De bouw- en infrasector heeft een schrijnend tekort aan personeel. En dat wordt met de toenemende vergrijzing en de enorme bouw- en renovatieopgave die ons te wachten staat, alleen maar groter. De personele uitdaging speelt ook bij Nebest. Het onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau heeft echter een interessante manier gevonden om juist de jonge generatie aan zich te binden. Of in ieder geval te verleiden voor een baan in de bouw- en infrasector.
Ooit ontstaan uit de privatisering van de onderhouds- en inspectieafdeling van Rijkswaterstaat, staat Nebest vandaag de dag alweer ruim 35 jaar op eigen benen. Het onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau telt inmiddels 250 medewerkers en is naarstig op zoek naar nieuw talent om verdere groei mogelijk te maken. Volgens Wouter van den Berg, new business manager, wordt Nebest gezien als de aannemer onder de ingenieursbureaus. “We zijn niet vies van veldwerkinspecties en nadere onderzoeken en voor meer diepgang kunnen we terugvallen op ons eigen laboratorium.”
“Net als bij ieder ander bedrijf is het voor ons ook een uitdaging om aan personeel te komen, zeker in de sectoren waarin wij opereren”, erkent Van den Berg. “De belangrijkste vraag is dus: hoe verleid je de jonge generatie om voor ons werkveld te kiezen of liever nog, voor een baan bij Nebest?” Daar is intussen een antwoord op gevonden. Van den Berg heeft zich daarbij laten inspireren door zijn ervaringen tijdens zijn studie duurzame bouwtechniek aan de Hogeschool Rotterdam en later als docent aan diezelfde faculteit. “Vanuit het onderwijs werd bewust de samenwerking opgezocht met het bedrijfsleven om in zogenaamde ‘sustainable ateliers’ te werken aan vraagstukken op het gebied van duurzame bouwtechniek. En dat resulteerde niet zelden in tastbare resultaten, zoals een duurzame modelwoning op het RDM-terrein in Rotterdam waar studenten ook zelf in hebben gewoond om de duurzame maatregelen te testen en te ervaren. Die manier van werken, met impact- en praktijkgericht onderwijs is me altijd bijgebleven.”
De dienstverlening voor het werven van nieuw personeel bij Nebest is volgens Van den Berg min of meer geïnspireerd op de sustainable ateliers. “Wat wij doen, is dat we studenten, afstudeerders en stagiaires bij Nebest een plek bieden in een speciaal team dat werkt aan ontwikkelvraagstukken op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. De afgelopen vier jaar hebben we op die manier circa 40 projecten begeleid. Stuk voor stuk innovatieve trajecten die we concreet maken door er een launching customer aan te verbinden. Soms is die er al, soms niet. Dan zetten we onze Nebest Studio in, zodat studenten een oproep kunnen doen aan de markt. Zo heeft een student een methode ontwikkeld voor het uitvoeren van constructieve keuringen aan CC2-gebouwen. Voor CC3-gebouwen is dat verplicht, voor CC2-gebouwen (nog) niet, maar actueler dan ooit met het instorten van een deel van de parkeergarage in Nieuwegein. Na een video-oproep via onze Nebest Studio (ruim voor dat voorval overigens) hebben zich twee woningbouwcorporaties gemeld om met deze methode aan de slag te gaan. De methode is inmiddels gevalideerd en opgenomen in het beleid van deze corporaties. Een mooi voorbeeld van praktijk- en impactgericht onderwijs.”
Thijs Noordhoek is één van de studenten die ruim twee jaar geleden bij Nebest furore heeft gemaakt met zijn onderzoek naar het hoogwaardig hergebruik van materialen in de bouwsector. “Voor hergebruik in de infrasector hadden we bij Nebest reeds een herbruikbaarheidsscan ontwikkeld die de hergebruikpotentie van kunstwerken in kaart bracht, wat nu op grote schaal in de A9 wordt toegepast”, vertelt Van den Berg. “Zijn droom was om dat concept door te vertalen naar gebouwen. Tijdens zijn afstuderen heeft hij een vergelijkbare tool ontwikkeld om te beoordelen of het hergebruik van monoliet- en kanaalplaatvloeren mogelijk is, wat het milieutechnisch oplevert en welke kosten ermee gepaard gaan. Ook na zijn afstuderen is hij door blijven ontwikkelen en heeft hij zelfs meegeschreven aan de CROW-richtlijn voor het hergebruik van constructieve beton-elementen, die op 11 juni jongstleden feestelijk is gelanceerd.” Aniek van Gorkom werkt op haar beurt bij Nebest aan een afstudeeronderzoek op het gebied van hergebruik van metselwerk. “In Zaandam had een architect bedacht om met het metselwerk van vier bestaande gebouwen een nieuwe gevel op te trekken. Niet steentje voor steentje, maar door complete elementen uit te nemen. De praktijkproeven bleken uiterst succesvol. Op basis hiervan is een guideline opgesteld om hergebruik van metselwerk te stimuleren. De guideline wordt nu gevalideerd op weer een ander project. De volgende stap is om vanuit CROW hier een specifieke richtlijn voor te schrijven.”
Met dit soort innovatieve onderzoeken vergroot je de impact van het onderwijs, vindt Van den Berg. “Bij negen van de tien instellingen belandt een onderzoek op de plank, terwijl we als branche allemaal kampen met een capaciteitsvraagstuk. Laten we daarom het bedrijfsleven en onderwijs beter verbinden door onderzoek centraal te stellen. Dat leidt tot meer synergie, tastbare resultaten én kennisontwikkeling. Op die manier hebben we al heel veel nieuwe, enthousiaste en waardevolle collega’s én kennis aan onze organisatie toegevoegd.”