Platform over beton en staal in de bouw
Implementatie van cloudplatform biedt just-in-time 2D- en 3D-modellen

Implementatie van cloudplatform biedt just-in-time 2D- en 3D-modellen

Hiermee kunnen digitale datastromen over project- en procesmanagement gerealiseerd worden. Bij Van der Heijden wordt het digitaliseren van de organisatie als een belangrijke en noodzakelijke innovatie gezien. “Als bouwer kom je sneller in aanmerking voor interessante projecten in een BIM-omgeving als je het volledige projectmanagement hebt gedigitaliseerd”, licht Rens Hoevenaars, werkvoorbereider bij Van der Heijden toe. “Met digitale bouwinformatiemodellen maken we projectinformatie digitaal visueel voor onze partners, onderaannemers en uitvoerders op de bouwplaats.” Construsoft begeleidt en adviseert Van der Heijden bouw en ontwikkeling bij deze transitie naar een digitale werkomgeving. 

Efficiënte projectdata

Hoevenaars vertelt dat Van der Heijden voorheen voortdurend tegen bepaalde problemen aanliep, zoals miscommunicatie, inefficiënt gebruik van tijd en verkeerde of incomplete informatie op de bouwplaats. “We merken daarnaast dat de bouwbranche sterk aan het veranderen is. De doorlooptijd van het engineeringsproces verandert, wat onder meer inhoudt dat de verantwoordelijkheid van engineering vaker dan voorheen bij de aannemer wordt gelegd. Een aannemer moet al in de ontwerpfase als bouwpartner betrokken zijn bij de datastroom. Hierdoor kan een aannemer invloed uitoefenen op de detaillering en uitvoeringsmethoden.” 

Adviseurs van softwarebedrijf Construsoft uit Zevenaar hebben bij Van der Heijden bouw en ontwikkeling een pilot uitgevoerd bij een lopend project, om de organisatie kennis te laten maken met Trimble Connect. De implementatie van dit deelplatform regelt dat projectdata correcte, actuele informatie bevat en voor alle betrokken bouwpartijen just-in-time toegankelijk is. “Het gehele bouwteam heeft hierin meegedraaid en is door Construsoft een aantal weken op locatie begeleid”, vertelt Hoevenaars. De werkbaarheid van de software en de reacties van de teamleden na deze pilot waren heel positief. “Het blijkt een gebruiksvriendelijk deelplatform te zijn, dat we snel in de vingers kregen. Deze zomer zijn we met alle projectteams in Trimble Connect gestart.”

2D en 3D

Op de bouwplaatsen van Van der Heijden bouw en ontwikkeling wordt nog altijd met 2D-werktekeningen gewerkt, terwijl de engineering deels in 3D is uitgevoerd. Voorwaarde bij de implementatie van Trimble Connect was dan ook dat zowel actuele 2D- als 3D-informatiemodellen naast elkaar beschikbaar moeten zijn.    

Hoevenaars legt uit dat je uitstekend kunt werken met 2D-tekeningen. “Maar, we merken dat het lastig is om 2D- en 3D-modellen te mixen. Het gaat prima om zowel in 2D als 3D te engineeren, alleen heeft 3D als voordeel dat het model meer informatie bevat en duidelijker is gevisualiseerd.” Op dit moment heeft Van der Heijden een mix van partijen die met 2D- en 3D-modellen werken. En ook op de bouwplaats wordt met 2D en 3D gewerkt. “Het is niet ingewikkeld om 2D-tekeningen en 3D-modellen met elkaar te laten communiceren, maar het is wel bewerkelijk voor de modelleur, tekenaar en werkvoorbereider.

Mijn streven is dan ook om alle modellen in 3D te engineeren en de 2D-tekeningen te gebruiken voor taakgerichte werkzaamheden op de bouwplaats, waar 3D-modellen nog niet volstaan.” Hiervoor staat nog geen harde deadline, maar Hoevenaars is ervan overtuigd dat als hier voortdurend aandacht aan wordt besteed, hij steeds meer partijen meekrijgt. “Informatiestromen groeien enorm hard in relatief korte tijd. Voor mij als werkvoorbereider is het belangrijk dat de meest actuele informatie altijd voor iedere partij beschikbaar is, zodat gewerkt kan worden met de juiste documenten. Doordat je vooraf checkt op clashes, minimaliseer je de kans op fouten in de praktijk. Hiermee reduceren we onze faalkosten.”

De transitie naar een BIM-omgeving heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. “Inmiddels weten opdrachtgevers die een in BIM uitgevoerd project willen realiseren, ons al te vinden. Als deze klantvraaggestuurde trend zich voortzet, kiezen wij ervoor om hierin mee te gaan. Bijvoorbeeld door stap voor stap het bedrijf voor te bereiden op 4D- en 5D-ontwikkelingen”, stelt Hoevenaars. “We zijn al bezig met de implementatie van 5D-calculeren en bekijken in hoeverre de 4D-plannen ons in de toekomst kunnen helpen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details