01:42
30-01-2015

Hoogwaterveiligheid vanaf het begin van de Nederlandse delta

De Boven-Rijn splitst zich bij Pannerden (Gelderland) in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Om te zorgen dat waterstroom beheersbaar blijft, is een regelwerk gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. Van den Biggelaar Grond & Waterbouw BV uit Velddriel heeft in combinatie met Royal Haskoning DHV dit project uitgevoerd op basis van een D&C-contract. Een uniek waterwerk, waarmee beide partijen hun expertise op het gebied van betonwerk in de waterbouw laten zien. 

Door de ligging aan het beginpunt van de Nederlandse Delta, is het regelwerk van grote betekenis voor de hoogwaterveiligheid in Nederland. Ingrijpen op deze plek heeft veel invloed op de rest van het rivierengebied, van het IJsselmeer tot aan de delta in het westen. Voor beide partijen was dit niet de eerste keer dat ze een regelwerk hebben gerealiseerd. Eerder is het regelwerk Hondsbroekse Pleij tot volle tevredenheid van Rijkswaterstaat gerealiseerd.

Van dijk tot dijk
Het regelwerk is een betonnen constructie in de Pannerdense uiterwaard. Het vervangt een vaste overlaat die niet langer voldeed. “Het nieuwe regelwerk functioneert als primaire waterkering en reguleert de waterdoorstroming,” vertelt Cees Notenboom projectmanager bij Van de Biggelaar. “Het bouwwerk is 160 meter lang en loopt binnen de primaire waterkering, tussen de winter- en zomerdijk. Met 32 openingen, waarin elk vijf schotten op elkaar gestapeld zijn, wordt de doorstroom van het rivierwater gereguleerd.”

Robuust ontwerp
Royal Haskoning DHV was verantwoordelijk voor het totale ontwerp en de kwaliteitsborging tijdens de bouw. “Door deze betrokkenheid tijdens de uitvoering ontstond een waardevolle wisselwerking waarbij continu gecontroleerd werd of het ontwerp maakbaar was,” vertelt Herald Vervoorn, projectleider bij Royal Haskoning DHV. “Het resultaat is een robuust en onderhoudsarm object. Onverwoestbaar en passend in de traditie van Hollandse waterwerken.”

De constructie bestaat uit beton en is geplaatst op prefab palen met daaronder een kwelscherm. “Er is vooral met prefab elementen gewerkt. Met uitzondering van de in-situ vloer,” vertelt Vervoorn. “Wanden zijn verankerd in de vloeren. Daartussen bevinden zich de sponningen waar de schotten in geplaatst zijn. Voor en achter het regelwerk bevinden zich stortbedden.”

Uitwisselbaar
De schotten hebben een afmeting van 5 bij 1 meter en een dikte van 20 centimeter. “De prefab-schotten van Pannerden zijn uitwisselbaar met die van Hondsbroekse Pleij,” aldus Notenboom. “De eis was dat het geheel een levensduur van honderd jaar dient te hebben. Dat vraagt om veel aandacht voor de afwerking van het eindproduct en met name de montage elementen. Daarom is gekozen voor strips van Hakorit®. Een onverwoestbaar materiaal, dat ervoor zorgt dat de geleiding in het systeem voor honderd jaar in stand blijft, zonder noemenswaardige slijtage of erosie aan onderdelen.” De schotten zijn uitgevoerd met een wapeningsdekking van 5 centimeter waar de norm 3 centimeter betreft. “Dit is een keuze vanuit de eis van honderd jaar instandhouding geweest. Een speciale stortwijze garandeert de hardheid van het ongewapende deel van het beton, en maakt dit haalbaar.”

We zijn niet alleen tevreden met het duurzame eindproduct, maar vooral ook met de wijze waarop we als team het proces hebben aangestuurd vanuit een UAV-gc contract, zegt Noteboom. “Door risico gestuurde contractbeheersing hebben we gezorgd dat de opdrachtgever waar voor zijn geld heeft gekregen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners