01:40
30-01-2015

Innovatieve bevestigingen en een hoge productkwaliteit

Powers Fasteners, onderdeel van Stanley Black & Decker, is toonaangevend producent en leverancier van verankeringsmiddelen voor beton, staal en metselwerk. Het bedrijf levert dagelijks bevestigingssystemen aan allerhande projecten. Van standaard werken tot bijzondere projecten met hoge belastingen en montage op moeilijk bereikbare plaatsen. 

Een bijzonder project waarin de verankeringsmiddelen van Powers Fasteners recent zijn toegepast, betreft de ferryterminal in Zeebrugge. “Eigenlijk hebben we hier twee verschillende projecten beleverd”, vertelt Ronald Engeringh, Product Manager Europe bij Powers Fasteners. “In de zomer van 2013 is het eerste project uitgevoerd, waarbij betonblokken van 30.000 kilo versleept moesten worden. In het voorjaar van 2014 volgde de plaatsing van een aantal rubberen stootblokken.”

Extra sterke verankering
De betonblokken die gebruikt worden om de stroming te breken, waren volgens Engeringh te zwaar om met een standaard hijskraan en bevestiging op hun plek te hijsen. “Gekozen is om draadstangen van 58 millimeter dikte in het beton te verlijmen, met een speciaal chemisch anker. Alvorens zijn met diamantboren gaten in het beton geboord, tot zeshonderd millimeter diep.” Na de boring is het chemische mortel Powers PURE150-PRO in het beton gespoten, voor een optimale hechting van de draadstang met het beton. “Powers PURE150-PRO betreft een langzame uitharder met een zeer hoge hechtingswaarde. Het product is gewaardeerd met een ETA-1 goedkeuring voor gescheurd beton en een ETA-7 goedkeuring voor het plaatsen van draadstangen in diamantgeboorde gaten.”

Montage onder water
Enkele maanden na de plaatsing van de betonblokken, in het voorjaar van 2014, zijn de kaaimuren van de ferryterminal in Zeebrugge voorzien van rubberen stootblokken. “Ook hier werd een speciale manier van bevestigen gevraagd”, aldus Engeringh. Extra bijzonder in dit project was dat deels boven en deels in het water gemonteerd moest worden. Powers Fasteners adviseerde de toepassing van een chemisch vinylester anker: Powers AC100-PRO, het eerste chemische mortel ter wereld met seismische goedkeuring volgens categorie C1. “Dit product is één van onze sterkste bevestigingsmaterialen”, aldus Engeringh. “Evenals de eerder genoemde Powers PURE150-PRO, is Powers AC100-PRO uitermate geschikt voor toepassing in water omdat het de waterkwaliteit niet aantast. De mortel kan hierdoor ook gebruikt worden in bijvoorbeeld drinkwaterbassins. Additioneel voordeel van deze mortel is de zeer snelle uitharding, wat een snelle montage mogelijk maakt. Ook dit product beschikt over een uitgebreid arsenaal van ETA-goedkeuringen voor de bevestiging van draadstangen en betonijzer.”

Expertise
De montage van de stootblokken werd verzorgd door K&C Diving, gespecialiseerd in kleine tot middelgrote las- en constructiewerken boven en onder water. “Tijdens het project hebben wij K&C Diving actief begeleid”, vertelt Engeringh. “Bij montage onder water heb je altijd te maken met beweging en krachten die de verbinding kunnen beïnvloeden. K&C Diving heeft voor de werkzaamheden gebruikgemaakt van een speciale kooiconstructie, die als een soort zuignap tegen de kade geplaatst werd. Nadien kon het water uit de kooiconstructie worden weggepompt en heeft de bevestiging alsnog onder normale droge omstandigheden kunnen plaatsvinden. De speciale installatiemethode maakte korte metten met de ongunstige installatie-omstandigheden. Een optimale bevestiging is het resultaat.”

Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: Powers Fasteners

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners