Voor architect Roy van Hoorn (35), in het dagelijks leven co-founder en mede-eigenaar van BAAS Architecten in Tilburg, kan het concept van ‘staalframebouw’ niet genoeg onder de aandacht worden gebracht van bouwend Nederland. Niet voor niets probeert hij daar een leidende rol in te nemen, als voorzitter van de commissie Platform Staalframebouw, een speciaal gremium binnen Bouwen met Staal. “Het doel is om verbinding en zichtbaarheid te creëren”, zegt hij. “In andere woorden: we willen de toepassing ervan stimuleren en een lagere drempel creëren. Of liever: géén drempel. Ik zie dat de kennis over staalframebouw gering is onder architecten, ingenieurs en ontwikkelaars in Nederland. En dát is een gemiste kans.”
Een gezonde en heldere missie dus: Van Hoorn is sinds twee jaar voorzitter. “Ik hoef zelf staalframebouw niet te verkopen, maar ik vind het wel belangrijk om het met de markt te hebben over de technische en esthetische voordelen. De constructieve mogelijkheden zijn namelijk ongekend waardoor er meer ontwerpruimte of -vrijheid ontstaat. Het gewicht is de crux, constructieve overspanningen zijn vaker en beter mogelijk. Dit biedt dus volop mogelijkheden voor het optoppen van gebouwen. Je hebt met staalframebouw bovendien minder staal nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. In feite heb je het dan over een aspect als duurzaamheid. Maar ook de bouwtijd is gemiddeld genomen korter omdat het proces logistiek slimmer is ingericht.”
Volgens Van Hoorn is het concept van staalframebouw in Nederland nog niet zo bekend als het zou kunnen zijn. “Er wordt inmiddels wel steeds vaker naar gevraagd. We zijn – denk ik – wat nieuwsgieriger geworden. Als het aan mij ligt, komt daar een versnelling in.”
Van Hoorn vertelt dat nu één keer per jaar een grote netwerkbijeenkomst plaatsvindt op de Nationale Staalbouwdag. Ook worden er vanuit de commissie regelmatig bedrijfsbezoeken gepland op projectlocaties. “En, we communiceren meerdere keren per jaar via onze digitale nieuwsbrieven, waarin we kennis delen én vertellen over wat we binnen en met het platform hebben bereikt. Ook zoeken we contact met het onderwijs. Alles begint immers met de basis!”
Toch zijn er nog belangrijke stappen te zetten. “Ons aandeel binnen de stichting Bouwen met Staal kan en moet omhoog. Daarnaast hoop ik dat we binnen drie jaar als staalframecommissie veel meer een eigen positie zullen hebben en niet meer een bijproduct zijn op de landelijke netwerkdag. Wat mij betreft zou er bijvoorbeeld in het voorjaar een speciale staalframedag georganiseerd kunnen worden. Dat is iets waar ik me voor zal inzetten.”
Als Van Hoorn wordt gevraagd naar de lobby in Den Haag én wat zijn verzoek zou zijn aan de toekomstig bewindspersoon Wonen, is hij ook helder: “Er moet meer holistisch naar het geheel van bouwen worden gekeken. Ik hoop dat er een minister komt die begrijpt hoe het proces van bouwen en architectuur als geheel werkt. Mede met het oog op de woningopgave die we in Nederland hebben, liggen er namelijk kansen. Ik zei het al eerder: ik denk aan het makkelijker kunnen optoppen. Die ontwikkelmogelijkheden en -kansen moeten we willen gaan benutten om aan de maatschappelijke woningopgave te kunnen voldoen. Staalframebouw is daar het middel voor. Op dát punt zie ik mezelf dan ook als ambassadeur: er zo veel mogelijk voor zorgen dat de juiste kennis in de markt wordt toegepast.”
Staalframebouw staat voor een revolutionaire benadering binnen de constructiewereld, gewaardeerd om zijn snelheid, lichtheid en flexibiliteit. Dit systeem, gekenmerkt door koudgevormde staalprofielen, biedt constructieve voordelen zoals grote vrije overspanningen en energie-efficiëntie, ideaal voor zowel nieuwbouw als stadsvernieuwingsprojecten. Onderscheidend van staalskeletbouw, waarbij een skelet van warmgewalste profielen nodig is, fungeren bij staalframebouw de wand- en vloerelementen zelf als dragende onderdelen, wat leidt tot een unieke combinatie van bouwsnelheid en -sterkte.
Staalframebouw, beschouwd als een geavanceerde vorm van ‘constructieve metal stud’, biedt dankzij zijn structuur meer ruimtelijke en esthetische mogelijkheden vergeleken met traditionele methoden. Het systeem staat bekend om zijn weerstand tegen externe invloeden en biedt grotere ontwerpvrijheid. Door de compatibiliteit met andere bouwsystemen, zoals staalskelet- en houtskeletbouw, faciliteert staalframebouw innovatieve constructies die de efficiëntie en veelzijdigheid van moderne bouwtechnieken demonstreren. Deze benadering, die de sterke punten van zowel houtskeletbouw als prefab beton integreert, bevestigt staalframebouw als een steeds toonaangevendere technologie in duurzame, snelle en esthetisch aantrekkelijke constructies.