Platform over beton en staal in de bouw
Hybride wapening wint aan populariteit 
Hybride wapening voor project IJboulevard in Amsterdam.

Hybride wapening wint aan populariteit 

Ingenieurs en aannemers kiezen steeds vaker voor een traditionele wapening gecombineerd met staalvezelwapening om (parkeer)kelders van appartementsgebouwen en kantoren beter te wapenen tegen waterdrukken. Op die manier kunnen zij namelijk beter aan scheurbeheersing doen. Het zijn enkele opvallende evoluties die ze bij Bekaert de afgelopen jaren hebben vastgesteld.

Project Grotius in Den Haag.

Vroeger werden staalvezels vooral voor industriële vloeren gebruikt. De laatste jaren zien ze bij Bekaert dat de staalvezels ook hun weg vinden naar structurele toepassingen, zoals funderingsplaten en wanden voor ondergrondse parkings en kelders van appartementsgebouwen. “De onderkanten van de funderingsplaten van parkeergarages en kelders van woonprojecten kampen met waterdruk omdat ze bijvoorbeeld dichtbij én onder het waterniveau van een kanaal of rivier worden gebouwd. Dankzij staalvezels kan er beter aan scheurbeheersing worden gedaan”, zegt Ben Vanheuverzwijn, Business Development Manager bij Bekaert. Enkele jaren terug werd Bekaert ook betrokken bij de bouw van het nieuwe onderkomen van het Nationaal Museum van Noorwegen, met een oppervlakte van 54.000 vierkante meter het grootste cultureel centrum van het land. “Dat project bevindt zich vlak aan zee en kampte daardoor ook met grote waterdrukken, tot wel 9 m. Hier hebben we dus eveneens de klassieke wapening kunnen ombuigen naar een hybride wapening en er staalvezels aan toegevoegd. Hoe dieper je bouwt, hoe meer de waterdruk stijgt en hoe belangrijker het is om aan scheurbeheersing te doen. Als de scheuren te groot worden, loopt het water er gewoon door, met alle gevolgen van dien. Andere recente voorbeelden zijn de projecten Grotius in Den Haag, Nieuw-Zuid in Antwerpen en de IJboulevard aan het centraal station in Amsterdam.”

Project Nieuw-Zuid in Antwerpen.

Scheurbeheersing 

Om scheurvorming te beheersen en bepaalde scheurbreedtes te halen, moeten aannemers en studiebureaus volgens Vanheuverzwijn kiezen voor hybride wapening. “De treksterkte en eindhaakverankering van de Dramix® 4D-vezels werden specifiek ontwikkeld om scheurvorming te controleren en scheuropeningen te beperken tussen 0,1 en 0,3 mm, zodat er duurzame en vloeistofdichte structuren gecreëerd kunnen worden. Deze vezels, die o.a. over een SECO-toepassingsattest beschikken in België, bieden de hoogste fR1-waarde van al onze vezels. Ze hebben dus de hoogste residuele treksterkte net na het punt van scheuren volgens een genormaliseerde balkproef en bieden de beste nascheursterkte bij kleine scheuropeningen. De staalvezels zitten homogeen verdeeld over heel je betonmassa. Bij hybride wapening ontstaan er meer scheurtjes maar die openingen zijn veel kleiner en fijner waardoor er dus een efficiëntere barrière wordt gevormd tegen insijpelend water. Vanaf het ogenblik dat er zich een klein scheurtje voordoet in het beton, zal die meteen overbrugd worden door een andere vezel. Bij traditionele wapening zijn er minder scheuren, maar deze zijn vaak veel groter waardoor er water doorheen kan stromen.”

Dramix staalvezels.

Populair 

Het valt Bekaert op dat ingenieurs, studiebureaus en aannemers meer en meer kiezen voor hybride wapening in combinatie met staalvezels. “We zien dat de traditionele wapening meer en meer wordt omgezet in hybride wapening, in combinatie met staalvezels. We merken dat veel studiebureaus moeite hebben om met waterdruk om te gaan en iedereen heeft zo zijn eigen rekenmethodieken. Ons bedrijf biedt uitgebreide technische ondersteuning in het bepalen van het meest geschikte vezeltype, de optimale dosering en de betreffende betonkwaliteit, voor een breed gamma aan toepassingen. Eenmaal de aannemers ons product hebben gebruikt, zien ze er ook de vele voordelen van in op vlak van materiaalkost, arbeid, plaatsing, tijd en duurzaamheid. Zeker dat laatste wordt steeds belangrijker en om aan de vraag te voldoen om een ‘embodied carbon’-analyse te kunnen maken, hebben we voor onze Dramix® staalvezels dit jaar ook ons EPD-document gehaald.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details