Platform over beton en staal in de bouw
Industrie 4.0 begint met productstandaardisatie
Prefab betonfabrieken hebben baat bij een schaalbaar IT-landschap.

Industrie 4.0 begint met productstandaardisatie

Prefab betonfabrieken hebben baat bij een schaalbaar IT-landschap. Maar voordat ze die stap kunnen zetten, zullen ze eerst moeten nadenken over productstandaardisatie. Aan het woord is Heico Heuver, directeur van Matrix Software. “Iedereen praat over smart industry of industrie 4.0, maar er zijn maar weinig partijen die écht de koe bij de horens vatten.”

Met de app Impact GO kan via een mobile device informatie vanaf de werkvloer worden opgehaald.

Matrix Software heeft een complete propositie voor prefab vloer- en wandsystemen in beton: van ERP en fabriekslogistiek tot CAD/CAM en structural analyses. “Bedrijven die bezig zijn met het vervangen van verouderde software zien we vaak teruggrijpen naar het verleden”, merkt Heuver. “Het gevolg is dat er fors geïnvesteerd wordt in oplossingen ter ondersteuning van bestaande bedrijfsprocessen. Dat ontaardt regelmatig in teleurstellingen, omdat het leidt tot een allesbehalve moderne, schaalbare en flexibele oplossing. Je bent eigenlijk gewoon weer maatwerk aan het bouwen. Een kopie van het verouderde systeem, maar dan in een modern jasje.” 

Productstandaardisatie 

Automatiseren begint volgens Heuver bij productstandaardisatie. “En dat betekent in de eerste plaats het productassortiment en de sales heropvoeden”, adviseert hij. “De salesafdeling zal kopers moeten verleiden om zoveel mogelijk standaard producten af te nemen in plaats van specials. Een productieomgeving gestoeld op uitzonderingen is één van de belangrijkste redenen waar veel partijen op vastlopen bij het herinrichten van het IT-landschap. Zodra er sprake is van productstandaardisatie zijn wij in staat om een flexibel en schaalbaar IT-landschap te creëren dat is opgebouwd uit commodities. Oftewel, standaard onderdelen die eenvoudig te vervangen zijn. Het maakt een bedrijf veel slagvaardiger en toekomstbestendiger dan wanneer gekozen wordt voor één grote maatwerkomgeving, zoals in het verleden in de betonindustrie gebruikelijk was.” 

Heico Heuver, directeur van Matrix Software.

Schaalbaar IT-landschap 

“Matrix Software kan invulling geven aan alle commodities binnen een schaalbaar IT-landschap, waarbij we voor de financiën partnerships hebben met toonaangevende financiële softwareleveranciers”, aldus Heuver. Hij verduidelijkt: “MatrixProject is onze ERP-oplossing, Impact Production richt zich op de planning van de fabriek, het tasveld en de logistiek, MatrixLigger is bedoeld voor de constructieve berekening van alle prefab vloertypes en IC-Prefab is de CAD/CAM-omgeving voor het realiseren van een digital twin. Tot slot halen we met de app Impact GO via mobile devices alle informatie op vanaf de werkvloer en sturen we de nodige informatie ook weer terug. Al die commodities spreken dezelfde taal en wisselen informatie met elkaar uit voor maximale grip en controle. De commodities zijn bovendien inwisselbaar, wat resulteert in een uiterst flexibel IT-landschap.” 

Het tekenen/modelleren van breedplaatvloeren in IC-Prefab.

Matrix Software grijpt 2023 aan om de markt te overtuigen om in te zetten op een schaalbare IT-architectuur. “Een van onze twee oprichters is onlangs met pensioen gegaan en heeft zijn aandelen overgedragen aan Civenso Group, een Noors/Zweedse investeringsmaatschappij met diverse softwarepartijen voor de bouw in haar portefeuille. Dat stelt ons in staat om Impact Production en Impact GO te introduceren op de Nederlandse markt. Gekoppeld aan MatrixProject, MatrixLigger en IC-Prefab completeert het onze propositie voor prefab betonfabrieken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details