Thiekon Constructie
01:47
14-09-2018

Innovatief verzinkprocedé tegen roest bespaart grondstoffen, doorlooptijd en kosten

Alle kennis en vakmanschap op het terrein van staal en zink onder één dak, dat heeft Thiekon Constructie BV in Rijen. Kort geleden heeft het bedrijf een eigen procedé op het gebied van thermisch verzinken tegen roest ontwikkeld: het Thiekon-procedé. Het blijkt een succesvolle methode, die al bij een aantal mooie projecten is toegepast.

Thiekon Constructie BV is een staalconstructiebedrijf met een eigen thermisch verzinkerij, een unieke combinatie. In Nederland en de ons omringende landen zijn er geen vergelijkbare ondernemingen. Omdat het bedrijf twee verschillende vakgebieden heeft, vallen deze onder verschillende normen van het Bouwbesluit en Eurocodes. Bij de staalconstructienormen wordt gekeken naar het ontwerp en de uitvoering van staalconstructies. En voor de bescherming tegen roest worden eisen ten aanzien van een levensduur van vijftig jaar gesteld. Daarvoor worden bepaalde opties gegeven. Zo moet in het Bouwbesluit voldaan worden aan een bepaalde milieuklasse, waarbij gekozen kan worden tussen een standaard thermische verzinklaag gecombineerd met poedercoating of koolteer epoxy. Thiekon heeft in de eigen thermisch verzinkerij nu zelf een procedé ontwikkeld met meer voordelen dan de conventionele combinatie. Daardoor kan het bedrijf eveneens een levensduur van vijftig jaar garanderen en zo toch voldoen aan het Bouwbesluit. 

Voordelen
Neil Wan van Thiekon Constructie vindt dit een gunstige ontwikkeling: “Het Thiekon-procedé is een innovatieve en unieke methode, die nog niet eerder op de markt is gebracht. Het procedé wordt toegepast bij veel onderdelen waarop roest kan voorkomen. Denk aan kolommen, balusters, lateien, alle steunende en dragende stalen delen in de bouw en al het staal dat in het beton zit. Maar daarnaast ook bij spouwmuren waar door gebrek aan ventilatie de luchtvochtigheid wat hoger is. Het vernieuwende procedé wordt op dezelfde manier verwerkt als standaard thermisch verzinken. Alleen zijn de samenstelling van het zinkbad, de temperatuur en de tijdsduur van onderdompeling van de objecten anders. Daarnaast biedt het Thiekon-procedé voordelen ten opzichte van de conventionele thermische verzinklaag gecombineerd met poedercoating. Niet alleen is de prijs gunstiger, ook is het Thiekon-procedé milieuvriendelijker, steviger en meer stootvast. Omdat de onderdelen in onze eigen verzinkerij behandeld worden, zijn er geen extra transportkosten, is de levertijd korter en kunnen wij de beste technische prijs-kwaliteitverhouding bieden.”

Thiekon Constructie

Dubbel gecertificeerd
Dat het een succesvolle methode is, blijkt uit de toepassing bij een rij spraakmakende projecten. Eén daarvan is Wiener & Co, een fraaie rij nieuwbouw waterwoningen in hartje Amsterdam langs het IJ. Hier is het nieuwe procedé gebruikt voor de constructief dragende stalen delen van de balkons. Deze zijn door de Gemeente Amsterdam goedgekeurd en getest door Thiekon zelf. Dan kan omdat Thiekon na een audit door KIWA sinds 18 december 2017 gecertificeerd is voor het hoogste uitvoeringsniveau staalconstructies, dit is de hoogste klasse executive niveau 4 (EXC4). Naast deze wettelijke certificering volgens de norm EN 1090-1 heeft de onderneming er tegelijkertijd voor gekozen KOMO-gecertificeerd te worden, een veelgevraagde maar niet wettelijk verplichte kwaliteitsnorm. Deze is eveneens verlengd, zodat Thiekon Constructie nu dubbel gecertificeerd is. “En de ontwikkelingen gaan gewoon door. Tot nu toe kunnen de objecten alleen in zinkgrijs uitgevoerd worden. Maar we zijn bezig om ook andere kleuren te ontwikkelen, zodat de kleur van het te behandelen voorwerp in de toekomst echt past bij het balkonhekje in een andere kleur”, aldus Wan.     

Tekst | Irene Teunissen   Beeld | Thiekon Constructie BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Cuijpers Services Nederland bvHodij Coatings