Platform over beton en staal in de bouw
Hoogwaardige poedercoatsystemen: optimale conservering van staalconstructies

Hoogwaardige poedercoatsystemen: optimale conservering van staalconstructies

Poedercoaten biedt in vergelijking met geautomatiseerd natlakken een groot aantal voordelen. Zo is poedercoaten onder meer milieuvriendelijker en biedt het een krasvaster, gemakkelijker bij te werken en bovendien fraaier eindresultaat. Niet raar dat steeds meer opdrachtgevers ervoor kiezen om stalen constructiedelen met behulp van deze techniek te laten conserveren. Bij Van Merksteijn Staalcoating, al zo’n 75 jaar actief in de staalconservering en uitgegroeid tot één van de toonaangevende staalcoatingbedrijven in Nederland, ervaren ze dat elke dag.

Om aan de groeiende vraag tegemoet te komen, neemt het in Raalte gevestigde bedrijf op 1 januari 2020 een hagelnieuwe poedercoatlijn in gebruik. Daarmee wordt de productiecapaciteit op het gebied van poedercoaten in één klap verdubbeld.

Directeur Jan-Bart van Merksteijn kijkt reikhalzend uit naar de eerste dag van het aanstaande jaar. “Met de komst van de nieuwe, ultramoderne poedercoatstraat maken we qua efficiency grote stappen en zijn we beter in staat om aan de almaar groeiende marktvraag naar gepoedercoate producten te voldoen. En die toenemende behoefte heeft alles te maken met de vele voordelen van dit duurzame staalconserveringsprocedé.”

foto-1-van-merksteijn-kopieren

Luchtfoto van het terrein van Van Merksteijn met rood gemarkeerd de nieuwe opslag en poedercoatlijn.

 

Duurzamer en fraaier

Een aantal daarvan verdient een nadere uitleg. Waar een natlaksysteem bijvoorbeeld met oplosmiddelen uithardt, gebeurt dat bij poedercoaten via een thermisch proces. Dat levert niet alleen een duurzamer geproduceerd eindresultaat op, ook de uithardingsduur is bij poedercoaten aanzienlijk korter. “Het uitwasemen van de bij natlaksystemen gebruikte oplosmiddelen neemt twee weken in beslag, een periode waarbij het systeem zacht blijft”, aldus Van Merksteijn. “Het uitharden van een oplossingsmiddelenvrije poedercoatlaag duurt slechts tien minuten. Daarna is het systeem ook écht hard en kan het behandelde product direct getransporteerd en gemonteerd worden. Verder is het zo dat je bij een poedercoatsysteem met hogere glansgraden kunt werken. Het procesmatig aanbrengen van het systeem resulteert in een egalere en esthetisch zeer fraaie uitstraling van het behandelde product. Bovendien zijn gepoedercoate componenten veel gemakkelijker en haast onzichtbaar bij te werken in het geval van beschadigingen. Daartoe bieden we een breed scala spuitbussen met eencomponentenverf, een product dat in eigen huis exact op kleur wordt gefabriceerd.”

Afstemming

Met een bedrijfsoppervlak van circa 135.000 m2, waarvan bijna 60.000 m2 productieruimte, is Van Merksteijn Staalcoating in staat om dagelijks zo’n 600 ton staal te verwerken. Dat gebeurt niet alleen binnen de in 1997 in gebruik genomen hypermoderne poedercoatstraat, één van de grootste van Europa. Ook voor natlakken, duplex en het aanbrengen van brandwerende coatings kloppen opdrachtgevers uit binnen- en buitenland met succes aan in het centraal gelegen Raalte. Die stroom zal met de komst van de momenteel verrijzende nieuwe poedercoatlijn alleen maar groter worden. “Het besluit om een tweede poedercoatstraat te bouwen, biedt ons vanaf volgend jaar de mogelijkheid om optimaal aan de toenemende vraag vanuit de markt tegemoet te komen”, zegt Van Merksteijn. “Vanaf 1 januari verdubbelt onze productiecapaciteit. Daarnaast wordt de opslagruimte met ongeveer 1,2 hectare uitgebreid en zal onze logistieke dienstverlening nauwgezet worden afgestemd op het grotere productievolume. Aspecten die naadloos aansluiten bij de wensen en behoeften van de klant. Want die staan bij ons al 75 jaar nadrukkelijk centraal.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details