Soundless acoustics akoestische klimaatbeheersing
01:52
15-08-2017

Innovatieve betonoplossingen voor optimale akoestische klimaatbeheersing

Elkaar in elke ruimte kunnen verstaan, is belangrijk. Daarvoor is een optimaal akoestisch klimaat cruciaal. Geluidsabsorptie bepaalt de mate van verstaanbaarheid overal waar informatieoverdracht plaatsvindt. Daarnaast kan geluidsbeleving een enorme impact hebben op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Akoestische betonblokken kunnen voor die geluidsabsorptie zorgen. 

Soundless Acoustics houdt zich al meer dan 35 jaar bezig met het ontwikkelen en verkopen van oplossingen om de akoestiek van ruimtes te verbeteren. “Uit ervaring weten wij hoe belangrijk een goede geluidsabsorptie is voor de gezondheid en het welbevinden van mens en dier”, zegt Eugenie van der Kleij, van het Amstelveense bedrijf. “In talloze internationale onderzoeken zijn bewijzen gevonden van de negatieve effecten van slechte akoestiek op schoolprestaties, welbevinden, gedragsproblemen, depressies en dergelijke. Als men bedenkt hoeveel tijd kinderen en leerkrachten per dag in schoollokalen doorbrengen, is duidelijk dat er bij de bouw en renovatie van schoolgebouwen en klaslokalen eveneens nadruk zou moeten liggen op een goede akoestiek.”

Geluidsabsorberende oplossing
Daarvoor ontwikkelt en verkoopt het bedrijf hoogwaardige geluidsabsorberende bouwmaterialen voor zowel binnen- als buitentoepassingen over de hele wereld, waaronder Soundblox. Met Soundblox betonblokken wordt het akoestisch klimaat in elke ruimte geoptimaliseerd door het geluid te absorberen en hinderlijke nagalm te reduceren. Hierdoor wordt de verstaanbaarheid aanzienlijk verbeterd. Deze betonblokken zorgen voor het integreren van geluidsabsorptie in een stabiele (scheiding)wand waardoor ook het bouwen van hoge muren geen probleem meer is. Door Soundblox in wanden te verwerken, zijn andere geluidswerende middelen niet meer nodig.

“Vanwege hun stoot-/‘bal’vastheid en uitstekende absorberende eigenschappen, met name in de lage frequenties (balgeluiden) en de frequenties binnen het spraakgebied, worden deze geluidsabsorberende blokken graag toegepast in sportzalen. Daarnaast kent deze akoestische oplossing nog vele andere binnen- en buitentoepassingen, zoals: kantoorpanden, fabrieken, laboratoria, scholen, kantines, theaters, kerken, parkeergarages, in stations en langs snelwegen”, aldus Van der Kleij. Soundblox zijn verkrijgbaar in diverse muurdiktes en lengtematen. Ze zijn voorzien van speciaal ontworpen sleuven waar het geluid wordt opgenomen in gepatenteerde helmholtzresonatoren. De werking wordt nog verhoogd door de toepassing van minerale wolvulling.

Soundless acoustics akoestische klimaatbeheersing castellum

Design
De akoestische betonblokken zijn eveneens decoratief en passen binnen elk design door de vele mogelijkheden voor kleur of decoratieve folie. Bovendien zijn de blokken gemakkelijk te schilderen in elke gewenste RAL-kleur. Ook is het niet nodig een wand volledig in Soundblox uit te voeren om aan de akoestische eisen te voldoen. Afgewisseld met gewone betonblokken die er hetzelfde uitzien, wordt een esthetische eenheid gecreëerd.

Duurzaamheid
Van der Kleij: “Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Wij laten deze geluidsabsorberende blokken onder licentie vervaardigen bij enkele fabrieken in Nederland en België, die zo duurzaam mogelijk produceren. Daarnaast participeren wij in initiatieven voor duurzaam bouwen als de Greenworks Academy in Amsterdam en ICDuBo in Rotterdam, waarvoor onze producten aan bepaalde duurzaamheidskwalificaties moeten voldoen. Verder gaat beton jarenlang mee en is het voor een groot deel recyclebaar, duurzaam dus.”

Productontwikkeling en maatwerk
Tot slot houdt Soundless Acoustics zich continu bezig met innovatie en productontwikkeling. Dit gebeurt in samenwerking met ingenieurs en architecten. Van der Kleij: “We zeggen niet graag ‘nee’ als een architect met een verzoek komt. Samen kijken we dan of iets mogelijk is. We proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Zo wilde een architect weten of in plaats van minerale wolvulling zeewier gebruikt kon worden. Wij onderzoeken en testen de toepassing hiervan. Allemaal onder het motto: ‘The sky is the limit!’”

Tekst: Irene Teunissen     Beeld: Soundless Acoustics

beton en staalbouw partners

Cambridge Assessment Verheyen BetonMuseum MORE