delta light wevelgem
01:43
25-03-2016

Imposant lichtbaken nieuwbouw refereert naar bedrijfsvisie

Het West-Vlaamse familiebedrijf Delta Light, een ontwerper en producent van architecturale verlichting, opende onlangs zijn nieuwe vleugel aan het Wevelgemse hoofdkantoor. Een nieuw logistiek centrum, een showroom en een uitbreiding van het kantoorgedeelte combineerde hoofdaannemer Bolckmans in een zwart massief volume met een indrukwekkend lichtbaken. Deze architecturale eyecatcher aan de E403 in Moorsele is meteen de weerspiegeling van het bedrijf: functioneel design in hoogtechnologische eenvoud.

In het voorbije decennium verdubbelde Delta Light de omzet: van €32 miljoen naar €67 miljoen. Met een activiteit in honderdtwintig landen zet het vol in op internationale groei vanuit België. De bestaande bebouwing voldeed echter niet meer om de volledige operationele en creatieve business onderdak te geven. Een nieuw volume met een hoogte van 26 m als sterk geautomatiseerd logistiek centrum werd via een schakelvolume aangesloten op het bestaande gebouw met een hoogte van 10 m. “Op vijftien maanden tijd breidden we de totale bebouwde oppervlakte uit met 5.500 m², naar 37.500 m²”, vertelt projectleider Raf Van De Locht. “Dit aan de hand van het ontwerp van het architectenbureau Govaert & Vanhoutte, eerder al bedenker van het bestaande gebouw.”

Samenwerking
In januari 2014 startte de aannemer met de voorbereidingen van de werken. De grondwerken werden een maand later aangevat zodat een strakke planning kon worden aangehouden. “In samenwerking met BM Engineering voerden we de stabiliteitsstudie uit. Aan de hand van wekelijkse vergaderingen met de bouwheer, de architecten en het coördinatiebureau slaagden we erin de ontwerpplannen vlot naar de bouwkundige uitvoeringsplannen om te zetten en de bouwwerf snel op te starten. Evengoed tijdens de uitvoering waren er wekelijkse werfvergaderingen om de planning te kunnen aanhouden en waar nodig bij te sturen.” Een strikte opvolging van de werken en een doorgedreven wisselwerking tussen de partners maakten dat de aannemer de vooropgestelde oplevertermijn van vijftien maanden probleemloos haalde.”

delta light wevelgem

Uitkraging in glas
Bolckmans was verantwoordelijk voor de ruwbouw van het nieuwbouwvolume en de afwerking van de kantoren. “Het magazijn bestaat uit een staalstructuur dat is bekleed met sandwichbetonpanelen waarvoor de keuze viel op een plankenmotief. Het dak is opgebouwd uit steeldeck in combinatie met dakisolatie en een pvc-dakdichting. Voor het kantoorgedeelte startten we met een volledig ter plaatse gestorte betonkern van 26 m hoog, waartegen we een volledige staalstructuur voor de uitkraging plaatsten. Aan deze uitbouw monteerden we vervolgens sandwichpanelen en aan de zijkant integreerden we volledige glazen gordijngevels met glaspartijen van in totaal 307 m².” Deze module in glas doet dienst als polyvalente ruimte voor kleine evenementen zoals meetings, workshops en opleidingen. Bezoekers worden via een rondgang op hoogte door de loodsen geleid, waar ze zicht krijgen op de activiteiten van de producent in designverlichting. “In het interieur gebruikten we wanden in Gyproc voor de verdeling van de kantoren, naast plafonds uit hetzelfde materiaal. De vloerafwerking gebeurde deels in epoxy gietvloer en deels in parket.”

Internationale kunstenaars
Deze belangrijke mijlpaal voor Delta Light werd luister bijgezet door internationaal gerenommeerde Belgische en Britse kunstenaars in pop-up-kunstinstallaties. Artiesten Fred Eerdekens en Tom Dekyvere (BE), naast Ian Wright en Bompas & Parr (VK) visualiseerden elk een kernwaarde en onderscheidende factor van Delta Light uit: functioneel, innovatief, hoogtechnologisch en architecturaal.

Tekst: Nick Vanderheyden | Beeld: Tim Van de Velde, Bolckmans

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

da vinci college roosendaaloblecon