen in een blended vorm: fysieke bijeenkomsten gemengd met online ondersteuning via een leeromgeving. Hiervoor gebruiken we onze Beton Academie, waarop deelnemers niet alleen hun materialen kunnen vinden, maar ook opdrachten kunnen inleveren, hun kennis kunnen testen met online toetsen of via een social wall met elkaar in gesprek kunnen gaan. Op die manier is er een platform voor deelnemers om ook buiten de lessen bezig te zijn met de stof. Onze doelstelling is dat in 2025 al onze cursussen zo’n blended component hebben. Daarnaast hebben we ook al twee cursussen die volledig online te volgen zijn, waarbij deelnemers zelfstandig, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo de leerstof doorlopen. Instromen in deze cursussen kan dus op elk gewenst moment! Wie liever een fysieke opleiding volgt, grijpt ook niet mis. De locaties zijn verspreid over het land en de cursussen vinden vooral in de middagen en avonden plaats, passend bij een werkend leven. Wij bieden zowel langere opleidingen als korte cursussen. Voor ieder wat wils!’’

Netwerken én kennis opdoen

Naast toegang tot de meest recente knowhow en ontwikkelingen op een zeer breed terrein, biedt Betonvereniging met haar evenementen ook een platform aan haar leden op het gebied van netwerkmogelijkheden voor de gehele Nederlandse betonindustrie. Daarvoor worden diverse eigentijdse evenementen georganiseerd waar professionals met elkaar kunnen netwerken en kennis kunnen delen en opdoen. Verschillende eventconcepten worden gedurende het jaar georganiseerd door de vereniging, waarbij ieder evenement zijn eigen doelgroep en vorm heeft. Niet alleen professionals, ook studenten worden hierbij betrokken. Het jaarlijkse Beton Event (voorheen Betondag) is en blijft de ‘pièce the résistance’. Op dit evenement komt alles samen, zowel op het gebied van kennis als op het gebied van ontmoetingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details