Platform over beton en staal in de bouw
Hier bundelen alle schakels van de Nederlandse staalbouwketen hun krachten
The Studio in Delft, demontabel exterieur. (Beeld: Lucas van der Wee)

Hier bundelen alle schakels van de Nederlandse staalbouwketen hun krachten

Bouwen met Staal zet zich in voor de belangen van de staalbouw in Nederland. De stichting is actief in promotie, advies en kennisoverdracht, terwijl bij de vereniging het accent ligt op saamhorigheid en kennisontwikkeling. Natuurlijk werken de stichting en vereniging ook intens samen. Het Bouwakkoord Staal leeft binnen alle gelederen van het platform.

Bouwen met Staal werd zestig jaar geleden opgericht, toen nog sterk ondersteund door de hoogovens. Het staalbouwinstituut – de toenmalige naam – vormde het platform voor iedereen die in de staalsector actief was, van staalfabrikanten en -leveranciers tot constructeurs en architecten. “Hier schuilde tevens de kracht van het instituut”, vertelt Frank Maatje, directeur van Bouwen met Staal. “Omdat iedereen lid was van het staalbouwinstituut, was dit dé plek om goed op elkaar af te stemmen en te laten weten wat je van elkaar nodig had.” Dat is nog steeds zo. Op dit moment zijn de activiteiten van Bouwen met Staal toegesneden op de toepassingsgebieden industriebouw, utiliteitsbouw, woningbouw en infrastructuur. De vereniging telt ruim vierhonderd bedrijfsleden, duizend persoonlijke leden en tweehonderd student-leden. 

Voor het Bouwakkoord Staal bundelen alle schakels van de Nederlandse staalbouwketen hun krachten. (Beeld: Pieter Kers | Beeld.nu)

Initiatiefnemer Bouwakkoord Staal

Bouwen met Staal is een buitengewoon actieve club. Zij organiseert opleidingen, cursussen, publicaties en symposia; alles wat kan bijdragen tot de goede kennisoverdracht op het gebied van ontwerpen, bouwen en produceren van staal. In dit rijtje hoort ook het thema duurzaamheid, wat in 2021 leidde tot het initiatief van het bestuur om het Bouwakkoord Staal op te zetten. “Hierin hebben we onze visie en ambities vastgelegd voor het verder verduurzamen van staal in de bouw”, vertelt voorzitter Rob Stark. “Vervolgens hebben we alle schakels van de Nederlandse staalbouwketen verzocht om hierin de krachten te bundelen. En met succes. Na een kick-off onder het voorzitterschap van oud-minister Jacqueline Cramer eind 2021 bij TataSteel IJmuiden, hebben de koplopers in maart 2022 bij IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam het convenant ondertekend.”

Renovatie d.m.v. donorskelet van winkelpanden Hoogstraat, Rotterdam, door Rijnboutt. (Beeld: Kees Hummel)

Voldoende effort

Stark realiseert zich dat de verzameling handtekeningen nog slechts het begin is. Het akkoord vereist opvolging. “Dit gebeurt in meerdere werkgroepen, die zich inzetten om de invulling verder uit te werken. Zeker is dat het lééft en dat er veel energie is om het tot een succes te maken. Anderzijds is dat ook noodzakelijk. De grote producenten zullen op termijn hun productieprocessen met kolen moeten vervangen door duurzamere processen, zoals met waterstof. Dit vraagt echter wel om een waterstofeconomie. Geen sinecure, maar juist daarom voelt het zo goed dat alle staalgiganten bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe productieprocessen.”

Ook andere initiatieven, zoals demontabele constructies, leveren een bijdrage aan de duurzaamheid.

Koploper

De initiatieven, de krachtenbundeling en de maatschappelijke verantwoordelijkheid maken van Bouwen met Staal een koploper in de branche. Met welke landen de bestuursleden ook contact leggen, Bouwen met Staal loopt ver voor de troepen uit. Maatje: “Dat maakt onze verantwoordelijkheid nog groter. We moeten de oplossingen zelf bedenken en uitwerken. Anderzijds worden er veel initiatieven ontplooid met hetzelfde doel. Denk hierbij maar aan demontabele constructies, registratie van de specificaties van het staal en de ontwikkeling van meetmethoden die hergebruik van staal stukken eenvoudiger maken. Al die initiatieven tezamen stemmen ons optimistisch. De staalindustrie gaat de ambitie van 60% CO2-reductie in 2030 waarmaken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details