Platform over beton en staal in de bouw
Innovatieve betonafwerking
Nabehandelen staat al in de NEN 13670 2009 beschreven en sinds vorig jaar moet het verbruik vastgelegd worden volgens de NEN 8670.

Innovatieve betonafwerking

Nieuwe Generatie Constructie Materialen (NGCM) heeft een aantal unieke producten ontwikkeld, onder meer voor een duurzame en innovatieve betonafwerking. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar verlengt de levensduur van beton en is ‘foolproof’. 

“Het is echt schrijnend om te zien hoeveel plastic er wordt gebruikt in de bouw, dat vervolgens allemaal bij het afval belandt en wordt verbrand. Eeuwig zonde en eigenlijk onnodig”, vindt Henkjan Gilbers, directeur en initiatiefnemer van NGCM. “Er is in veel gevallen namelijk een milieuvriendelijk alternatief voorhanden. We hebben op basis van plantaardige en natuurlijke ingrediënten, zoals klei, een zeewierextract en water, uiterst milieuvriendelijke producten ontwikkeld die een waardig – zo niet, beter – alternatief bieden voor producten uit kostbare fossiele grondstoffen voor een duurzame betonafwerking en nabehandeling. Daarvoor hebben we een eigen label in het leven geroepen: ‘Delft Green’.”

Na gebruik worden de jerrycans door NGCM terug ingenomen (via een statiegeldsysteem) en opnieuw gevuld.

Delft Green Curing Compound

Het Delft Green-assortiment omvat een viertal producten. Gilbers geeft tekst en uitleg. “Het nabehandelen van beton is een onderdeel dat nogal eens wordt ‘vergeten’. Het kost tijd en zou niet veel opleveren, omdat beton toch scheurt, zo is de algemene gedachte. Niets is minder waar. Nabehandelen staat al in de NEN 13670 2009 beschreven en sinds vorig jaar moet het verbruik vastgelegd worden volgens de NEN 8670. Onze Delft Green Curing Compound leent zich uitstekend voor een hoogwaardige nabehandeling en is een milieuvriendelijk alternatief voor een folie of ander type curing compound.”

Delft Green Intermezzo

“Over scheurvorming gesproken, met Delft Green Intermezzo richten we ons op de meest kritische fase in het proces, die tussen de stort en het afwerken in. Hier ontstaan de meeste scheuren, omdat het vocht wil ontsnappen uit het beton. Door Intermezzo te vernevelen direct na het afreien, kan het vocht niet ontsnappen. Het heeft bovendien geen nadelige invloed op het afwerken (vlinderen) van de vloer. De vloer kan na het vlinderen gewoon nabehandeld worden. Wederom een win-win.”

In het kader van de nieuwe NEN-norm verstrekt NGCM per project een certificaat, indien het materiaal op een correcte en in de juiste hoeveelheid is verwerkt.

Delft Green Secure & Improve

Het toepassen van Delft Green Secure & Improve zorgt volgens Gilbers voor een hardere en dichtere toplaag. “Het wordt deels als een curing gebruikt en zorgt ervoor dat de vrije kalk in het beton reageert met het alginaat, wat leidt tot een dichtere en hardere toplaag. Een ander voordeel is dat je de vloer niet meer hoeft in te strooien met kwarts.”

Het toepassen van Delft Green Secure & Improve zorgt voor een hardere en dichtere toplaag.

Delft Green Protector

Delft Green Protector tot slot is een product waarmee omliggende constructies op een duurzame manier worden beschermd tegen betonspetters. “Vaak worden wanden of kolommen nu afgedekt met een folie, met de Protector bieden we ook hiervoor een duurzaam alternatief. Het wordt door verneveling aangebracht, hecht zich direct aan het oppervlak, ongedacht het type materiaal, en vormt als het ware een dun beschermingslaagje. Het is niet alleen licht en snel aan te brengen, maar ook weer snel en eenvoudig te verwijderen.”

Voor het aanbrengen van deze producten heeft NGCM een speciaal hulpmiddel ontwikkeld, zodat altijd de juiste hoeveelheid wordt aangebracht.

Werkwijze NGCM

Voor het aanbrengen van deze producten heeft NGCM een speciaal hulpmiddel ontwikkeld, zodat altijd de juiste hoeveelheid wordt aangebracht voor een perfect eindresultaat. “We bieden de mogelijkheid om de applicatie te huren, maar kunnen de werkzaamheden ook zelf uitvoeren. In het kader van de nieuwe norm verstrekken we per project een certificaat, indien het materiaal op een correcte en in de juiste hoeveelheid is verwerkt. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet meer nodig. Werken met onze duurzame producten is dus niet alleen beter voor het milieu, maar is ook Arbotechnisch veel interessanter en verlengt de levensduur van het beton aanzienlijk.” 

NGCM levert de Delft Green-producten in plastic jerrycans. Gilbers hierover: “Helaas bestaat er nog geen goed alternatief voor de plastic jerrycan, maar na gebruik worden deze door ons terug ingenomen (via een statiegeldsysteem) en opnieuw gevuld.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details